VIDEO: Ο Δημήτρης Ήμελλος παραμένει πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου

δημοτικού συμβουλίου
Άκης Αξαόπουλος
19/12/2019 12:24
 
 
 

 

Στον εκ νέου διορισμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου προχώρησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τοποθετήσει ξανά στην θέση του προέδρου του ΔΛΤ τον Δημήτρη Ήμελλο.
Η συνεδρίαση είχε έκτακτο και κατεπείγον χαρακτήρα (μετά και την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου της προηγούμενης απόφασης που είχε παρθεί για την σύνθεση του Δ.Σ. του ΔΛΤ), καθώς εκκρεμεί τόσο η ψήφιση του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου για το 2020, όσο και τρεις σημαντικοί διαγωνισμοί.

Φ. Μαυρομάτης: «Η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου ήταν απολύτως νόμιμη»

Την διαφωνία του για το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκανε δεκτή την προσφυγή του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Βρούτση, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομμάτη, οι ακυρωτικές αποφάσεις της ΑΔΑ δεν ευσταθούν και θα καταπίπτανε στην Επιτροπή του άρθρου 152, διότι στηρίζονται σε νομοθεσία που ψηφίστηκε μεταγενέστερα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και που δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αντιθέτως, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν απολύτως νόμιμη – όπως είπε – γιατί εφάρμοσε την τότε ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες εντολές και είναι η πρώτη φορά που κάνω εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο που δεν είναι με βάση τα πιστεύω μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομμάτης και πρόσθεσε ότι τέθηκε σε προτεραιότητα η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου, γι’ αυτό και δεν θα γίνει προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152, αλλά αποφασίστηκε να οριστεί νέο Δ.Σ. του νομικού προσώπου.

Ποιους πρότεινε ο δήμαρχος, ποιους η μειοψηφία

Ο κ. Λιανός πρότεινε να οριστούν 4 μέλη από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, 2 μέλη από την μειοψηφία και ο Λιμενάρχης ως ex officio μέλος. Έτσι, πρότεινε ως τακτικά μέλη από την πλευρά της πλειοψηφίας τους: Ήμελλο Δημήτριο, Βιτζηλαίου Καλλιόπη, Λυκουρόπουλο Εμμανουήλ και Λεγάκη Μαρία και ως αναπληρωματικά μέλη τους: Μαυρογιάννη Ευθύμιο, Βλαχάκη Τόνια, Σέργη Ιάκωβο και Γιακουμή Ειρήνη αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χατζηανδρέου πρότεινε ως τακτικό μέλος τον κ. Μπερτσιά Αθανάσιο, με αναπληρωματικό του τον κ. Μαράκη Ιωάννη. Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βρούτσης πρότεινε ως τακτικό μέλος τον κ. Καπίρη Σταμάτη, με αναπληρωματικό του τον κ. Νικόλαο Νομικό.
Στη συνέχεια, ο κ. Λιανός πρότεινε όπως Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου έως τις 30/09/2020 να οριστεί ο κ. Ήμελλος και Αντιπρόεδρος η κα Βιτζηλαίου.
Την ένσταση του διατύπωσε ο κ. Νίκος Βαρθακοκοίλης, που πρότεινε να οριστεί ένα μόνο μέλος από την μειοψηφία.

Η τελική σύνθεση

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και η – κατά πλειοψηφία – απόφαση (σ.σ. μειοψήφησε ο κ. Βαθρακοκοίλης):
Α) Ορίζει ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Λ.Τ. Νάξου από 18/12/2019 μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020 τους κάτωθι: Ήμελλος Δημήτριος (με αναπληρωτή του τον κ. Μαυρογιάννη Ευθύμιο), Βιτζηλαίου Καλλιόπη (με αναπληρωτή της την κα Βλαχάκη Τόνια), Λεγάκη Μαρία (με αναπληρωτή της την κα Γιακουμή Ειρήνη), Λυκουρόπουλο Εμμανουήλ (με αναπληρωτή του τον κ. Σέργη Ιάκωβο), Μπερτσιάς Αθανάσιος (με αναπληρωτή τον κ. Μαράκη Ν. Ιωάννη) και Καπίρης Σταμάτης (με αναπληρωτή του τον κ. Νομικό Νικόλαο). Ο Λιμενάρχης Νάξου ή ο εκάστοτε αναπληρωτής του.
Β) Εκλέγει ως πρόεδρο του παραπάνω Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου τον κ. Ήμελλο Δημήτριο.
Γ) Εκλέγει ως αντιπρόεδρο του παραπάνω Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου την κ. Βιτζηλαίου Καλλιόπη.
Δ) Τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος.

Η άποψη μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η νέα απόφαση αποκαθιστά την τάξη, ενώ ο κ. Χατζηανδρέου είχε επαναλάβει λίγα λεπτά πριν την απόφαση ότι είναι αντιδημοκρατικό και μη ορθό να μην υπάρχει εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης σε κάποιο νομικό πρόσωπο, προκειμένου να ασκείται ο νόμιμος έλεγχος και να μπορούν οι παρατάξεις να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας σωστότερης πολιτικής.

(Visited 624 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*