Το αποχετευτικό των παραλιών στη Λαϊκή Συνέλευση Αγερσανίου: Προβλήματα και κίνδυνοι (video)

admin
06/03/2015 15:36
 
 
 

Το θέμα του έργου του αποχετευτικού των παραλιών και κάποια ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με αυτό, συζητήθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Αρσενίου που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του χωριού την Κυριακή 1η Μαρτίου στο χωριό.

Ο πρόεδρος, κ. Σέργης στην εισήγηση του έκανε λόγο για τα "σπιτάκια" στα οποία μπαίνουν μέσα τα φρεάτια της αποχέτευσης και για τη χωροθέτηση τους και πιο συγκεκριμένα για τη χωροθέτηση ενός από αυτά που έχει μελετηθεί να γίνει πάνω στον αιγιαλό της παραλίας στην Πλάκα στο ύψος του ξενοδοχείου Αθηνά. Όπως είπε ο πρόεδρος μόλις έγινε αυτό γνωστό "επαναστάτησαν" οι επιχειρηματίες της περιοχής αφού δεν θεωρούν ότι είναι ότι καλύτερο να χτιστεί ένα τέτοια σπιτάκι πάνω στον αιγιαλό, μια ανάσα από τη θάλασσα και ζήτησαν την παρέμβαση του προκειμένου να αλλάξει η χωροθέτηση. 

Ο κ. Σέργης σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Μανόλη Πολυκρέτη, ήρθε σε επαφή με τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου, τον κ. Κοντόπουλο ο οποίος συνέστησε να γίνει μεν το "σπιτάκι" αλλά να χτιστεί όσο το δυνατόν πιο καλαίσθητο γίνεται και "να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ταιριάξει με τον αιγιαλό". Ο πρόεδρος ωστόσο πρότεινε, να μετακομίσει το "σπιτάκι" και να πάει στη γωνία του δρόμου από την απέναντι πλευρά της παραλίας. 

Έντονη ήταν η αντίδραση της ιδιοκτήτριας ξενοδοχείου στο σημείο που πρότεινε τη χωροθέτηση ο κ. Σέργης αλλά και άλλων παριστάμενων που δεν συμφώνησαν με αυτή τη λύση. 

Καίρια ήταν η παρέμβαση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Αντώνη Βασαλάκη ο οποίος γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί η μελέτη του έργου -και κατά συνέπεια η χωροθέτηση των σπιτακιών- διότι θα χαθεί η χρηματοδότηση. 

"Φέρνετε αυτό το θέμα στη λαϊκή συνέλευση για να φανεί ότι οι επιχειρηματίες (οι δυο κυρίες) αντιδρούν, για να χρεωθούν ότι φρέναραν την κατασκευή του έργου; Πριν από οποιαδήποτε κίνηση, θα πρέπει να μιλήσετε με το μελετητή και να πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του ότι σε περίπτωση μετακίνησης ή μετατόπισης του σπιτακιού, θα φέρει πλήρως την ευθύνη και δεν θα επηρεαστεί η ομαλή εξέλιξη της αποπεράτωσης του έργου" είπε ο κ. Βασαλάκης.

 

Η συντήρηση των δικτύων το Α και το Ω για την αποφυγή …"ατυχημάτων"

 

Με την ευκαιρία της συζήτησης του παραπάνω θέματος βγήκαν στην επιφάνεια και άλλα ζητήματα που αφορούν το έργο της αποχέτευσης των παραλιών. Ένα από αυτά είναι τι θα γίνει εάν κάτι δε λειτουργήσει σωστά με τα φρεάτια ή αν πάθει κάποια βλάβη η γεννήτρια που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία τους

 

Ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μανώλης Ζουγανέλης, είπε ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παραπάνω θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για τις παραλίες αλλά για ολόκληρο το νησί και συνέστησε συνεχή έλεγχο και ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τη συντήρηση του δικτύου. 

