Το τεχνικό πρόγραμμα 2018 του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (video η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο)

Δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Άκης Αξαόπουλος
16/05/2018 16:27
 
 
 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30 Απριλίου.

Τα έργα που αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 είναι συνολικού ύψους 3.633.030 ευρώ και όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός αφορούν έργα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών όπως δρόμοι, παιδικές χαρές κ.λπ., που θα προστατεύσουν το περιβάλλον, θα διασφαλίσουν την υγεία δημοτών και επισκεπτών, θα αναβαθμίσουν την παιδεία και θα προάγουν τον πολιτισμό. «Εμείς ασχολούμαστε με σημαντικά έργα όπως είναι να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων, η χωροθέτηση νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στην ανατολική Νάξο, ο βρεφονηπιακός σταθμός της ορεινής Νάξου κ.ά» τόνισε.

Σκληρή κριτική δέχτηκε η δημοτική αρχή από τη μειοψηφία τόσο για την καθυστέρηση ψήφισης του τεχνικού προγράμματος, για την υλοποίηση του οποίου απέμειναν μόλις 7 μήνες, όσο και για τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό και τη χαμηλή απορροφητικότητα των προηγούμενων χρόνων.

Ο κ. Λιανός απέδωσε την καθυστέρηση ψήφισης του τεχνικού προγράμματος «στην υποστελέχωση του δήμου» αλλά και στο γεγονός ότι “άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο στις συμβάσεις των δημοσίων έργων και το προσωπικό είναι δύσκολο να προσαρμοστεί”.

«Πρόκειται για μια παρέλαση έργων με μια απορροφητικότητα πολύ χαμηλή και αυτό τα λέει όλα και γι αυτό καταψηφίζουμε» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαράκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» Βασίλης Βρούτσης αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται από τη δημοτική αρχή η οποία αποτελεί λόγο να μην την ψηφίσουν ούτε οι ίδιοι.

Ο Βασίλης Βρούτσης μίλησε για τη διαβούλευση που έγινε το Νοέμβριο γαι το τεχνικό πρόγραμμα κατά την οποία έγινε καταγραφή σειράς προτάσεων καμία από τις οποίες δεν περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα.
«Από το περιεχόμενο του τεχνικού προγράμματος εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Τα έργα και οι μελέτες όπως κάθε χρόνο είναι ασυνάρτητα μεταξύ τους, προφανώς δεν προκύπτει κανένας σχεδιασμός που να συνοδεύει το τεχνικό πρόγραμμα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια εισήγηση όπου θα υπάρχει μια στόχευση για τον κάθε τομέα. Εξακολουθείτε να μην έχετε κάνει ούτε πενταετές επιχειρησιακό πλάνο. Στον σχεδιασμό σας έχετε ξεχάσει εντελώς τον πρωτογενή τομέα, δεν έχετε βάλει ούτε μια μελέτη για την αποτύπωση του αγροτικού οδικού δικτύου» τόνισε.

Ο κ. Γιάννης Κορρές, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμανε την καθυστέρηση με την οποία ήρθε προς ψήφιση το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018, ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να προχωρά η υλοποίηση του. 
«Τα έργα που προγραμματίζετε αφορούν κυρίως μικροπαρεμβάσεις και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για υποδομές που θα διασφαλίσουν την υγεία τους, την ασφάλεια τους, την εργασία τους και αναφέρω παραδείγματα με τους αμυαντοσωλήνες που είναι στα δίκτυα σε όλο το νησί, διαιώνιση με τις προμελέτες για τους ΒΙΟ.Κ.Α κ.λ.π.. Έχουμε απουσία της αγροτικής οδοποιίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας απουσιάζουν. Στην ουσία κάνετε διαχείριση της φτώχειας των χρημάτων που δίνονται και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό και δεν έχετε διάθεση να διεκδικήσετε να αλλάξουν οι πολιτικές αυτές» σημείωσε ο κ. Κορρές.

ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018 ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*