Στο προσκήνιο σημαντικά προβλήματα των Τοπικών Κοινοτήτων Σκαδού και Μέσης

skado 1
Άκης Αξαόπουλος
11/05/2019 16:30
 
 
 

 

 

Υπόμνημα – με το οποίο επαναφέρει στο προσκήνιο σημαντικά προβλήματα των Τοπικών Κοινοτήτων του Σκαδού και της Μέσης – απέστειλε σχεδόν προ μηνός στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο Σύλλογος Σκαδιωτών-Μεσωτών Νάξου.

Πιο συγκεκριμένα, με το εν λόγω υπόμνημα, η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Πιτταρά-Χωριανοπούλου και ο γραμματέας Δημήτριος Παρτσινέβελος αναδεικνύουν, για ακόμη μια φορά, θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των δύο ορεινών χωριών, τα οποία – όπως αναφέρουν – είχαν θίξει και κατά το παρελθόν στις αρμόδιες αρχές, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Μάλιστα, η κα Πιτταρά-Χωριανοπούλου και ο κ. Παρτσινέβελος τονίζουν ότι Σκαδό και Μέση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «χωριά – φαντάσματα», καθώς «οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδίου και δράσης της δημοτικής αρχής σε ό,τι τα αφορά, θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, στην πλήρη εγκατάλειψή τους».

 

Το πλήρες περιεχόμενο του υπομνήματος του Σύλλογου Σκαδιωτών-Μεσωτών Νάξου έχει ως εξής:

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Με το παρόν υπόμνημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών Νάξου επιθυμεί να αναδείξει, για μία ακόμη φορά, ορισμένα σημαντικά προβλήματα του τόπου μας. Τα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως θα διαπιστώσετε, έχουν αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένης όχλησης υμών των αρμοδίων αρχών, τόσο από τους Εκπροσώπους των δύο Τ.Κ. όσο και από τον Σύλλογο Σκαδιωτών-Μεσωτών, χωρίς να υπάρξει, ως σήμερα, η αρμόζουσα ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση εκ μέρους σας. Επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή λειτουργεί εις βάρος του Σκαδού και της Μέσης, καθώς  οι, ούτως ή άλλως, αντίξοες συνθήκες διαβίωσης στα εν λόγω χωριά σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδίου και δράσης της δημοτικής αρχής σε ό,τι τα αφορά, θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, στην πλήρη εγκατάλειψή τους. Από τις πολλές δυσχέρειες, λοιπόν, οι οποίες ταλανίζουν τον τόπο μας, επαναφέρουμε υπ’όψιν σας τις εξής:

 

1.Ολοκλήρωση διαδικασιών για την διάθεση πίστωσης από ΣΑΕΠ 067 στις Τ.Κ. Σκαδού και Μέσης:

Επαναλαμβάνουμε την επιτακτική ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την απόδοση του ποσού των 44.780,13 € σε αμφότερες τις Τ.Κ. Σκαδού και Μέσης. Το εν λόγω ποσόν απεδόθη το έτος 2009, με απόφαση του πρώην Δήμου Δρυμαλίας,  στα χωριά μας, ως μέρος της αποζημιώσης για τις καταστροφές από την θεομηνία, που έπληξε την ορεινή Νάξο στις 28/11/2001 (ΣΑΕΠ 067, Κωδικός: 2001ΕΠ06700003). Παρά τις από ετών, επανειλημμένες οχλήσεις για αξιοποίηση της πίστωσης τόσο από τους Εκπροσώπους των Τ.Κ. (συν.1ο) όσο και από τον Σύλλογο (συν. 2ο) και παρά τις περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις αρμοδίων, καμία πρόοδος επί του θέματος δεν έχει σημειωθεί. Ο δε κίνδυνος απώλειας της πίστωσης βρίσκεται πια επί θύραις, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  1. Κατασκευή νέας παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Μέσης:

