Δημήτρης Κορρές για τη μεγάλη φωτιά της Νάξου: «Άφησε πίσω της συντρίμμια»

proedros komiakis
admin
11/11/2016 12:31
 
 
 

Σε κρανίου τόπο μετατράπηκε το μεγαλύτερο μέρος της Κωμιακής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημήτρη Κορρέ, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή, αφού η φωτιά «άφησε πίσω της κυριολεκτικά συντρίμμια», με τεράστιες καμένες εκτάσεις και καταστροφές στις περιουσίες αρκετών πολιτών.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία, εκτιμάται ότι κάηκαν περίπου 25-30.000 στρέμματα, απανθρακώθηκαν γύρω στα 150 ζώα, καθώς και μελίσσια, ελιές, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια. Στάχτη έγιναν, επίσης, τα βοσκοτόπια όπου αρκετά κοπάδια θα περνούσαν τον χειμώνα, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση μιας και θα αναγκαστούν να αγοράσουν ζωοτροφές για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των ζωντανών τους. Ένα σημαντικό έξοδο που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
«Οι κτηνοτρόφοι είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το ίδιο το κράτος, ώστε να επιδοτηθεί η αγορά των ζωοτροφών και αυτό θα πρέπει να το διεκδικήσουν τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο δήμος […] Προβλέπονται αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, αλλά τα κριτήρια στην ουσία καθιστούν δύσκολη έως και αδύνατη την χορήγηση αποζημίωσης […] Έπαθαν και υλικές ζημιές, πώς θα υπολογιστούν αυτές οι ζημιές; Να απαιτήσουμε να αποζημιωθούν συνολικά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κορρές, ο οποίος χθες συμμετείχε στο κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ που περιόδευσε στην πληγείσα περιοχή της Κορωνίδας.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά»
Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη δυσκολότερη, σύμφωνα με τον κ. Κορρέ, που κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιου είδους έκτακτων καταστάσεων. Όπως υποστήριξε, «δεν υπήρχε καμία μέριμνα, από πλευράς δήμου, για λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας», ενώ η ίδια αδιαφορία επιδεικνύεται και για την αντιπλημμυρική προστασία. «Αυτή την αδράνεια πληρώνουμε κάθε φορά» ανέφερε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο πώς θα αποφευχθούν πλημμύρες και καταστροφές από μια έντονη βροχόπτωση;».
Επιπλέον, ο κ. Κορρές τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να διεκδικηθεί από τον δήμο τόσο η περαιτέρω στελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Νάξου, όσο και η ενίσχυση του με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ενώ όσον αφορά τη συνδρομή των εθελοντών, επισήμανε ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται με «σωστό συντονισμό», κάτι που δεν υπήρξε την ημέρα της μεγάλης φωτιάς.
Ο κ. Κορρές κατέληξε με την επισήμανση ότι θα πρέπει «να αρχίσουν να τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπεύθυνοι κάποια στιγμή», αν και το να βρεθεί ο ένοχος ή οι ένοχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι δύσκολο.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*