Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Στελίδα Νάξου – Επίσκεψη δημάρχου

admin
01/07/2015 00:35
 
 
 

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου Μάκη Μαυρογιάννη και τον Πρόεδρο του ΝοΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννη Τσολάκη επισκέφθηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου την αρχαιολογική ανασκαφή στη Στελίδα.

Για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων ενημέρωσαν τον Δήμαρχο οι επικεφαλής αρχαιολόγοι της ανασκαφικής έρευνας, η Ειρήνη Λεγάκη, Επιμελήτρια Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Tristan Carter, καθηγητής του Πανεπιστημίου McMaster.

Όπως τόνισε στον Δήμαρχο ο Tristan Carter, η ανασκαφική αυτή έρευνα μπορεί να αλλάξει τα ιστορικά δεδομένα, καθώς τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία δείχνουν ότι η Στελίδα χρησιμοποιήθηκε από τον Homo Sapiens, τον Νεάντερνταλ και πιθανώς από το πρώιμο ανθρώπινο τύπο της Χαϊδελβέργης.

Ο Μανόλης Μαργαρίτης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως και τόνισε πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της αρχαιολογικής ομάδας. Άλλωστε, ο Δήμος παρέχει φιλοξενία στην ομάδα των 30 αρχαιολόγων που απασχολούνται στην ανασκαφική έρευνα, ενώ προτίθεται να φιλοξενήσει διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Νάξου και του αρχαιολογικού πλούτου της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

 

Λίγα λόγια για την ανασκαφή

Η ανασκαφή λαμβάνει χώρα στο λόφο και την ακτογραμμή της Στελίδας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και διεπιστημονική ομάδα υπό την αιγίδα του Καναδικού Ινστιτούτου υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Tristan Carter του Πανεπιστημίου McMaster. Η διεθνής διεπιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από Έλληνες, Καναδούς, Αμερικανούς και Σέρβους αρχαιολόγους, γεωλόγους, κλιματολόγους και ανθρωπολόγους, με σκοπό να εξαχθούν ασφαλείς και ακριβείς χρονολογίες κατά τις οποίες ο πρώιμος ανθρώπινος τύπος επισκέφθηκε αυτήν τη θέση.

Η Στελίδα είναι πηγή πυριτόλιθου, δηλαδή της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούνταν πριν την ανακάλυψη της μεταλλουργίας. Η συνεργασία των επιστημόνων έχει σκοπό να αποδείξει ότι στην περιοχή έγινε εκμετάλλευση πυριτόλιθου τουλάχιστον 250.000 χρόνια πριν από σήμερα, γεγονός που την καθιστά μακράν την αρχαιότερη θέση στις Κυκλάδες.

Τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι η Στελίδα χρησιμοποιήθηκε από τον Homo Sapiens, τον Νεάντερνταλ και πιθανώς από το πρώιμο ανθρώπινο τύπο της Χαϊδελβέργης.

Όπως επισήμαναν οι επικεφαλής της ανασκαφής στη συνομιλία τους με το Δήμαρχο Νάξου, το ερευνητικό πρόγραμμα στη Στελίδα είναι πολύ πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την κατανόηση πώς οι πρώιμοι ανθρώπινοι τύποι προσήλθαν στην Ευρώπη. Τέλος, το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί θα κάνει γνωστή τη θέση της Στελίδας σε όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σε επιστήμονες, σε μελετητές και φοιτητές αρχαιολογικών σχολών διεθνώς.

(Visited 205 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*