Της Ναξιώτικης γραβιέρας… τα καμώματα! (συνταγές)

 
 
 

Της Πόπης Αλιμπέρτη

Η Νάξος είναι γνωστή για τη μεγάλη τυροκομική της παράδοση η οποία έχει οδηγήσει σε μοναδικά προϊόντα…

Ένα από τα τυριά της Νάξου που έχει γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση, είναι η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή και με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος. Η Γραβιέρα Νάξου φέρει την ονομασία ενός προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι μαγικά γευστική!

 

Το τυρί που… “εξιτάρει” 

Το my naxos συνάντησε το βραβευμένο chef Στέλιο Κορρέ, γνωστό για τις συνταγές του, με τη φημισμένη γραβιέρα Νάξου.

«Η γραβιέρα της Νάξου είναι το τυρί που έχει την ικανότητα να εξιτάρει τη φαντασία του κάθε chef. Πλούσια σε γεύση και ποιότητα, ταιριάζει απόλυτα με τη μεσογειακή και όχι μόνο κουζίνα. Έχει τη «δύναμη», να πορεύεται αρμονικά, όχι μόνο με τα ζυμαρικά, αλλά και με όλα τα λαχανικά που με την πλούσια επίσης γεύση τους, μας χαρίζει απλόχερα η γη της Νάξου, δίνοντας πάντα ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα γεύσης».

Ο κ. Κορρές δηλώνει υπερήφανος που ο τόπος του παράγει ένα τέτοιο προϊόν το οποίο όπως συμπληρώνει είναι γνωστό ως τα πέρατα του κόσμου…

«Με εκπλήσσει που όλοι γνωρίζουν τη γραβιέρα της Νάξου! Όταν ακούω ξένους και Έλληνες να μιλούν με τόσο ενθουσιασμό και θετικά σχόλια για τη γραβιέρα νιώθω μια ιδιαίτερη ικανοποίηση για το νησί μας, που όπως είναι γνωστό, στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του στην παραγωγή της γραβιέρας. Πραγματικά όποιος δοκιμάσει, τον συναρπάζει η γεύση της… Και πλέον έχει γίνει θεσμός. Όποιος φεύγει από τη Νάξο παίρνει μαζί του πάντα, τουλάχιστον ένα «κεφάλι» γραβιέρα…».

Ζητήσαμε από τοκ κ. Κορρέ να μας δώσει μερικές από τις συνταγές του με γραβιέρα Νάξου. Έγραφα, έγραφα και δε σταματούσε να μου λέει… Επέλεξα κάποιες από αυτές και φυσικά είναι στη διάθεση σας!

 

Ναξιώτικες συνταγές με γραβιέρα

 

Γραβιέρα Νάξου Σαγανάκι

Τι θα χρειαστούμε:

Ένα κομμάτι γραβιέρα (πάχους 2 – 2,5 εκ.)

1 αυγό

φρυγανιά τριμμένη

λίγο αρσενικό τυρί τριμμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα

 

Πως το φτιάχνουμε

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε το κομμάτι της γραβιέρας, το περνάμε από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά που προηγουμένως την έχουμε αναμείξει με το τριμμένο αρσενικό και το πιπέρι. Αφού έχει κάψει το λάδι, τηγανίζουμε και από τις δυο όψεις μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε το σαγανάκι ζεστό, με λεμόνι.

 

Τυροκροκέτες

Τι θα χρειαστούμε

300 γρ. γραβιέρα τριμμένη

3 αυγά

αλεύρι (που φουσκώνει)

φρέσκο πιπέρι, (προαιρετικά: λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο)

φρυγανιά τριμμένη

 

Πως τις φτιάχνουμε

Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα, τα 2 αυγά (χτυπημένα) και το πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, «όσο πάρει» για να μπορούμε να πλάσουμε σε μικρά «μπαλάκια». Σε πιάτο χτυπάμε και το άλλο αυγό, σε άλλο πιάτο βάζουμε τη φρυγανιά. Περνάμε τις τυροκροκέτες από το αυγό, μετά από τη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

«Καλοκαιρινές» τυροκροκέτες

Τι θα χρειαστούμε

100 γρ. γλυκομυζήθρα

100 γρ. ξυνομυζήθρα

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

50 γρ. φέτα τριμμένη

λίγο φρυγανιά τριμμένη, μαύρο πιπέρι

 

Πως τις φτιάχνουμε

Αναμειγνύουμε τα τυριά και ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο φρυγανια και πιπέρι. Πλάθουμε σε «μπαλάκια» και τα περνάμε από φρυγανιά. Τα βάζουμε στο ψυγείο (συντήρηση) να παγώσουν και… σερβίρουμε.

