VIDEO: Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο για τη λειτουργία της γεώτρησης του Αϊ-Λια

 
 
 

 dimotiko symvoulio nero kosmos 1

Η λειτουργία της γεώτρησης στον Αϊ-Λια στο Μπαούζι και η μεταφορά του νερού στη Χώρα Νάξου ήταν το θέμα που απασχόλησε επί 5 ολόκληρες ώρες το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τη Δευτέρα το βράδυ.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και με την παρουσία κατοίκων του Δαμαριώνα, Φιλωτιού και άλλων περιοχών από την Κεντρική Νάξο που έδωσαν βροντερό παρών στο δημοτικό συμβούλιο, του προέδρου του Δαμαριώνα και του προέδρου του Σαγκρίου. Στη συνεδρίαση παρών ήταν επίσης και ο Γεωλόγος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου Ηλίας Νόκας ο οποίος είχε προσκληθεί από το δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη.

Από τη «μαραθώνια» συζήτηση του θέματος δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι σκληρές κόντρες τόσο μεταξύ της πλειοψηφίας και της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» όσο και μεταξύ των πολιτών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση με τη δημοτική αρχή αλλά και τη μείζονα μειοψηφία.

Μετά από τις «εξηγήσεις» που έδωσε ο κ. Νόκας ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις όλων, τις θέσεις, τις αντιθέσεις και τις προτάσεις, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συνέχιση του έργου και η μεταφορά 50.000 κυβικών από τη γεώτρηση του Αϊ-Λια στην κεντρική ύδρευση της Χώρας, υπό προϋποθέσεις.
Οι παριστάμενοι πολίτες πάντως έφυγαν δυσαρεστημένοι από τη συνεδρίαση αφού αυτό που ζητούσαν ήταν να μην φύγει ούτε σταγόνα νερό από την περιοχή τους.

margaritis symvoulio 24 9 18 3

Μανόλης Μαργαρίτης: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους

Με τη φράση «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους» ξεκίνησε την εισήγηση του για το θέμα ο Μανόλης Mαργαρίτης ο οποίος εξήγησε ότι η Νάξος είναι ενιαία και ως τέτοια πρέπει αν αντιμετωπίζεται από όλους και να υπάρχει «αγάπη» και «αλληλεγγύη» μεταξύ των πολιτών όλων των περιοχών του νησιού. Επίσης αναφερόμενος στην επίμαχη γεώτρηση είπε ότι αυτή ανοίχτηκε κατόπιν υπόδειξης του «ειδικού» κ. Ηλία Νόκα. 
«Σεβόμαστε τους ανθρώπους που ζουν εκεί και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Δεσμευόμαστε να αντλήσουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού… Αν κατέβει η στάθμη, θα σταματήσουμε» είπε.

nokas symvoulio 24 9 18 3

«Η Νάξος έχει ακόμα τη δυνατότητα να αντλεί υπόγεια ύδατα»

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες που ήταν στη συνεδρίαση και απαντήσεις από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης υδάτων κ. Νόκα, ο οποίος παίρνοντας το λόγο αρχικά αναφέρθηκε σε έγγραφο του ΙΓΜΕ το 1983 που «κατηγορηματικά» έλεγε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα αν γίνει εκμετάλλευση του νερού και «ουδεμία καταστροφή δεν θα γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα» κάτι με το οποίο δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα.

«Από τότε πέρασαν 35 χρόνια, από τον Αϊ-Λια έχουν αντληθεί 2,3 εκατ. κυβικά νερού. Έγιναν πολλές γεωτρήσεις και κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί».
Σε ότι αφορά τα πηγάδια της περιοχής που έχουν στερέψει, σημείωσε ότι ουδεμία σχέση έχουν με τη γεώτρηση του Αϊ-Λια ή τις άλλες γεωτρήσεις.
Ο κ. Νόκας ανέφερε επίσης ότι το νερό συγκεντρώνεται βαθειά, είναι άγνωστη η ποσότητα του και καταλήγει ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα. «Είναι θέμα του δήμου να κάνει συνετή χρήση του νερού. Παρόλο που η γεώτρηση είναι κάτω από τη θάλασσα η αντλία είναι στο «+5» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη γεώτρηση του Οσκέλου για την οποία είπε δεν έχει καμία σχέση με άλλη περιοχή της Νάξου και στις «δίδυμες» γεωτρήσεις τις οποίες προτείνει. «Το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα ακόμα κι αν δε βρέξει ανανεώνεται» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σημασία έχει πόσες ώρες θα δουλέψει η κάθε γεώτρηση και τι αναπλήρωση θα έχει τα επόμενα χρόνια».
Στη συνέχεια περιέγραψε τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι γεωτρήσεις. Επίσης διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση δεν επηρεάζει τις ιδιωτικές γεωτρήσεις της περιοχής.
Ο προϊστάμενος διαχείρισης υδάτων Νοτίου Αιγαίου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι η «συνετή χρήση» του νερού της γεώτρησης του Αϊ-Λια εκτιμάται στα 50.000 κυβικά.

