Καταγγελία του προέδρου Κορωνίδας για τεράστια οικολογική καταστροφή και ρύπανση

Άκης Αξαόπουλος
14/05/2019 03:18
 
 
 

Για τεράστια καταστροφή και ρύπανση του περιβάλλοντος κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κορωνίδας Δημήτρης Κορρές σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Όπως επισημαίνει, μετά από ενημέρωση που είχε και αυτοψία, λύματα έρρεαν εκτός των δεξαμενών λυμάτων της Κωμιακής, έπεφταν στον περιβάλλοντα χώρο της δεξαμενής και από κει οδηγούνταν στο ρέμα το οποίο καταλήγει στον οικισμό του Απόλλωνα…

Αναλυτικά η καταγγελία του κ. Κορρέ:

Για ακόμη μία φορά και παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας κατά καιρούς να βαφτίσουν το κρέας ψάρι για να κοροϊδέψουν και να παραπλανήσουν τον κόσμο, με το σοβαρό θέμα του αποχετευτικού και του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων  της Κωμιακής, η ίδια η πραγματικότητα τους εκθέτει.

Το Σάββατο (11 Μαΐου), ενημερώθηκα από συγχωριανό μας στον Απόλλωνα Τ.Κ. Κορωνίδας, για την ύπαρξη σκούρου καφέ βούρκου στην λίμνη που υπάρχει στην εκβολή του ρέματος στον Απόλλωνα και συγκεκριμένα στην περιοχή Ασμυρόλιμνο.

Αμέσως έφτασα στο σημείο ώστε να διαπιστώσω από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν κυριολεκτικά αποκρουστική, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της λίμνης  έπλεε σκούρα καφέ ύλη, η οποία μέσω μια μικρής εκβολής της λίμνης κατευθύνονταν και προς τη θάλασσα. Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας δε λειτουργούσαν λόγω του ότι  μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο, κάλεσα την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο, προκειμένου να μεταβούν στο σημείο ώστε να καταγράψουν το θέμα και να ενεργήσουν αναλόγως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στις δεξαμενές λυμάτων της Κωμιακής. Εκεί η εικόνα ήταν ακόμα πιο αποκρουστική. Λύματα έρρεαν έκτος δεξαμενής, από τσιμεντένιο φρεάτιο το οποίο βρίσκεται πριν από αυτή, έπεφταν στον περιβάλλοντα χώρο της δεξαμενής και από κει οδηγούνταν στο ρέμα το οποίο καταλήγει στον οικισμό του Απόλλωνα.

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει και έχουμε ενημερώσει τη δημοτική αρχή, τα λύματα της Κωμιακής πέφτουν όλο το χρόνο μέσα στο ρέμα αυτό, μέσω ενός σωλήνα μεγάλης διαμέτρου, ο οποίος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του κτηρίου και με φυσική ροή, χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία, κατευθύνονται στο ρέμα το οποίο οδηγεί στον Απόλλωνα προκαλώντας και στο ίδιο το ρέμα τεράστια οικολογική καταστροφή και ρύπανση.

Με κάθε τρόπο, σε όλους τους τόνους έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία σύγχρονης μονάδας συλλογής και επεξεργασίας το λυμάτων σε όλο το τοπικό διαμέρισμα και μετεγκατάσταση τόσο των δεξαμενών λυμάτων της Κωμιακής (που κάποιοι μάλιστα τις βαφτίζουν και βιολογικό), όσο και του Βιο.Κα του Απόλλωνα. Μέχρι αυτό να γίνει, η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι ευθύνες βέβαια δεν βαραίνουν μόνο τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία εξακολουθεί να επιμένει στη λειτουργία των δεξαμενών αυτών και που μέχρι και σήμερα, παρά τις τόσες αναφορές που έχουμε κάνει, δεν έχει κάνει το παραμικρό για την οριστική λύση του τόσο σοβαρού αυτού θέματος.

Ευθύνες έχουν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και το πρώην Επαρχείο καθώς και η Περιφέρεια που δεν προχώρησαν και δεν υλοποιούν έργα και υποδομές για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, με σύγχρονες μονάδες συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων σε όλα τα χωριά, στο σύνολο του δήμου μας. Τέτοια έργα δεν προωθούνται γιατί δεν επιφέρουν κέρδος, αφού σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Κυβέρνησης – ΕΕ και με τη λογική του «κόστους – όφελους» που επιτάσσουν, αυτά δεν θεωρούνται επιλέξιμα και συνεπώς δεν χρηματοδοτούνται.

Ευθύνες βέβαια έχουν και όλοι εκείνοι που έβαλαν την υπογραφή τους, ανέχτηκαν, έκλεισαν αυτιά και μάτια στο έγκλημα που συντελούνταν κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος με αυτό το έργο – έκτρωμα.

Είναι όσοι σήμερα, εν όψει εκλογών, φόρεσαν την προβιά του ανεξάρτητου – ακομμάτιστου και άμεσα ή έμμεσα ζητάνε ξανά την ψήφο των συγχωριανών μας. Είναι όσοι  βρίσκονταν και βρίσκονται μέσα σε κομματικούς μηχανισμούς ή καθοδηγούνται από αυτούς, όπως συμβαίνει σήμερα με το δήθεν «ανεξάρτητο» ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο από κοινού, κρυφά ή φανερά, κατεβάζουν και στηρίζουν αυτοί οι κομματικοί μηχανισμοί και οι παρατάξεις τους στην κοινότητα Κορωνίδας.

Καλούμε τους συγχωριανούς μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, να σκεφτούν και να προβληματιστούν για το ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολό του το τοπικό μας διαμέρισμα. Ποιοι έβαλαν πλάτη, στήριξαν και διαιώνισαν  αυτά τα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι εκλεγμένοι της στο δήμο και τις τοπικές κοινότητες είναι η μόνη παράταξη που όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια με συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική επίλυση του αποχετευτικού συνολικά στο δήμο μας. Καταψήφισε την παράταση προμελετών που έρχονταν και ξαναέρχονταν, στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνεχίσει να λειτουργεί εσαεί το συγκεκριμένο έργο – έκτρωμα, την ίδια ώρα που όλες οι άλλες παρατάξεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έλεγαν ναι σε αυτό, ψηφίζοντας τες. Κάλεσε φορείς και κατοίκους σε κοινό μέτωπο τόσο γι αυτό, όσο και για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας.

Με αυτό το κριτήριο καλούμε τους συγχωριανούς μας και τους συνδημότες μας να πάνε στις εκλογές. Να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη Λαϊκή Συσπείρωση  και το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Στην Κοινότητα, στο Δήμο, την Περιφέρεια τις Ευρωεκλογές, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν. Να δώσει δύναμη στη μόνη δύναμη που παλεύει καθημερινά για την οριστική λύση των προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά. Που παλεύει αταλάντευτα και ανυποχώρητα ώστε να είναι ο κόσμος καλά ενημερωμένος, να γνωρίζει την αλήθεια αλλά και που πρέπει να στοχεύει.

 

(Visited 334 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*