 

Μελετούρι

Τι θα χρειαστούμε

1 φύλλο κρούστας

300 φρ. φέτα τριμμένη

300 γρ. γραβιέρα τριμμένη

μέλι, σουσάμι, λίγο ελαιόλαδο

 

Πως το φτιάχνουμε

Αναμειγνύουμε τα τυριά. Παίρνουμε το φύλλο κρούστας και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια (10 Χ 10). Στο κέντρο κάθε τετράγωνου βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα και διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα περνάμε (με πινέλο) ελαφρά με ελαιόλαδο. Από πάνω ρίχνουμε το σουσάμι και ψήνουμε στους 180 ° C. Αφού ροδίσουν, ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε το μέλι (λίγο ή περισσότερο, ανάλογα με την προτίμηση μας).

 

Η φλογέρα του τσομπάνη

Τι θα χρειαστούμε

1 φύλλο κρούστας

300 γρ. γραβιέρα τριμμένη

100 γρ. μπεσαμέλ

150 γρ. μπέικον

φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά πιπεριά τσίλι)

 

Πως τη φτιάχνουμε

Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα με τη μπεσαμέλ, ψιλοκομμένο μπέικον και πιπέρι (ή πιπεριά τσίλι) και τα κάνουμε ένα μείγμα. Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε λίγο από το υλικό που ετοιμάσαμε, τυλίγουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. (Προαιρετικά μπορούμε και να ψήσουμε τις φλογέρες μας).

 

Μιλφέιγ λαχανικών με γραβιέρα

Τι θα χρειαστούμε

Λαχανικά της επιλογής μας όπως: μελιτζάνες, κολοκυθάκια, χρωματιστές πιπεριές, ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι κ.ά.

Κομμένες φέτες γραβιέρα (περίπου 1 εκ. πάχος)

αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο

 

Πως το φτιάχνουμε

Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σε ταψί τοποθετούμε λαδόκολλα. Βάζουμε μια στρώση γραβιέρα κι από πάνω λαχανικά. Δεύτερη στρώση γραβιέρα και λαχανικά και τέλος μια στρώση γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά (μέχρι να λιώσει το τυρί) στους 180 ° C.

 

Μπρουσκέτα γραβιέρας

Τι θα χρειαστούμε

Γραβιέρα τριμμένη

4 φέτες ψωμί (ψημένο και πασπαλισμένο με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη)

4 φέτες μελιτζάνα ψητή

4 κομμάτια λιαστή ντομάτα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Πως τη φτιάχνουμε

Πάνω από κάθε φέτα ψωμί βάζουμε τριμμένη γραβιέρα, μια φέτα λιαστή ντομάτα, μια φέτα μελιτζάνα και στο τέλος πάλι τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

  

Ναξιώτικα καναπεδάκια

Τι θα χρειαστούμε 

10 λεπτές φέτες από μπακέτα

πέστο βασιλικό

10 λεπτές φέτες γραβιέρας

10 μικρά ντοματίνια 

 

Πως τα φτιάχνουμε

Αλείφουμε κάθε ψωμάκι με πέστο βασιλικού κι από πάνω βάζουμε μια λεπτή φέτα γραβιέρας και ένα ντοματίνι.

(* Πέστο βασιλικού: 5 φύλλα φρέκο βασιλικό, 50 γρ. τριμμένη γραβιέρα και 2 κουτ. ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε στο multi να γίνουν κρέμα). 

 

* Τα γενικά χαρακτηριστικά της γραβιέρας Νάξου είναι ότι πρόκειται για ένα σκληρό τυρί με χρώμα χρυσοκίτρινο και με διάσπαρτες τρυπούλες μέσα στην συμπαγή του μάζα. Η υγρασία της γραβίερας Νάξου είναι 38{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, τα λιπαρά είναι 40{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, ενώ η περιεκτικότητα σε αλάτι κυμαίνεται από 1,2 – 3{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα προϊόν ΠΟΠ  από το 1996 και θα την βρείτε σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεγάλος παραγωγός γραβιέρας είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όμως γραβιέρα Νάξου παράγουν ακόμα η “Τυροκομία Νάξου” και “Πιτταράς”.

(Visited 908 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*