Νάξος: Φεύγουν τα ΜΑΤ από τον Αϊ Λια – “Ευχαριστώ” δήμου στους ιδιώτες που προσφέρουν νερό

  •  
  •  
  •  

geotrisi.astynomia 18

Απομακρύνονται τα ΜΑΤ από τον Αϊ Λια μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο δήμος ευχαριστεί τους ιδιώτες της περιοχής που προσφέρουν νερό για την υδροδότηση της Χώρας Νάξου και επιτίθεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο που “διαφοροποιήθηκαν” από την κυβερνητική πολιτική και τάσσονται κατά του έργου σύνδεσης της γεώτρησης του Αϊ Λια με το δίκτυο της Χώρας Νάξου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, όλες οι ενέργειες που γίνονται για το θέμα του νερού είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ο σχεδιασμός αυτός (ο οποίος περιλαμβάνει και την αξιοποίηση της γεώτρησης του Αϊ Λια) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και τη στήριξη της Πολιτείας που αδειοδότησε και χρηματοδότησε τα έργα αυτά. 

Η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει “κατάπτυστη και λαϊκίστικη” την ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όπως αναφέρει “στην ουσία διαφοροποιούνται από την κυβερνητική πολιτική και βούληση και τάσσονται κατά του έργου αξιοποίησης της γεώτρησης του Αϊ Λια που έχει αδειοδοτηθεί και επιχορηγηθεί με πιστώσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Αιγαίου”.

Η πλήρης ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: 

Βάσει των αρμόδιων Δημόσιων Υπηρεσιών, των κρατικών επιστημονικών φορέων (ΙΓΜΕ, Διεύθυνση Υδάτων) και της τεχνογνωσίας των συνεργαζόμενων υπηρεσιών, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από το 2016 έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με έργα και μελέτες όπως η στεγανοποίηση της λιμνοδεξαμενής των Εγγαρών, η αναβάθμιση του ταχυδιυλιστηρίου, ο τηλεέλεγχος διαρροών, η εξόρυξη διερευνητικών γεωτρήσεων, η μίσθωση αφαλάτωσης και η μελέτη χωροθέτησης μόνιμης αφαλάτωσης, η οποία ολοκληρώνεται άμεσα. Μέρος του σχεδιασμού ήταν και η αξιοποίηση της γεώτρησης στην περιοχή Προφήτη Ηλία.

Ο σχεδιασμός αυτός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους. Η Πολιτεία, στηρίζοντας το σχέδιο δράσης που εκπόνησε η Δημοτική Αρχή, ενέκρινε, αδειοδότησε και χρηματοδότησε τα έργα αυτά.

Ωστόσο, με μια κατάπτυστη και λαϊκίστικη ανακοίνωση, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία διαφοροποιούνται από την κυβερνητική πολιτική και βούληση και τάσσονται κατά του έργου αξιοποίησης της γεώτρησης του Αϊ Λια, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί και επιχορηγηθεί με πιστώσεις του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Αιγαίου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ομαλή υδροδότηση του νησιού και τη δημόσια υγεία.

Η Δημοτική Αρχή αιτήθηκε την απομάκρυνση των ΜΑΤ και ταυτόχρονα ευχαριστεί θερμά τους ιδιώτες που προσφέρουν νερό για την υδροδότηση των συνδημοτών μας, προασπίζοντας έτσι τη δημόσια υγεία.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)