ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η ΝΔ θέτει τα σμυριδωρυχεία σε τροχιά κλεισίματος»

smyrigli 1
Άκης Αξαόπουλος
11/11/2019 11:07
 
 
 

 

Για απαξίωση των σμυριδωρυχείων με απώτερο σκοπό την παράδοση των αποθεμάτων και της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ.κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης αντίστοιχα, οι οποίοι – σύμφωνα με την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου – προσπαθούν να εφαρμόσουν «τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού» και να οδηγήσουν την Ορεινή Νάξο «στην απόγνωση και την εξαθλίωση».

«Καλούμε τους σμυριδεργάτες να απαιτήσουν το φετινό άνοιγμα των ορυχείων και την ασφάλιση τους […] Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση Μελών, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου συμπαραστέκεται μια ακόμη φορά στη δοκιμαζόμενη κοινωνία της Ορεινής Νάξου, στην αγωνία της για το φετινό άνοιγμα των σμυριδωρυχείων.
Η άνοδος της ΝΔ στη κυβέρνηση ανέκοψε τις δρομολογημένες διαδικασίες προς μια μόνιμη βιώσιμη λύση αποδεχτή από τους εργαζόμενους και βασισμένη σε πορίσματα ολοκληρωμένων ειδικών τεχνικών και οικονομικών μελετών. Μετά την έγκριση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του απαιτούμενου ποσού της ασφάλισης και του εργατικού δικαιώματος, θα ακολουθούσε η συνηθισμένη διοικητική διαδικασία για το άνοιγμα των σμυριδωρυχείων. Προφανώς για μας η επιζητούμενη βιώσιμη λύση δεν είναι το άνοιγμα των ορυχείων κάθε χρόνο στις ίδιες απαρχαιωμένες συνθήκες. Όμως το μη άνοιγμα των ορυχείων με προσχήματα που δεν σχετίζονται με την εφετινή συγκυρία, σε συνδυασμό με την εκφρασμένη πολιτική της ΝΔ, τα θέτει σε τροχιά κλεισίματος.
Η υπουργική απόφαση του κ. Χατζηδάκη περί διαλογής και παράδοσης ανύπαρκτων ή παράνομων ποσοτήτων σμύριδας, δεν δείχνει απλά την ανικανότητα της ΝΔ να διαχειριστεί έτοιμες δρομολογημένες καταστάσεις. Η προσχηματική αναφορά στα μέτρα ασφαλείας για να μην ανοίξουν τα σμυριδωρυχεία, εγείρει ερωτήματα για τους σκοπούς των αποφάσεων της.
Με δεδομένη την ιδεολογική εμμονή της στο ξεπούλημα κάθε δημόσιου πόρου, το κάλεσμα κάθε λογής επενδυτών, την ειδική επιδότηση των εξορύξεων, την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, την απαξίωση της επιθεώρησης εργασίας, γίνεται φανερό προς ποια κατεύθυνση οδηγείται το ζήτημα.
Επιχειρείται η απαξίωση των ορυχείων, το σταδιακό κλείσιμο και η επανεξέταση του προβλήματος κάτω από το πρίσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με αποτέλεσμα την παράδοση των αποθεμάτων και της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες, μαζί με τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, που θα αφεθούν χωρίς εργατικά δικαιώματα και με εξευτελιστικά μεροκάματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χατζηδάκης αναθέτει φέτος στους εργαζόμενους το ρόλο του ρακοσυλλέκτη σμύριδας και ο κ. Βρούτσης το ρόλο του μουσειακού εκθέματος.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθώντας να εφαρμόσει τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού, οδηγεί τον άγονο, αποκλεισμένο και χωρίς άλλους πόρους ζωής, χώρο της Ορεινής Νάξου στην απόγνωση και στην εξαθλίωση. Επαναφέρει την μόνιμη ανεργία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς επιδόματα και χωρίς προοπτική εξεύρεσης άλλης εργασίας.
Καλούμε τους σμυριδεργάτες να βαδίσουν στο δρόμο των αγωνιστικών παραδόσεων τους, να απαιτήσουν το φετινό άνοιγμα των ορυχείων και την ασφάλιση τους, αλλά και να συζητήσουν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού αντίβαρο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται στο σημερινό αγώνα των σμυριδεργατών, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ορεινής Νάξου, που θα αξιοποιεί τα υπόγεια και επίγεια γεωπολιτιστικά αποθέματα της σμύριδας, με την συμφωνία, συμμετοχή και εμπλοκή των σμυριδεργατών αλλά και όλων των κατοίκων μέσα από μορφές κοινωνικής οικονομίας με πολλαπλά οφέλη για τα χωριά.
Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε και σήμερα να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Σμυριδικού.

(Visited 209 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*