Χατζημάρκος: Η Νάξος είναι ένα καθαρόαιμο άλογο του Αιγαίου – Τα έργα που έγιναν και θα γίνουν στο νησί (video)

xatzimarkos naxos 2
admin
26/11/2017 23:32
 
 
 

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Παρασκευή, έδωσε το παρών ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη και τον αντιπεριφερειάρχη και έπαρχο Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη.

Ο κ. Χατζημάρκος κατά την έναρξη της συνεδρίασης μίλησε για τα τρία χρόνια της διοίκησης της περιφέρειας κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό πεπραγμένων ενώ ειδικότερα αναφέρθηκε και σε θέματα της Νάξου.

“Έχουμε έναν απολογισμό που μας κάνει περήφανους” σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος τόνισε ότι μέχρι σήμερα η θητεία της περιφερειακής αρχής ήταν μια τριετία συνεχούς συναγερμού και αβεβαιότητας με αγωνίες που ξεπέρασαν κάθε φαντασία. “Όταν λέγαμε ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα, δεν γνωρίζαμε το “σενάριο” και παρόλα αυτά, όλα υλοποιήθηκαν ομαλά. Υγεία, παιδεία, τουρισμός, μεταφορές και σε όλους τους τομείς είμαστε η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που το 90{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των θεμάτων που διαχειριζόμαστε δεν είναι στην αρμοδιότητα μας. Σήμερα με εκατοντάδες προγράμματα και συμβάσεις προσπαθούμε να στηρίξουμε νησιά και δήμους χωρίς τεχνικές υπηρεσίες και υπαλλήλους” σημείωσε.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και στους καρπούς που έχει αποδώσει η πολιτική της περιφέρειας σε αυτόν τον τομέα, αλλά και στους συνεχείς ελέγχους που λειτούργησαν “τιμωρητικά” για τους επιχειρηματίες των νησιών.

xatzimarkos dimotiko symvoulio naxos 1 

Σε ότι αφορά τη Νάξο ο περιφερειάρχης τη χαρακτήρισε ως ένα από τα “καθαρόαιμα άλογα του Αιγαίου”, παρατηρώντας ότι “μπορεί να κάνει άλμα το οποίο δεν έχουμε προβλέψει”.  Αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει από την περιφέρεια για διάφορα έργα και δράσεις αλλά και έργα που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. 

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τα έργα που έχουν εκτελεστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη επεσήμανε τα εξής: 2ο Δημοτικό σχολείο 1,7 εκατ. ευρώ, Κέντρο Κοινότητας 160.000 ευρώ, ΚΗΦΗ 92.000 ευρώ, Κοινωνικό Φαρμακείο 126.000 ευρώ.

Για το αεροδρόμιο και την επέκταση του, σημείωσε ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ για το μεγάλο έργο πολιτισμού “Νησίδα Μουσείων στο κάστρο Νάξου” τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 2,3 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε επίσης στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και στα 2 οχήματα της πυροσβεστικής που ήρθαν στη Νάξο, αλλά και στα χρήματα που δόθηκαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (160.000 ευρώ) καθώς και στο λιμάνι της Σχοινούσας (προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ). Σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ Νάξου (έργο από το προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα) είπε ότι τα 4,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από το νέο ΕΣΠΑ. 

Για το φράγμα του Τσικαλαριού ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν υπήρχε σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ο υπουργός είχε ζητήσει από την  περιφέρεια να το εκτελέσει κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί αφού υπήρχε αδυναμία. “Τελικά η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε και το έργο εκτελείται” είπε.

Για το οδικό δίκτυο σημείωσε ότι υπάρχουν εκταμιευμένα 800.000 ευρώ και το έργο είναι έτοιμο να χρηματοδοτηθεί. 

Για το λιμάνι τόνισε ότι “χρήματα δεν υπάρχουν στο ψυγείο που να γράφουν “Νάξος” και ότι αυτό που προέχει είναι να κλείνονται μελετητικά τα έργα, να αδειοδοτούνται και μετά να ζητούν χρηματοδότηση.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αίτημα της Περιφέρειας για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και για τα έργα φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως εξήγησε, το επιτόκιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό (0,6 ή 0,7{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}) σε αντίθεση με το δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

“Αυτό που εξασφαλίσαμε από το Λουξεμβούργο είναι και η σύνταξη των μελετών αυτών των έργων. Απευθυνθήκαμε εκεί ως περιφέρεια αφού το minimum της χρηματοδότησης είναι 50 εκατ. ευρώ. Εάν πάρουμε το okay θα πάρουμε χρηματοδότηση και για σύνταξη μελετών. Για παράδειγμα εάν ο δήμος πληρώνει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο για φωτισμό, με εξοικονόμηση ενέργειας το ποσό θα μειωθεί σε 400.000 € άρα με το υπόλοιπο (600.000 €) θα μπορεί να πληρωθεί το δάνειο (300.000 €) και να μείνουν στο δήμο τα υπόλοιπα χρήματα” σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι και η Νάξος είναι ήδη μέσα στην πρόταση της περιφέρειας. “Αρχές του 2018 θα έχουμε την απάντηση και τότε είναι θέμα δικό σας εάν θελήσετε να συμμετέχετε ή όχι” τόνισε. 

Ο περιφερειάρχης μίλησε και για δυο ακόμα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν για τη Νάξο. Δύο αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Γλινάδου και ένα ταχυδιυλιστήριο  στις Εγγαρές που θα χρηματοδοτηθούν μόλις ανοίξουν τα σχετικά μέτρα.

Τόνισε επίσης ότι σε ότι αφορά τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία θα υπάρξουν αυξημένοι πόροι για τη Νάξο. Για τον αθλητισμό, είπε ότι από τον Απρίλιο του 2018 “θα χτίσουμε ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο και με δράσεις στον αθλητισμό”. 

Για τα υδατοδρόμια σημείωσε ότι “το 2019 θα τα καταφέρουμε με τα υδατοδρόμια και η Νάξος είναι μέσα στα έξι πρώτα που θα λειτουργήσουν. Δεν το έχουμε αφήσει το θέμα, το δουλεύουμε και περιμένουμε το σχετικό νόμο”. 

 

{youtube}J4MHxlHyDtk{/youtube}

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*