Μέτρα ελάφρυνσης των καταστηματαρχών ζητά από το δήμο το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου

καταστήματα εστίασης,μαγαζιά παραλία Νάξου
Newsroom
05/04/2020 13:18
 
 
 

 

Την απαλλαγή για έξι μήνες από δημοτικά τέλη για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και από τέλη καθαριότητας και φωτισμού των καταστημάτων εστίασης, ζητά μεταξύ άλλων από το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, το Σωματείο Μαζικής Εστίασης.

Το Σωματείο σε επιστολή του προς το δήμαρχο ζητά επίσης μια σειρά από ελαφρυντικά μέτρα για τους καταστηματάρχες εστίασης τόσο για το διάστημα που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όσο και μετά από αυτά. Καλεί επίσης τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Φώτη Μαυρομάτη να εισάγει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

«Ο κλάδος της εστίασης πλήττεται άμεσα και θα πρέπει σαν ένα μέσο αλληλοβοήθειας οι καταστηματάρχες να μην χρεώνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις από τους δήμους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, στα πλαίσια της γενικότερης αναστολής που εφαρμόζεται εν προκειμένω λόγω του ως άνω απρόβλεπτου γεγονότος ανωτέρας βίας» σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Μαζικής Εστίασης.

Η επιστολή του Σωματείου

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οι επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήττονται άμεσα από τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πέραν τούτου γνωρίζετε καλά ότι οι κακοκαιρίες του φετινού χειμώνα (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα) δεν επέτρεψαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτές τις κομβικές γιορτές όπως χάθηκαν επίσης το τριήμερο του Καρναβαλιού και η αργία της 25ης Μαρτίου. Ομοίως διαφαίνεται χαμένο και το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» σας καλεί όπως εισηγηθείτε άμεσα στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, τα εξής αναγκαία ανακουφιστικά μέτρα προς αυτές, που θα βοηθήσουν στην επιβίωσή τους, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα:

Για χρονικό διάστημα 6 μηνών, οι καταστηματάρχες να μην επιβαρύνονται με:

1. Τα δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες καθώς ήδη εν τοις πράγμασι, όλα τα τραπεζοκαθίσματα έχουν παραγκωνιστεί και δε γίνεται χρήση, των χώρων μετά την απαγόρευση λειτουργίας.
2. Τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας που επιβάλλονται στα καταστήματα εστίασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πολλώ δε μάλλον που τα κλειστά καταστήματα δεν επιβαρύνουν έτσι και αλλιώς τις Υπηρεσίες καθαριότητας καθώς δεν παράγουν σκουπίδια.

Για το μετέπειτα των ως άνω 6 μηνών, χρονικό διάστημα των επομένων 6 μηνών:

1. Για τα δημοτικά τέλη και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε για να υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 35%, επί του συνολικού ποσού για ετήσια χρήση.
2. Επιπλέον ας υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 50% των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, στα καταστήματα εστίασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
3. Όσον αφορά τις άδειες κοινοχρήστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων που ήδη έχουν χορηγηθεί και έχουν πληρωθεί εφάπαξ (αν υπάρχουν), να γίνει επιστροφή του ποσού της μείωσης με απόφασή σας (Δημάρχου).
4. Επιπλέον, όσον αφορά τους λογαριασμούς νερού, θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες και μειώσεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο κλάδος της εστίασης πλήττεται άμεσα, και θα πρέπει σαν ένα μέσο αλληλοβοήθειας οι καταστηματάρχες να μην χρεώνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις από τους Δήμους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, στα πλαίσια της γενικότερης αναστολής που εφαρμόζεται εν προκειμένω λόγω του ως άνω απρόβλεπτου γεγονότος ανωτέρας βίας.

Παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή όπως εξετάσει και άλλους τρόπους ελάφρυνσης των συμπολιτών μας, στα πλαίσια φυσικά και των δικών της οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή καθώς καλούμαστε όλοι να επιβιώσουμε από την ως άνω κρίση αλληλοβοηθούμενοι.

Παρακαλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εισάγει το αίτημά μας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε εύλογο χρόνο πριν την χρέωση των παραπάνω ποσών στις επιχειρήσεις
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια!

(Visited 970 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*