Αποδράστε στις άγνωστες παραλίες της Νάξου (φώτος)

admin
03/08/2017 00:14
 
 
 

Ένα από τα βασικά ατού της Νάξου είναι σίγουρα οι παραλίες της: Άγιος Προκόπης, Αγία Άννα, Πλάκα, Άγιος Γεώργιος… Πολυδιαφημισμένες, βραβευμένες, γνωστές ως τα πέρατα του κόσμου παραλίες, που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες!

Όμως στη Νάξο, εκτός από τις πιο πάνω γνωστές, υπάρχουν κι άλλες “άγνωστες” στους περισσότερους παραλίες, που σε μαγεύουν με την πρώτη ματιά!

Ερημικές, γοητευτικές, εξωτικές ή καθαρά Κυκλαδίτικες, με αμμόλοφους, βράχια, σπηλιές, πολύχρωμα βότσαλα ή άμμο, κέδρους ή άλλου είδους βλάστηση… με μπλε ή γαλαζοπράσινα νερά, αφρισμένες ή ήρεμες, γοητεύουν και συναρπάζουν κάθε επισκέπτη. Ιδανικές για εσάς που αναζητάτε να δραπετεύσετε σε μικρούς παραμυθένιους παραδείσους…
Ας γνωρίσουμε κάποιες από αυτές κι ας …αποδράσουμε για απίστευτες εμπειρίες!

Αμπράμ: 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Νάξου, θα συναντήσετε τον όρμο Αμπράμ. Παραδεισένιος τόπος με εναλλαγές τοπίου, πλούσια βλάστηση, και μια “ειδυλλιακή” παραλία με πεντακάθαρα, έντονα μπλε, διάφανα νερά και χρωματιστά βότσαλα με άμμο… Ξεχαστείτε στην παραλία ή στην παραδοσιακή ταβέρνα που υπάρχει στην περιοχή και απολαύστε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα που έχετε δει μέχρι σήμερα. Το Αμπράμ μαγνητίζει πολλούς επισκέπτες από τον καλλιτεχνικό χώρο. Μάλιστα στην περιοχή βρίσκονται αρκετά από τα έργα του γνωστού Έλληνα γλύπτη, Κυριάκου Ρόκκου. Κι αν δεν το χορτάσετε σε μια μέρα… μείνετε περισσότερο, στα δωμάτια της περιοχής που είναι ακριβώς δίπλα στο κύμα! 

Απόλλωνας: Η άγρια ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο! Η παραλία του Απόλλωνα βρίσκεται μπροστά στο ομώνυμο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 35,5 χιλιόμετρα από την Χώρα, μέσα σε έναν όμορφο κόλπο, βορειοδυτικά του νησιού. Όμορφη χρυσή άμμος και κατά τόπους ψιλό βότσαλο, καταγάλανη και καθαρή θάλασσα… Γραφικές ταβερνούλες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και καταλύματα για όποιον θέλει να περάσει παραπάνω από λίγες ώρες στον Απόλλωνα.

Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και έναν από τους κούρους του νησιού. Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα) του Θεού Διονύσου, δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους.
Στην κορυφή του λόφου του λατομείου υπάρχει η επιγραφή “όρος χωρίου ιερόν Απόλλωνος” που χρονολογείται στον 5ο προς 4ο αιώνα π. Χ. και πιθανώς ανήκει σε ιερό του Θεού που υπήρχε εκεί.

Λιώνας: Βρίσκεται στην Βορειοανατολική Νάξο σε απόσταση 40 χλμ από το κέντρο της Χώρας και 6 χλμ. από το χωριό Κόρωνος. 
Η παραλία, του γραφικού ορμίσκου, έχει βότσαλα τα περισσότερα σε μαύρο χρώμα, λόγω του ορυκτού της περιοχής (σμυρίγλι) και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά που σε συνδυασμό με το βραχώδες τοπίο προσφέρουν στους επισκέπτες μια ξεχωριστή εμπειρία. Η θάλασσα συχνά είναι αγριεμένη, εξαιρετικά όμως γοητευτική, εξαιτίας των βοριάδων που επηρεάζουν την περιοχή. Εδώ θα συναντήσετε παραδοσιακά ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακούς μεζέδες.

Μουτσούνα: Η Μουτσούνα είναι παραλιακό χωριό και ανοικτός σχετικά όρμος, στα ανατολικά παράλια της Νάξου. Είναι η κατεξοχήν αγαπημένη παραλία των Απεραθιτών “στρωμένη” με άμμο και λαμπερά κομμάτια σμυριγλιού, παραδεισένια νερά και με φόντο διάσπαρτα μικρά νησάκια στο βάθος… Στη Μουτσούνα καταλήγει το εναέριο σύστημα μεταφοράς σμύριδας ο «εναέριος» όπως λέγεται τοπικά. Έχει ταβερνούλες με παραδοσιακή κουζίνα και φρέσκο ψάρι. Την περιοχή προτιμά για τις καλοκαιρινές διακοπές του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ψιλή άμμος: Πανέμορφη παραλία με χρυσή άμμο και καταγάλανα ζεστά νερά ανατολικά της Νάξου, μεταξύ της Μουτσούνας και του Πάνορμου.  Η ομορφιά της είναι μοναδική, αλλά και ξεχωριστή από τις άλλες παραλίες της Νάξου, καθώς τα δέντρα πάνω στους αμμόλοφους σε ταξιδεύουν σε ένα τροπικό τοπίο… Η απόλυτη ομορφιά και χαλάρωση, μακριά από τα συνηθισμένα.

