Προτάσεις και παρεμβάσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Newsroom
02/04/2020 00:40
 
 
 

 

Την επιτακτική ανάγκη κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των αγροτο-κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού στη Νάξο έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Κορρές.

Επίσης μεταξύ άλλων ο κ. Κορρές κατέθεσε τις προτάσεις της παράταξης του για τα ανταποδοτικά τέλη.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Κορρέ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 31/3/2020:

Εκτός ημερήσιας διάταξης, θέσαμε το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των αγροτο-κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού. Πρακτικά δηλαδή οι αγρότες – κτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι των νησιών μας, αν και έχουν κάνει τεράστια έξοδα για να παράγουν προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους, δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αφού όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει τουριστική σεζόν που διαθέτουν τα περισσότερα προϊόντα τους.

Η κυβέρνηση ενώ γνωρίζει τα προβλήματα μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα μέτρο στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων. Αντίθετα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει φροντίσει να τους χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια ευρώ και να τους προσφέρει πλήθος διευκολύνσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις (600 εκατ. ευρώ μόνο για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλινικάρχες).

Τα άμεσα μέτρα διεκδίκησης που προτείναμε για την επιβίωση των παραγωγών είναι:

• Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοιό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν, με μορφή έκτακτης χρηματικής κρατικής ενίσχυσης.
• Να διαγραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσο διαρκεί η πανδημία, ενώ αν δεν υπάρξει καθόλου τουριστική σεζόν να διαγραφούν για όλο το 2020. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης.
• Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους παραγωγούς. Να διασφαλιστεί η ύπαρξη αγροτικών εφοδίων.
• Για όσο διάστημα χρειαστεί να ανασταλούν προς το δημόσιο, τράπεζες , τις ΔΕΚΟ , το Δήμο, όλοι οι πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, διακοπές νερού – ρεύματος και κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
• Να δοθεί 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους αγρότες.
• Να δοθεί παράταση για όσο χρειαστεί στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, χωρίς να υπάρχει καμία ποινή στις αγροτικές επιδοτήσεις.
• Η δημοτική αρχή να διευκολύνει τους παραγωγούς προκειμένου να διατεθεί λιανικά όσο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γίνεται δεδομένης της κατάστασης με την σεζόν.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε να συγκεντρωθούν τα αιτήματα και να σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο.

Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει άμεσα με έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.

Καθορισμός ανταποδοτικών τελών

Στη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών, αναδείξαμε τις επιπτώσεις της εφαρμογής των αντιδραστικών θεσμικών πλαισίων για την τοπική διοίκηση και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής που με τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μεταφορά ευθυνών στους δήμους που έπρεπε να είναι στο κράτος, τη μείωση του προσωπικού και την υποστελέχωση των υπηρεσιών έχουμε οδηγηθεί στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και την μεταφορά περισσότερων βαρών στις πλάτες των δημοτών.

Για όλα αυτά, την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, τα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις τους σε τοπικό επίπεδο έχουν συμφωνήσει. Να ενισχυθεί δηλαδή η επιχειρηματικότητα στους δήμους και να γίνουν φορομπηχτικοί-φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση λέμε ότι αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται με την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι κάτοικοι του δήμου μας , όπως και όλος ο λαός μας, πληρώνει ένα σωρό φόρους με τις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν να είναι ίδιες τόσο στην «μεταμνημονιακή» εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της τωρινής της ΝΔ. Δεν μπορεί λοιπόν ο δήμος να χαρατσώνει τους δημότες αντί να ελαφρύνει τα βάρη τους. Μάλιστα με την ανοχή των άλλων παρατάξεων που ψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη. Αποτελεί κοροϊδία για τον κόσμο η στάση παράταξης της αντιπολίτευσης που ενώ ψήφισε και τα ανταποδοτικά τέλη και τον προϋπολογισμό να βγαίνει να λέει ότι ζητάει μείωση των ανταποδοτικών τελών 12% να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, καταψηφίσαμε την εισήγηση για τα ανταποδοτικά τέλη και προτείναμε τα εξής:

• Ενιαίο συντελεστή οικιακής για όλο το δήμο με την κατώτατη τιμή 0,76
• Στο συντελεστή γενικής να υπάρχουν δύο κατηγορίες. Μία για τους μικρούς επαγγελματίες και μικρά μαγαζιά με τον κατώτατο που προτείνετε (0,88) και η άλλη για τα μεγαλοκαταστήματα , τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με αυξημένο συντελεστή που θα καλύψει και τη μείωση στις άλλες περιπτώσεις.

Καταθέτουμε και την παρακάτω πρόταση για απαλλαγές και μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη:

• Πλήρης απαλλαγή άπορων οικογενειών
• Πλήρης απαλλαγή ατόμων με αναπηρία άνω του 67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ
• Απαλλαγή 50% σε άτομα με αναπηρία άνω του 67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ
• Πλήρης απαλλαγή για πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του 30.000 ευρώ
• 50% απαλλαγή για πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ
• Πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ
• 50% απαλλαγή για τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ
• Πλήρης απαλλαγή για μονογονεικές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ
• 50% απαλλαγή για μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος) με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ και για κατοικία μέχρι 100 τ.μ.

Επίσης ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού να πάρει άμεσα μέτρα για:

• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα .
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά καθώς και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά, είτε θα δούλευαν εποχιακά.
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*