Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα αναβίωσε στην Απείρανθο Νάξου (φώτος)

Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα
Newsroom
24/06/2019 03:50
 
 
 

 

Όπως και σε άλλα χωριά της Νάξου, έτσι και στην Απείρανθο αναβίωσε κι εφέτος την Κυριακή 23 του Ιούνη το βράδυ, το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα.

Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα

Η φωτιά άναψε στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, δίπλα στο νέο αγροτικό ιατρείο Απειράνθου και οι κάτοικοι του χωριού έφεραν τους μάηδες για να τους κάψουν.

Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα

Οι κοπελιές του χωριού έφεραν το αμίλητο νερό, ενώ οι νοικοκυρές έφτιαξαν το αρμυροπιτάρι.

Μικροί και μεγάλοι πήδηξαν τρεις φορές πάνω από την φωτιά …για να κάψουν τους ψύλλους και τους κοριούς ή ότι κακό τους κυριεύει, τραγουδώντας το “ψύλλοι-ψύλλοι κάβγουνται κι’ Αϊς Ιάννης έρχεται”.

Η αρχαία λέξη Κλήδονας, σημαίνει ο οιωνός, το προμήνυμα της μελλούμενης γέννησης του Χριστού, που ακολούθησε μετά από έξι μήνες στις 25 Δεκεμβρίου.

Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα, είναι ένα έθιμο κατά το οποίο κυριαρχούν οι φωτιές (ως μέσον τηλεπικοινωνίας κατά την εποχή εκείνη) που είχαν ανάψει τότε στην Χεβρών της Παλαιστίνης για να μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο, το γεγονός της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα, προφήτη και προδρόμου του Χριστιανισμού και βαπτιστή του Χριστού.
Στην Απείρανθο τα παλαιότερα χρόνια άναβαν φωτιές σε πολλές γειτονιές του χωριού.

Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα

Τα τελευταία χρόνια μέλη του Απεραθίτικου Συλλόγου μαζεύουν ξερά φρύγανα και μαζί με τα στέφανα του Μάη που φέρνουν οι κάτοικοι και ανάβουν μια φωτιά στην περιοχή της Παναγίας όπου τα καίουν.

Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα

Το έθιμο αναβίωσε και φέτος με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και φυσικά με τη συμμετοχή του κόσμου.

Το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλήδονα

 

(Visited 794 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*