Πάνορμος: Άλλος ένας μικρός “εξωτικός” παράδεισος χωμένος στα ανατολικά της Νάξου.
Μία μικρή απάνεμη αμμουδερή παραλία κι ένα φυσικό τοπίο με φοίνικες συνθέτουν μια ακόμη άγνωστη σε πολλούς, αλλά πανέμορφη παραλία του νησιού.  Η πρόσβαση στον Πάνορμο γίνεται με δρόμο που είναι πάνω στη θάλασσα με αφετηρία τη Μουτσούνα (απέχει, 54 χλμ. από τη Χώρα της Νάξου). Αγαπημένος προορισμός και για σκάφη που σχεδόν πάντα το καλοκαίρι θα συναντήσετε εδώ αγκυροβολημένα.

Αγιασσός: Το γαλήνιο τοπίο αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας ενώ από τα νότια έως τα δυτικά υψώνονται προστατευτικά μικροί απαλόγραμμοι πράσινοι λόφοι, κατάφυτοι από φίδες και σχινιές, οι οποίοι αφήνουν στα βόρεια ένα στενό πέρασμα στα μελτέμια… Από τα δύο άκρα της μεγάλης αμμουδιάς προς τα Χοχλίδια αλλά και προς το Ροό, η βραχώδης ακτή διαμορφώνεται σε πολλά γραφικά και κρυφά, σκιερά και βοτσαλωτά λιμανάκια με πεντακάθαρα γαλάζια νερά ιδανικά για κολύμπι.

Ορκός: Μια ακόμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς παραλία της Νάξου. Βρίσκεται μεταξύ της Πλάκας και Μικρής Βίγλας. Σειρά από μικρούς, ατομικούς θα έλεγε κανείς, σκιερούς ορμίσκους σε γοητεύουν και σε μαγνητίζουν. Τα κρυστάλλινα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, η λευκή χοντρή άμμος σε συνδυασμό με τα βράχια και το πράσινο από τους κέδρους τοπίο, καθιστούν την παραλία έναν ακόμη μικρό παράδεισο μέσα στη Νάξο.

Καστράκι: Ο παράδεισος επί γης… Είναι η μεγαλύτερη παραλία της Νάξου (μήκους 3 χλμ.) με κατάλευκη ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Με αμμόλοφους και κέδρους τριγύρω της, η παραλία προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση ή για ψάρεμα και κολύμπι. Λόγω της μεγάλης έκτασης υπάρχουν αρκετά σημεία πρόσβασης προς την παραλία…
Το Καστράκι προσφέρεται για περπάτημα από άκρη σε άκρη και επίσης είναι η ιδανική για να ανάψεις “μια φωτιά στην άμμο” κάποιο βράδυ με πανσέληνο… 

Χαβάη: Ένα μικρό θαύμα που θα σας αφήσει άφωνους! Η παραλία Χαβάη βρίσκεται στο δρόμο λίγο πριν το Αλυκό, κρυμμένο μέσα στο κεδροδάσος… Απίστευτη, ερημική παραλία με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά που σίγουρα θα τη λατρέψετε. Μικρές “σπηλιές” που σχηματίζουν τα βράχια και οι αμμόλοφοι αποτελούν το καθένα και μια “πριβέ” θέση. Το αυτοκίνητο δεν πάει κοντά στην παραλία, έχει λίγο ποδαρόδρομο όμως το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει. Αν πάτε απόγευμα, καθίστε οπωσδήποτε για το ηλιοβασίλεμα – είναι μαγεία! 

alyko kedroi

Αλυκό: Μέσα στο κεδροδάσος και κάτω από τα ερειπωμένα κτίσματα που δεν τελείωσαν ποτέ βρίσκεται μια ακόμα μικρή, γαλήνια και ξεχωριστή παραλία της Νάξου. Αμμουδερή με πεντακάθαρα νερά, κρυμμένο καταφύγιο για σας που ζητάτε την απόλυτη ομορφιά και γαλήνη… Ξαπλωμένοι στην άμμο βλέπουμε την Ηρακλειά, την Ίο και τις κορυφογραμμές της νότιας Νάξου.

Πύργάκι: Είναι μια παραμυθένια τοποθεσία στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου, με μεγάλη σε μήκος παραλία (άμμος), ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν κέδροι και σκίνοι. Αν προτιμήσετε τη συγκεκριμένη παραλία στη Νάξο το πιθανότερο είναι να μην βρείτε αρκετό κόσμο αλλά θα σας επιβραβεύσει με την ομορφιά της. Tο όνομά της η παραλία το πήρε από το λόφο που βρίσκεται εκεί και ήταν παρατηρητήριο για τους πειρατές. 

(Πόπη Αλιμπέρτη, από το free press – my naxos)

(Visited 76 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*