Σε απόγνωση οι αγροκτηνοτρόφοι της ορεινής Νάξου – Μένει αδιάθετο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους

Διάθεση προϊόντων των αγροκτηνοτρόφων Νάξου στου Ψυρρή
Newsroom
26/03/2020 17:07
 
 
 

 

Αδιάθετο όπως φαίνεται θα μείνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αγροκτηνοτρόφων της ορεινής Νάξου που κάθε χρόνο τέτοια εποχή το διέθεταν στην αγορά του Ψυρρή στην Αθήνα, με ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους και την οικονομία του νησιού.

Οι αγροκτηνοτρόφοι Φιλωτίου Νάξου βρίσκονται σε απόγνωση αφού την περίοδο του Πάσχα διέθεταν στην αγορά 35.000 – 40.000 αμνοερίφια και αρκετούς τόνους τυρί που τώρα λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν μπορούν να το κάνουν.

Μέσα στην απόγνωση που έχουν περιέλθει, σε επιστολή τους προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ζητούν μεταξύ άλλων να μη γίνουν εισαγωγές κρεάτων από άλλες χώρες και να διατεθούν στην αγορά τα εγχώρια προϊόντα, άμεση καταβολή της Ενιαίας Οικονομικής Ενίσχυσης Κτηνοτρόφων και την καταβολή έκτακτου επιδόματος.

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει στην επιστολή της η Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτίου Νάξου:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτίου Νάξου αφουγκραζόμενοι όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού μας, με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον κλάδο μας λόγω των τρεχουσών συνθηκών.

Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει η πατρίδα μας και τις περιορισμένες δυνατότητες της οικονομίας μας. Στις δύσκολες ώρες που περνάμε είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να συνδράμουμε όσο μπορούμε στην κοινή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Η οικονομία της Νάξου στηρίζεται πρωτίστως στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα αγροκτηνοτροφίας. Δυο κλάδοι οι οποίοι συμβάλλουν και στα οικονομικά έσοδα του κράτους, πλήττονται άμεσα.

Εμείς ως κτηνοτρόφοι αυτήν την περίοδο, του Πάσχα, κάθε χρόνο διαθέτουμε στην αγορά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας.

Υπολογίζεται ότι διακινούνται στην αγορά με διάφορους τρόπους 35.000 – 40.000 αμνοερίφια και αρκετούς τόνους τυρί. Σας εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής μας κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο με ολέθριες συνέπειες για εμάς και το νησί μας. Συνέπειες οικονομικές, εγκατάλειψης του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου από τους νέους, μη δυνατότητα ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις καθώς και ερημοποίηση των χωριών μας.

Στα οικονομικά μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού για διάφορες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται, θα έπρεπε να γίνει αναφορά και σε εμάς, τους κτηνοτρόφους, ως ανθρώπους που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας καθότι ο κλάδος δοκιμάζεται και βρίσκεται στα όρια του.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

* Κρατική μέριμνα ώστε να μη γίνουν εισαγωγές κρεάτων από άλλες χώρες και να διατεθούν στην αγορά τα δικά μας εγχώρια προϊόντα
*Άμεση καταβολή της Ενιαίας Οικονομικής Ενίσχυσης Κτηνοτρόφων
*Καταβολή έκτακτου επιδόματος
*Αναστολή φορολογικών οφειλών, ευεργετικές ρυθμίσεις για αποπληρωμή δανείων και οφειλών προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία
*Άτοκα και επιδοτούμενα δάνεια

Κλείνοντας, γνωρίζοντας την ευαισθησία και το πνεύμα αλληλεγγύης σας, πιστεύουμε ότι θα δώσετε την απαραίτητα βαρύτητα τόσο στα τρέχοντα προβλήματα, όσο και στις προτάσεις που σας παραθέσαμε και αναμένουμε αγωνιωδώς για τη δική σας μέριμνα.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης Βασίλη Κρασσά, κοινοποιείται επίσης στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στους βουλευτές του νομού, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

(Visited 3.984 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*