NAXOS STRADA: Η διαδρομή που συνδέει Πλάκα με Απόλλωνα είναι πλέον γεγονός!

Άκης Αξαόπουλος
15/04/2020 15:26
 
 
 

 

Σε πείσμα του ζοφερού κλίματος που μας περιβάλλει δυο μήνες τώρα εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και λίγες μέρες πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας μας, κάποιοι προτίμησαν να διαθέσουν τον πολύτιμο χρόνο τους προσφέροντας ανιδιοτελώς τον κόπο τους στο έργο της αποκατάστασης των μονοπατιών της ναξιακής ενδοχώρας.

Η μεγάλη συνδετική (σειριακή) Διαδρομή με την επωνυμία NAXOS STRADA, μήκους 50 χλμ., που διατρέχει το νησί από τη ΝΔ προς ΒΑ – από την ακτή της Πλάκας μέχρι το λιμάνι του Απόλλωνα και αντίστροφα, είναι πλέον γεγονός!

Η Διαδρομή αυτή, όπως κατάλληλα προέκυψε από το σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσα από το επιλεγμένο περιηγητικό δίκτυο μονοπατιών του Νάξου, έγινε προσβάσιμη στο μοναδικό αδιάβατο τμήμα της που είχε απομείνει – “Σίφωνες – Καδή” – και σε μήκος μισού χιλιομέτρου, χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες των παρακάτω εθελοντών:

– Θανάση Κουτσώνα
– Γιάννη Καρποντίνη
– Κατερίνας Μανιού
– Δημήτρη Μελισσουργού
– Δημήτρη Πετρίδη
– Karlos Simon

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες μέρες – στο διάστημα από τις 26 του Φλεβάρη μέχρι και τις 15 του Μάρτη 2020.

Με τη Διαδρομή αυτή επιτυγχάνεται η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των μνημείων και τόπων ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος του νησιού, μέσα από αλλεπάλληλες εναλλαγές τοπίου και παράλληλα η διέλευση από μεγάλο αριθμό ορεινών και ημιορεινών οικισμών της ενδοχώρας.

Η NAXOS STRADA μπορεί να διαιρείται σε 4 τουλάχιστον ημερήσια τμήματα με στάσεις διανυκτέρευσης στους οικισμούς της ενδοχώρας, ως εξής (ενδεικτικά):

1ο τμήμα:

Πλάκα – Άγιος Ματθαίος – Άγιος Νικόλαος – Τρίποδες – Μητροπόλου – Άγιος Μάμας – Ποταμιά – Απάνω Κάστρο – Τσικαλαριό – Χαλκί.

2ο τμήμα:

Χαλκί – Μετόχι – Κεραμί – Φιλώτι – Αγία Μαρίνα – Δανακός – Μονή Φωτοδότη – Καρκός – Απεράθου.

3ο τμήμα:

Απεράθου – Νότιο Φανάρι – Αστιβόδι – Άγιος Σπυρίδωνας – Μονή – Σίφωνες – Καδή – Κεραμωτή – Κόρωνος.

4ο τμήμα:

Κόρωνος – Σκαδό – Κωμιακή – Απόλλωνας.

Η σήμανση της NAXOS STRADA, με ειδική ένδειξη-σήμα πάνω στις πινακίδες κατεύθυνσης του περιηγητικού δικτύου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

(Visited 2.825 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*