Τέλος, ο κ. Νόκας σχετικά με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας γενικότερα είπε: «Αρχικά επιλέγουμε φθηνές λύσεις. Πάμε πρώτα στο υπόγειο νερό. Η Νάξος έχει ακόμα τη δυνατότητα. Η λειτουργία αφαλάτωσης είναι η έσχατη λύση. Είναι ακριβή λύση».

vroutsis symvoulio 24 9 18 2

«Δε σας εμπιστευόμαστε»

«Γιατί κρύψατε από τους πολίτες τη διάνοιξη της γεώτρησης και το σχεδιασμό μεταφοράς νερού στο κεντρικό δίκτυο; Γιατί δεν ενημερώνετε τους πολίτες;» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» Βασίλης Βρούτσης απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή. «Η δική μας πρόταση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι οι αφαλατώσεις και η λειτουργία τους με ΑΠΕ» τόνισε και άσκησε κριτική στην πλειοψηφία για τον τρόπο που χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα.
«Λειτουργείτε με προχειρότητα και χωρίς προγραμματισμό. Δεν σας εμπιστευόμαστε. Ποια είναι η ποσότητα νερού που θα αντληθεί; Φοβόμαστε ότι θα κάνετε υπεράντληση» σημείωσε. «Από το Μάϊο σας τα λέγαμε» τόνισε ο κ. Αντώνης Βασαλάκης και πρόσθεσε: «Λέγατε ότι θα φτάσει και θα περισσέψει το νερό… Υπάρχει ανάγκη για μόνιμη λύση… […] δε σας εμπιστευόμαστε ότι θα διατηρήσετε τη συγκεκριμένη άντληση. Να κηρύξετε το δήμο σε έκτακτη ανάγκη, να έρθει εδώ το ΙΓΜΕ, να γίνει δημοτικό συμβούλιο για τη λειψυδρία και να διεκδικήσουμε μόνιμες λύσεις» είπε.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από πολίτες και δημοτικούς συμβούλους και σκληρές αντιπαραθέσεις. Μετά από διακοπή της συνεδρίασης ο Μανόλης Μαργαρίτης διαμόρφωσε την τελική του πρόταση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Πρόταση του δημάρχου

«Αυτή η γεώτρηση πρέπει να λειτουργήσει και να δώσει μια ποσότητα νερού στη Χώρα. Δεσμευόμαστε ότι αυτό θα γίνει προσωρινά, για 2-3 μήνες (μέχρι 31-12-2018 το πολύ), πάντα με παρακολούθηση. Αν η στάθμη κατεβαίνει, θα κλείσει. Το κλειδί θα παραδοθεί στους προέδρους του Δαμαριώνα και του Φιλωτιού. Ο κ. Νόκας λέει ετησίως 50.000 κυβικά. Θα ληφθεί η ποσότητα που λέει ο κ. Νόκας και ο μετρητής θα είναι έξω από το «σπιτάκι» να ελέγχεται από όλους σας» είπε ο κ. Μαργαρίτης, πρόταση που ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
«Παρών» ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας προκαλώντας την αντίδραση των πολιτών που ήταν στη συνεδρίαση.
«Κατά» ήταν η ψήφοι των κ.κ. Βρούτση και Βασαλάκη. «Δε σας εμπιστευόμαστε ούτε για 20 ούτε για 30 μέρες» είπε ο κ. Βρούτσης και επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί με προχειρότητα.

«Παρών», τέλος ψήφισε και ο κ. Γιάννης Κορρές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που επίσης ανέφερε ότι η παράταξη του δεν εμπιστεύεται τη δημοτική αρχή.

{youtube}jEgnXDCgzpo{/youtube} {youtube}K6X8uSYvja8{/youtube}

dimotiko symvoulio nero politis 3kosmos symvoulio 24 9 18 6proedreio symvoulio 24 9 18 1

(Visited 77 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*