“Emery tales”… Ιστορίες του σμυριγλιού της Νάξου στο 17ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (video+φώτος)

admin
08/03/2015 22:40
 
 
 

"Emery tales" ή αλλιώς "Ιστορίες σμυριγλιού" είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί στην ορεινή Νάξο και θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ξεκινάει την Παρασκευή 13 Μαρτίου κι εφέτος είναι πολυσυλλεκτικό αλλά με ισχυρό ελληνικό τμήμα…

 

 

  

Η "ελληνική διάσταση" του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 63 ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής ή συμπαραγωγής και σε πολλά από αυτά αποτυπώνεται ο δραματικός αντίκτυπος της κρίσης των τελευταίων χρόνων όπως στο "Emery Tales" των Σουζάνε Mπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου που είναι αφιερωμένο στους εργάτες των λατομείων σμυριγλιού της Νάξου που παλεύουν για επιβίωση και έχει γυριστεί στο νησί. 

Όπως αναφέρει η σελίδα του ντοκιμαντέρ στο facebook περιγράφοντας την ταινία, "στην ορεινή Νάξο, οι κάτοικοι των χωριών βγάζουν τα χρήματα τους μαζεύοντας πέτρες… Από την εποχή των Οθωμανών έξι κοινότητες είχαν το δικαίωμα να εξάγουν σμυρίγλι που είναι "κρυμμένο" στο βουνό "Αμόμαξη". Παλιά αυτή η μαύρη πέτρα είχε μεγάλη ζήτηση. Σήμερα τη δίνουν στο κράτος κυρίως για να λάβουν την ασφάλεια τους οι εργάτες, οι οποίοι δίνουν πολύ μεγάλο αγώνα με άγονες περιοχές. Οι νέες γενιές φεύγουν μακριά… "Δίχως σμυρίγλι τα χωριά μας θα εξαφανιστούν" λέει ο Γιαννούλης. 

 

Δικαίωμα να εργαστούν στα ορυχεία της Νάξου έχουν 400 άνδρες, με κύριο ενδιαφέρον και αγωνία εάν το κράτος θα συνεχίσει την εξόρυξη του σμυριγλιού…

 

Το σμυρίγλι είναι η ζωή και η ιστορία τους. Θα υπάρξει όμως μέλλον; Μήπως θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους;" 

 

 

Ρεαλιστική και καλογυρισμένη ταινία, σε δύσκολες πραγματικά συνθήκες λόγω της δυσβατότητας των περιοχών αφού έχει γυριστεί (κυρίως στην Κόρωνο και τα ορυχεία) με "πρωταγωνιστές τους ανθρώπους των σμυριδορυχείων της Νάξου.

 

Η συνέχεια… επί της οθόνης! 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*