Ζητούμε σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή νέας παιδικής χαράς στην Μέση, στον χώρο όπου λειτουργούσε η προϋπάρχουσα. Υπενθυμίζουμε πως η προηγούμενη παιδική χαρά αφαιρέθηκε τον Ιούνιο του 2016. Η ιδέα για την κατασκευή της ανάγεται  στο απώτερο παρελθόν και είχε υλοποιηθεί με την συνεργασία της Τ.Κ. Μέσης, του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών και του Ι.Ν. Παναγίας Σκαδού. Το 2007, με ενέργειες του τότε προέδρου της κοινότητας, Β. Μαύρου, του πρώην Δήμου Δρυμαλίας και εθελοντών, η παιδική χαρά είχε ανακαινισθεί και εφοδιασθεί με πληρούντα τις προδιαγραφές ασφαλείας εξοπλισμό. Η αποξήλωση των οργάνων της παιδικής χαράς –τα οποία στοιβάχτηκαν και παραμένουν σε παρακείμενο χωράφι, αποτελώντας εστίες σοβαρού κινδύνου– προξένησε μεγάλη θλίψη στους κατοίκους, αλλά και στις δεκάδες παιδιών, που βρίσκονται κατά τους θερινούς μήνες στο χωριό. Η ανάγκη αποκατάστασης της παιδικής χαράς έχει τονισθεί και σε προηγούμενο υπόμνημα του Συλλόγου (συν. 3ο) και υπήρξε αντικείμενο πρόσφατης, γραπτής όχλησης του Δήμου από τον Εκπρόσωπου της Τ.Κ. (συν. 4ο). Δεδομένου  ότι πρόκειται για ευαίσθητο θέμα, εφόσον αφορά παιδιά, αλλά και επειδή υπάρχει σχετική χρηματοδότηση, ύψους 200.000,00 €, την οποία εξασφάλισε ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων από το Υπουργείο Εσωτερικών (συν. 5ο), επαναφέρουμε το δίκαιο αίτημα του χωριού και του Συλλόγου και ζητούμε την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών για την αποκατάσταση της παιδικής χαράς.

 

  1. Αποκατάσταση ζημιών στα «Παραδοσιακά Πλυσταριά», στην θέση «Πύργος», της Τ.Κ. Σκαδού:

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στα «Παραδοσιακά Πλυσταριά», στο Σκαδό. Τα εν λόγω πλυσταριά αποτελούνται από μια στέρνα ύδρευσης, στο ανατολικό άκρο της οποίας υφίσταται τσιμεντένιο στέγαστρο με πέντε γούρνες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια από γυναίκες για πλύσιμο των ρούχων. Μετά από πρόσφατη κακοκαιρία και λόγω παλαιότητας της κατασκευής, τμήμα του κτίσματος κατέρρευσε, ενώ τρεις κολώνες, οι οποίες στηρίζουν το στέγαστρο, είναι ετοιμόρροπες. Τόσο για λόγους επικινδυνότητας όσο και για λόγους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ζητούμε να προβείτε σε εργασίες αποκατάστασης του κτίσματος και απομάκρυνσης των προϊόντων κατάπτωσης από παρακείμενο ιδιόκτητο κτήμα. Το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί προσφάτως και από τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. (συν. 6ο), ο οποίος μάλιστα προτείνει την χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης από την προαναφερθείσα  πίστωση των 44.780,13 € (ΣΑΕΠ 067, Κωδικός: 2001ΕΠ06700003), που αναλογεί στο Σκαδό.

 

  1. Ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης στην Τ.Κ. Μέσης:

Η έλλειψη υδρευτικού έργου για την Μέση και η υδροδότησή της με βυτιοφόρο ως και σήμερα, αποτελεί χρόνιο, υψίστης σημασίας πρόβλημα για το χωριό, σε σημείο, μάλιστα, να τείνει να εμπεδωθεί η προβληματική υδροδότηση και η συχνότατη, καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου, διακοπή της ως κανονική κατάσταση. Μετά την εύρεση πόσιμου νερού σε πρόσφατη γεώτρηση, που πραγματοποιήθηκε κοντά στο χωριό από συνεργείο του Δήμου, με πρωτοβουλία του Εκπροσώπου της Τ.Κ., τονίζουμε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης του έργου και της διασύνδεσης της πηγής με το χωριό, ώστε να εξασφαλισθεί για τους κατοίκους το αυτονόητο και πολυτιμότερο αγαθό για την ζωή: το νερό.

 

Συνοψίζοντας, αναμένουμε να λάβετε υπ’όψιν τις προηγούμενες επισημάνσεις και, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα ορεινά αυτά χωριά, ο ευάριθμος πληθυσμός των οποίων διαβιοί υπό αντίξοες συνθήκες, να προβείτε άμεσα στις δέουσες ενέργειες.

 

 

(Visited 419 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*