VIDEO: Τσικνοπέμπτη στο Φιλώτι με Κουδουνάτους, γλέντι και φαγοπότι

Newsroom
20/02/2020 21:48
 
 
 

 

Παραδοσιακά γιορτάστηκε η Τσικνοπέμπτη στη Νάξο σε μια μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Φιλώτι με συνδιοργανωτές τον ΑΜΣ Φιλωτίου «ΖΕΥΣ» και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Το γλέντι στήθηκε από τις 11:00 το πρωί και κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί διασκέδασαν παραδοσιακά με τσαμπούνες, βιολιά, χορό, τραγούδι, κουδουνάτους και άψογη φιλοξενία από τους διοργανωτές και τους ανθρώπους του χωριού.

Τσικνοπέμπτη στο Φιλώτι

Το …τραπέζι της Τσικνοπέμπτης το έστρωσε η ΕΑΣ

Το φαγητό και το κρασί ήταν άφθονα και η «τσίκνα» της ψησταριάς απλώθηκε μέχρι τα γύρω χωριά…
3.500 σουβλάκια, μπριζόλες, παϊδάκια αλλά και πατάτες της ΕΑΣ γεύτηκαν όσοι επισκέφτηκαν το Φιλώτι.

Αν και ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος και οι προβλ΄ςψεις των μετεωρολόγων έκαναν λόγο για βροχές…τίποτα δε σταμάτησε τους Ναξιώτες και τους επισκέπτες του νησιού να ανηφορήσουν στο Φιλώτι, να το «τσικνίσουν», να χορέψουν και να διασκεδάσουν παραδοσιακά.

Τσικνοπέμπτη στο Φιλώτι

Το γαϊτανάκι

Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου με τη βοήθεια των δασκάλων τους και του ΑΜΣ Φιλωτίου έστησαν ένα πανέμορφο πολύχρωμο γαϊτανάκι κάτω από τον πλάτανο του Φιλωτιού και χόρεψαν παραδοσιακά προκαλώντας το θαυμασμό όλων!

Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορευτικό παιχνίδι που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Χρώματα και κέφι πλέκονται μαζί με τις κορδέλες σε έναν πανέμορφο χορό.

Τσικνοπέμπτη στο Φιλώτι

 

(Visited 2.017 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*