Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τον Πύργο Χειμάρρου

pyrgos xeimarrou
Άκης Αξαόπουλος
11/10/2019 15:48
 
 
 

Ο Γιάννης Βλασερός υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής στην προσπάθεια ανάδειξης του πολύ σοβαρού θέματος της συνέχισης των έργων στον Πύργο του Χειμάρρου προκάλεσε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής το οποίο κατέθεσε επερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με θέμα: “Αναστήλωση του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου”.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μαζί με τον βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη, αναφέρεται στην πορεία της ανακατασκευής του μνημείου που είναι στάσιμη, με συνέπεια το μνημείο να είναι εκτεθειμένο σε περαιτέρω φθορά και κίνδυνο κατάρρευσης.

Το σημαντικό μνημείο της Νάξου κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 2011.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ:

«Ο Πύργος του Χειμάρρου είναι κατασκευή της ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) και από τα πιο αναγνωρισμένα μνημεία της Νάξου, μετά την πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, την “Πορτάρα”. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου, ανάμεσα στον Ζα, το ψηλότερο βουνό της Νάξου και την θάλασσα (στα μισά περίπου της διαδρομής από το Φιλώτι προς τον Καλαντό). Δεσπόζει επιβλητικά σ’ ένα ύψωμα ανάμεσα σε δύο χειμάρρους.

Το 1995 με χορήγηση από το B’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ε.Ε., ξεκίνησαν κάποιες εργασίες συντήρησης οι οποίες όμως περιορίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο και στον Πύργο τοποθετήθηκαν υποστυλώματα για την ανακατασκευή του που δεν ξεκίνησε ποτέ.

Το 2011 το μνημείο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μαζί με τους δύο βυζαντινούς ναούς που βρίσκονται μέσα στο περιτείχισμα και ένα μικρό τμήμα αρχαίας οδού. Το 2015 εκπονήθηκε μελέτη αποκατάστασης του μνημείου από τον πολιτικό μηχανικό δρ. Κ. Ζάμπα, για την στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση του διάσπαρτου υλικού που υπάρχει γύρω, αφού πρώτα αναγνωριστούν οι αρχικές θέσεις, συγκολλήσεις, επαναφορά πλίνθων που έχουν μετακινηθεί, προστασία από κεραυνούς και καιρικές συνθήκες.

Έκτοτε ο Πύργος Χειμάρρου έχει αφεθεί ως έχει, χωρίς να έχει γίνει απολύτως καμία εργασία για την αποκατάστασή του με συνέπεια το μνημείο να είναι εκτεθειμένο σε περαιτέρω φθορά και κίνδυνο κατάρρευσης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Τι προτίθεται το Υπουργείο να κάνει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου;

2) Υπάρχουν πόροι για την άμεση χρηματοδότηση του έργου αυτού;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης».

 

 

(Visited 471 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*