Νάξος: Άγριες κόντρες στο δημοτικό συμβούλιο για το νερό – VIDEO: ολόκληρη η συζήτηση

 
 
 

dimotiko symvoulio 31 10 2018 1

Το καυτό για τη Νάξο θέμα του νερού απασχόλησε και πάλι το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη συνεδρίαση του, την Τετάρτη το βράδυ.

Για ακόμα μια φορά το νερό έφερε σκληρές κόντρες και αντιπαραθέσεις στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου σε έντονα προεκλογικό κλίμα.

Το θέμα που «άναψε τα αίματα» στη συνεδρίαση –μεταξύ άλλων- ήταν και η «έγκριση παράτασης μίσθωσης γεωτρήσεων για κάλυψη έκτακτων αναγκών ύδρευσης» όπου ο επικεφαλής των «Πολιτών» ζήτησε να αφαιρεθεί από την εισήγηση του θέματος η φράση «τοπικιστικών αντιδράσεων».
«…Δεδομένου ότι τα έργα διασύνδεσης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης του νησιού μας: Φιλωτίου-Δαμαριώνα-Σαγκρίου-Βίβλου, διακόπηκαν πρόσφατα, εξ αιτίας των γνωστών τοπικιστικών αντιδράσεων…».

«Δεν είναι ανεκτό για ένα δήμο να μιλάει έτσι για τους δημότες» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην εισήγηση του κ. Πολυκρέτη. «Δεν θα πρέπει αν χαρακτηρίζονται έτσι οι αντιδράσεις των δημοτών» συμφώνησε και ο επικεφαλής της «Νησιωτικής Πολιτείας» Νίκος Μαϊτός που ζήτησε να αλλαχτεί η εισήγηση.

«Έκανα μια εισήγηση και όλα αυτά που γράφονται είναι η αλήθεια» απάντησε ο Μανώλης Πολυκρέτης.

«Εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να πούμε «όχι» στην παράταση των μισθώσεων των γεωτρήσεων. Έχετε μεγάλες ευθύνες που δεν έχετε κάνει σωστό σχεδιασμό και ξοδεύετε τα χρήματα του δήμου χωρίς να γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να λυθεί το θέμα. Μην τολμήσετε να μεταφέρετε καμία επιβάρυνση στις πλάτες των δημοτών» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές.

«Δεν μπορείτε να μοιράσετε δυο γαϊδάρων άχυρα»

dimotiko symvoulio 31 10 2018 2

Επίθεση στη δημοτική αρχή εξαπέλυσε ο Βασίλης Βρούτσης ο οποίος ζήτησε να μάθει εάν υπάρχει σχέδιο για το θέμα του νερού και ποιο είναι αυτό. «Υπάρχει σχέδιο; Θα μας το δείξετε ή είναι μυστικό; Έχετε φτάσει στο σημείο που απωλέσατε κάθε «πυτιλιά» εμμπιστοσύνης. Ταξικές, περιβαλλοντικές αντιδράσεις απέναντι σε εσάς που δεν μπορείτε να μοιράσετε δυο γαϊδάρων άχυρα… Δεν έχετε προνοήσει, δεν έχετε σχεδιάσει και απλά απλώνετε μερικούς σωλήνες για να φέρετε νερό από πάνω, κάτω. Φέρατε τα ΜΑΤ δημιουργήσατε κόντρες… Τι εμπιστοσύνη να σας έχουν οι πολίτες;».

«Να πέσουν οι μάσκες»

Ως υποκινητές των αντιδράσεων στον Αϊ Λια εμφάνισαν τους κ.κ. Βρούτση και Βασαλάκη τόσο ο δήμαρχος όσο και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής. Ο πρόεδροε του δημοτικού συμβουλίου αναρωτήθηκε γιατί δεν κλήθηκε ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή στη Λαϊκή Συνέλευση του Δαμαριώνα και κλήθηκαν οι κ.κ. Βρούτσης και Βασαλάκης.

Ο αντιδήμαρχος (και υποψήφιος δήμαρχος) Δημήτρης Λιανός σημείωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για το νερό και στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού ήταν και η γεώτρηση του Αϊ Λια.

«Οι κ.κ. Βρούτσης και Βασαλάκης θέλουν να απολογηθούν. Μας λένε ανίκανους, μας καταγγέλουν… Η δημοτική αρχή έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την επίλυση του θέματος του νερού και μέσα σε αυτόν ήταν και η γεώτρηση του Αϊ Λια. Από το 2016 ο σχεδιασμός αυτός χρηματοδοτήθηκε και υλοποιούνταν μέχρι να υπάρξουν αντιδράσεις. Ζητήσαμε τη συνδρομή της αστυνομίας και το υπουργείο έστειλε τα ΜΑΤ και όχι ο δήμος. Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν εκεί δημοτικοί σύμβουλοι που συντόνιζαν τις αντιδράσεις… και ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες… Θα πρέπει αν υπάρχει συνεργασία –όπως και στο παρελθόν συνέβαινε στο δήμο- για να πάμε μπροστά» σημείωσε ο κ. Λιανός.

«Ποιος έφερε τα ΜΑΤ;»

Οι κόντρες συνεχίστηκαν με τον κ. Βρούτση να σημειώνει ότι είναι ανήθικο ψέμα να λέει ο κ. Λιανός ότι ο ίδιος συντόνιζε τις αντιδράσεις. «Είναι ανήθικο ψέμα να λέτε ότι εγώ συντόνιζα την προσπάθεια τους. Πρόβατα ήταν;» είπε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη λύση του θέματος του νερού. «Δεν έχετε δείξει κανένα σχέδιο. Ούτε ο Αϊ Λιας ήταν μονόδρομος. Επιχειρηματολογούσατε κατά των αφαλατώσεων και τη βάλατε στο πρόγραμμα. Γιατί; Απαντήστε, μην είστε δειλοί» σημείωσε.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Θεωνάς ο οποίος ζήτησε από τον κ. Λιανό να φέρει το έγγραφο από την υπουργό που «έφερε τα ΜΑΤ».

«Θέλουμε να δούμε το έγγραφο προς την υπουργό που …«έφερε» τα ΜΑΤ που μετά …εσείς αποσύρατε. Να καταθέσετε την αλληλογραφία, άλλως είστε ψεύτης. Να δούμε ποιος έφερε τα ΜΑΤ και ποιος τα έδιωξε» τόνισε.

«Να ξέρουν οι Χωραΐτες ότι τώρα που δεν έχουν νερό, εσείς είστε οι υπεύθυνοι»

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κλείνοντας τη συζήτηση σημείωσε ότι με τη λέξη «τοπικιστικές αντιδράσεις» δεν κατηγορείται κανείς. 
«Με αυτή την έκφραση δεν κατηγορούμε κανένα. Ωμά όμως να πούμε την αλήθεια. Οι αντιδράσεις ήταν υποκινούμενες από μικροπολιτικά συμφέροντα από τους Βρούτση-Βασαλάκη και δημοτικούς συμβούλους του κ. Μαϊτού. Εμάς ο κόσμος μας εμπιστεύεται και το νερό δεν έλειψε ολόκληρο το καλοκαίρι παρά την αύξηση του τουρισμού. Τη διχοτόμηση την έχετε κάνει εσείς με την υποκίνηση. Και να ξέρουν οι Χωραΐτες ότι τώρα που δεν έχουν νερό, εσείς είστε οι υπεύθυνοι» είπε ο κ. Μαργαρίτης.

{youtube}aHgei16ZrCk{/youtube}

(Visited 27 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*