Τοποθετήθηκε το μνημείο του σμυριδεργάτη στη Μουτσούνα Νάξου

μνημείο του σμυριδεργάτη
Newsroom
19/07/2019 02:57
 
 
 

 

Έτοιμο το μνημείο του σμυριδεργάτη στη Μουτσούνα Νάξου, το οποίο κοσμεί από την Πέμπτη την παραθαλάσσια περιοχή της Απειράνθου, υπενθυμίζοντας την ιστορία του σμυριγλιού και των σμυριδεργατών της Νάξου.

Το μνημείο του σμυριδεργάτη, που είναι δημιούργημα του Γιώργου Μέγκουλα, ήταν κάτι που προσωπικά ο Μανόλης Μαργαρίτης ήθελε να φτιάξει στον τόπο του. Έτσι, λίγο πριν από την αποχώρηση του από τη θέση του δημάρχου έχει τη χαρά να δει το «Μουτσουνιώτη σμυριδεργάτη» να στέκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του…

Ο δήμαρχος, ποστάροντας μια φωτογραφία στην προσωπική του σελίδα στο facebook αναφέρει με χαρά:

«Καλορίζικος ο Μουτσουνιώτης «ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΗΣ».
 Με τον φίλο και τον δημιουργό Γιώργο Μέγκουλα».

μνημείο του σμυριδεργάτη

Γιώργος Μέγκουλας – Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το σμυριδεργάτη

Ο Γιώργος Μέγκουλας γεννήθηκε στην Εύβοια.
Σπούδασε καλές τέχνες, γλυπτική και αρχιτεκτονική και έκανε ελέυθερες σπουδές διακόσμησης και σχεδίου μόδας στην Αθήνα πριν μετακομίσει στο Παρίσι για να συνεχίσει με σπουδές διαφήμισης και αργότερα γλυπτικής στην Ecole des Beaux-Arts, με δασκάλους, τους H. Martin, Cesar, R. Colamarini. Αποκτώντας  πτυχίο με εύφημη μνεία και συγχαρητήρια από την Κριτική Επιτροπή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών.
Με υποτροφία της UNESCO το 1977 και 1979 έκανε σπουδές και πρακτική εξάσκηση στη Συντήρηση μνημείων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Μονακό, ΗΠΑ κ.ά.)

Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και επαίνους, με κορυφαία την υψηλή διάκριση του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών», το 1995, από το Γαλλικό κράτος.

Ο ελληνικός και διεθνής τύπος έχει ασχοληθεί συχνά με το καλλιτεχνικό έργο του, αποσπώντας αξιέπαινες κριτικές.

Από το 1983 μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 82 γλυπτικά έργα (ανδριάντες, προτομές) και μνημεία, που κοσμούν διάφορους δημόσιους χώρους και πλατείες σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κύπρος, Γαλλία, Βέλγιο, Μονακό, ΗΠΑ κ.ά). Διάφορα Μουσεία όπως είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο Κοτοπούλη στην Αθήνα, το Μουσείο Science του Σικάγου στις ΗΠΑ, φιλοξενούν μερικές από τις γλυπτικές του δημιουργίες.

Ο Γιώργος Μέγκουλας έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γλύπτων Ελλάδος.

(Visited 915 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*