"Θα πρέπει το δίκτυο να συντηρείται σωστά κι εκτός από τις γεννήτριες θα υπάρχει κι άλλη εναλλακτική, όπως η υπερπήδηση από το ένα φρεάτιο στο άλλο ουτοσώστε να αποφεύγεται η υπερχείλιση".

Οι παριστάμενοι ζήτησαν "εγγυήσεις" σε ότι αφορά τη σωστή λειτουργία της αποχέτευσης ενώ ως παράδειγμα έφεραν το φρεάτιο στο αεροδρόμιο, το οποίο πολύ συχνά υπερχειλίζει, με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες συνεπάγεται αυτό… 

 

Ο κ. Ζουγανέλης είπε ότι με την ευκαιρία της υλοποίησης του έργου του αποχετευτικού των παραλιών θα εκσυγχρονιστεί και η συγκεκριμένη κατασκευή, στην οποία δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. "Ο συγκεκριμένος αγωγός δεν θα καταργηθεί, αλλά θα εκσυγχρονιστεί με αυτή την εργολαβία" πρόσθεσε ο κ. Ζουγανέλης.

 

 

"Αυτό το έργο δεν θα έπρεπε να γίνει στην παραλία"

 

 

Παράπονα εξέφρασαν κι άλλοι κάτοικοι και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Αρσενίου σχετικά με το έργο του αποχετευτικού των παραλιών υπογραμμίζοντας ότι αυτό το έργο δεν θα έπρεπε να περνάει από τις παραλίες. Μάλιστα ο κ. Κυριάκος Καλογείτονας γνωστοποίησε ότι κάποια στιγμή είχαν μαζευτεί υπογραφές για να μην υλοποιηθεί το έργο. "Δεν συμφωνούσαμε να περνά από τις παραλίες και συγκεντρώσαμε υπογραφές για να σταματήσει το έργο. Μετά και αφού μάθαμε ότι θα χανόντουσαν τα χρήματα και φυσικά με το σκεπτικό ότι αυτό είναι ένα απολύτως απαραίτητο έργο για τη περιοχή, κάναμε πίσω. Εσείς όμως θα πρέπει μελλοντικά να το δείτε αν μπορεί να αλλάξει κάτι και να μην περνά από τις παραλίες". 

 

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο π. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νάξου κ. Γιώργος Καραμανής ο οποίος παίρνοντας το λόγο είπε ότι η δημοτική αρχή τότε, όταν σχεδιαζόταν το έργο, προσπάθησε να περάσει το αποχετευτικό μέσα από τα χωράφια αλλά κανένας από τους ιδιοκτήτες δε συναινούσε σε αυτό. 

 

"Εσείς δεν συμφωνούσατε να γίνουν απαλλοτριώσεις και να περάσει το έργο μέσα από τα χωράφια όπως και στο δρόμο των Καλαμουριών και εμείς δεν είχαμε άλλη λύση, αφού αυτό είναι έργο πνοής για την περιοχή. Εμείς αυτή τη δυνατότητα είχαμε να φτιάξουμε το έργο, εάν εσείς μπορείτε κάτι περισσότερο δεν έχετε παρά να το κάνετε" είπε ο κ. Καραμανής.  

 

Δυο λόγια για το έργο

 

Το έργο,  είναι συνολικής δαπάνης 3.553.923 ευρώ, έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» στον Άξονα Προτεραιότητας «02 – Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» του Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής.

Η ολοκλήρωση του όλου έργου αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών Πλάκας, Αγ. Προκοπίου και Αγ. Άννας και τη μεταφορά των λυμάτων τους μέσω αγωγών βαρύτητας και καταθλιπτικών αγωγών στο υφιστάμενο καταληκτικό αντλιοστάσιο. Το συνολικό εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ανέρχεται σε 27.750 m., ενώ περιλαμβάνεται και η κατασκευή οκτώ (8) αντλιοστασίων καθώς και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αντλιοστασίο. 

Δείτε το video:

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*