Ζωντανό μνημείο η Γεροντοελιά στ’ Αδησαρού

Άκης Αξαόπουλος
23/05/2018 17:25
 
 
 

Στα βάθη του χρόνου χάνονται οι ρίζες και… η ιστορία της Γεροντοελιάς στ’ Αδησαρού, «ένα προμινωικό πολύκορμο ελαιόδεντρο, πιθανόν το γηραιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, η ηλικία του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4.500 με 5.000 χρόνια» σύμφωνα με τον επιστήμονα και ερευνητή Γιώργο Κωστελένο.

Ο κ. Κωστελένος, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με την ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας, ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με σκοπό να γνωρίσουν οι Ναξιώτες κάθε ηλικίας αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.
Όπως είπε, αυτό το ελαιόδεντρο της Νάξου «ανάγεται χρονικά στην αφετηρία της παγκόσμιας ελαιοκομίας, αποδεικνύοντας τη συνεχή καλλιέργεια εξημερωμένων ποικιλιών ελιάς στην Ελλάδα από τους προμινωικούς χρόνους μέχρι τις ημέρες μας, ενισχύοντας την άποψη ότι κοιτίδα εξημέρωσης της ελιάς είναι το Αιγαίο και φορέας διασποράς αυτής της εξέλιξης οι Έλληνες».

«Ένα ζωντανό μνημείο με βαθιές ρίζες στη ναξιακή γη»
Ως «ένα ζωντανό, φυσικό μνημείο», το οποίο αξίζει να αναδειχθεί, χαρακτήρισε τη Γεροντοελιά στ’ Αδησαρού ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης.
«Μέχρι τώρα, ως Ναξιώτες, καμαρώναμε για την μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, τον αρχαιολογικό της πλούτο και τα σπουδαία μνημεία της. Στον τεράστιο όμως κατάλογο των μνημείων αυτών θα πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμα. Ένα ζωντανό μνημείο, που εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, που μεγαλώνει καθημερινά, απλώνοντας τις ρίζες του βαθιά στη Ναξιακή γη. Πρόκειται για ένα μνημείο του χρόνου και της φύσης, με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Και δεν είναι μόνο αυτό… Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ελαιόδεντρα επίσης υπεραιωνόβια. Οι κορμοί τους έχουν εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική, πραγματικά έργα γλυπτικής, προκαλώντας δέος στον επισκέπτη! Τα ελαιόδεντρα αυτά είναι ζωντανά και εξελισσόμενα μνημεία του νησιού μας και φυσικά μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης των επισκεπτών, αρκεί όλοι να τα σεβαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρίτης.

Προστασία, διατήρηση, ανάδειξη
Ανήμερα του Αγίου Ισιδώρου (ξωκλησιού που γειτνιάζει με το ελαιόδεντρο), ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πραγματοποίησε επίσκεψη στο ζωντανό μνημείο.
Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, επισκέπτες, αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου ενημερώθηκαν για τη σπουδαιότητα της Γεροντοελιάς από τον κ. Κωστελένο και είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μέσα στον κορμό του δέντρου.
«Ο στόχος είναι κοινός. Είναι η προστασία, η διατήρηση, η μελέτη και ανάδειξη της πολύτιμης φυσικής μας κληρονομιάς. Η αξιολόγηση της κατάστασης του δέντρου θα οδηγήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων συντήρησης, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός φθοράς του και να διατηρηθεί για πολλούς ακόμα αιώνες» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς για την πιστοποίηση και ανάδειξη του μνημείου αυτού.

(Visited 227 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*