30 χρόνια αιμοδοσίας από το Σύλλογο Φιλωτιτών

admin
30/08/2015 11:54
  •  
  •  
  •  

Του Γιάννη Βλασερού

Τριάντα χρόνια πέρασαν από το καλοκαίρι του 1985, όταν δειλά πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στό Φιλώτι η πρώτη αιμοληψία -αλλά και για πρώτη φορά στην Νάξο από τον Σύλλογο Φιλωτιτών. 

Μετά από υπόδειξη του τότε δημάρχου του Αγίου Ιωάννου Ρέντη, επί Προεδρίας τού αείμνηστου Μιχάλη Κατσάνη, πρότεινα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλωτιτών, του οποίου ήμουνα τότε μέλος, την δημιουργία Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου.

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή από το ΔΣ με «εν λευκώ» ανάθεση από τον Πρόεδρο σε μένα ως γιατρού, να την διεκπεραιώσω.
Η πρωτόγνωρη αυτή δραστηριότητα το Συλλόγου απαίτησε ομιλίες ενημέρωσης του  κοινού, ανακοινώσεις, αφίσες αναρτηθείσες σε πολλά σημεία της Νάξου συντονισμένη και πειστική επαφή με τους κρατικούς φορείς, όπως με το Υπουργείο Υγείας, με Νοσοκομείο υπεύθυνο για την αιμοληψία, επεξεργασία και συντήρηση του αίματος και τέλος προσωπική προσπάθεια πειθούς του κόσμου για το ακίνδυνο της αιμοληψίας και το υπέροχο της προσφοράς.

Πενήντα περίπου μονάδες αίματος ήταν η πρώτη «συγκομιδή» πού έγινε στο Φιλότι από συνεργείο του Νοσοκομείου Σύρου. 
Τα επόμενα χρόνια την αιμοληψία ανέλαβε το Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου εκεί δημιουργήθηκε και η Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου Φιλωτιτών.
Τα χρόνια πέρασαν η προσπάθεια συνεχίσθηκε από τους εκάστοτε προέδρους και τα κατά καιρούς τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου.
Η αιμοληψία που γίνεται κάθε Αύγουστο στο Φιλώτι έχει γίνει θεσμός, «μόδα» προσφοράς για μια μεγάλη μερίδα κυρίως της νεολαίας που γεμίζει με την παρουσία της το Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών περιμένοντας να δώσει το αίμα του, για τον άγνωστο συνάνθρωπο του.

Πράξη πραγματικά δυσεύρετη την εποχή που ζούμε.
Η φετινή αιμοληψία πού έγινε στις 12, 13 και 14 Αυγούστου στο Φιλώτι απέφερε 260 μονάδες του τόσο πολύτιμου αίματος για την περίοδο του καλοκαιριού και για τα νοσοκομεία που έχουν τεράστια έλλειψη.
Η δραστηριότητα αυτή του Συλλόγου Φιλωτιτών, έχει επιβραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει πολλαπλά οφέλη. Η Tράπεζα Aίματος του Συλλόγου έχει διαθέσει αίμα σε πολλούς ασθενείς συγχωριανούς και όχι μόνο. 
Η αιμοληψία που γίνεται τα τελευταία χρόνια την άνοιξη και στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει εκατοντάδες αιμοδότες διαθέσιμους για κάθε ανάγκη.
Η τριακονταετής αυτή πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης περιποιεί μεγάλη τιμή για στους αιμοδότες και αναδεικνύει τον Σύλλογο Φιλωτιτών άξιο συγχαρητηρίων
για την ευδόκιμη ανθρωπιστική του προσπάθεια.

(Visited 6 times, 1 visits today)