SOS προέδρου Κορωνίδας για το δίκτυο αποχέτευσης: “Είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία”

proedros komiakis
admin
24/10/2016 23:11
 
 
 

Το μείζον ζήτημα για την Κορωνίδα Νάξου, που αφορά το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, θέτει για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του χωριού Δημήτρης Κορρές με επείγον έγγραφο του προς το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στο έγγραφο του, που κοινοποιείται και στις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, ο κ. Κορρές κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα του αποχετευτικού δικτύου, το οποίο όπως επισημαίνει είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι απαρχαιωμένο με διαρροές που πολλές φορές εκβάλουν ακόμα και μέσα στα σπίτια!

Ο πρόεδρος της Κωμιακής ζητά άμεσα ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος, για το οποίο έχει επανειλημμένως ενημερώσει τη δημοτική αρχή, αφού είναι ένα θέμα που συνδέεται με τη δημόσια υγεία “και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει με τέτοια ζητήματα”.
Επίσης υπογραμμίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι κάτοικοι του χωριού είναι αποφασισμένοι να παλέψουν “με κάθε τρόπο και αξιοποιώντας κάθε μέσο άσκησης πίεσης για την οριστική αντιμετώπιση και λύση αυτού του προβλήματος, που δεν είναι άλλη, από τον άμεσο έλεγχο και αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης τόσο στην Κωμιακή όσο και στον Απόλλωνα, καθώς και η άμεση λύση του αποχετευτικού με τη δημιουργία μονάδων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων και η ενιαία αντιμετώπιση του αποχετευτικού σε όλο το τοπικό διαμέρισμα Κορωνίδας”.

Αναλυτικότερα το έγγραφο του προέδρου της Κορωνίδας Δημήτρη Κορρέ, αναφέρει τα εξής:
Δύο χρόνια τώρα, από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως πρόεδρος της Τ.Κ. Κορωνίδας, έχετε ενημερωθεί πάμπολλες φορές, τόσο εγγράφως και προφορικά, αλλά και μέσω των ομόφωνων αποφάσεων των Λαϊκών Συνελεύσεων των τελευταίων χρόνων, για την τραγική και άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, κατάσταση του κεντρικού δικτύου αποχέτευσης της Κωμιακής.

Ένα δίκτυο απαρχαιωμένο, το οποίο κατασκευάστηκε δεκάδες χρόνια πριν, αποτελούμενο στο μεγαλύτερο μέρος του από τσιμεντοσωλήνες, οι οποίοι σε κάθε ένωση τους παρουσιάζουν διαρροές. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διαρροές αυτές είναι τέτοιου μεγέθους, που εκβάλλουν είτε εντός σπιτιών, αποθηκών κ.λ.π., (τρεις περιπτώσεις από τις οποίες, παρουσιάστηκαν κατά τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες και για τις οποίες ενημερώθηκαν και πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία οι υδραυλικοί του δήμου ύστερα από δική μου κλήση), είτε σε εμφανή σημεία του πεζόδρομου εντός του χωριού. Όλα αυτά τα χρόνια, φάνηκε και εξακολουθεί να φαίνεται η παντελής έλλειψη σωστών και ολοκληρωμένων μελετών, αφού τα προηγούμενα χρόνια, κατά την εκτέλεση εργασιών αλλαγής του δικτύου ύδρευσης και πλακόστρωσης των δρόμων εντός του χωριού, με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα, ώστε να αλλαχτεί και το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης που είναι απαρχαιωμένο όπως προείπα, ελαττωματικό και το οποίο βρίσκεται παράλληλα με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία σε περίπτωση παράλληλης διαρροής των δύο δικτύων στο ίδιο σημείο. Ευθύνες όμως έχει και η σημερινή δημοτική αρχή, αφού δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για την εξάλειψη αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Αντιθέτως εξακολουθεί να το διατηρεί. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν μας αγγίζει, αφού την ίδια στιγμή εισπράττει μέσω των λογαριασμών ύδρευσης από τους δημότες μεγάλα ποσά για την αποχέτευση, τα οποία μάλιστα με την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ενέκρινε την οικονομοτεχνική μελέτη της ΕΥΔΑΠ Νήσων, προβλέπει επιπλέον αύξηση των τελών αποχέτευσης, της τάξεως από το 20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} που ήταν μέχρι τώρα, στο 50{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} επί του καταναλώσιμου νερού. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, είναι τα λύματα τα οποία διαρρέουν από το δίκτυο αποχέτευσης να εισέρχονται στο υπέδαφος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, οι οποίοι ενδεχομένως υπάρχουν σε αυτό, αλλά και εντός οικημάτων όπως προανέφερα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων, καταστρέφοντας τις περιουσίες τους, αλλά και το περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή άλυτο παραμένει το πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού στον οικισμό του Απόλλωνα, ο οποίος υπολειτουργεί και επιπλέον δεν μπορεί να συντηρηθεί, αφού απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση πάνω του, ενώ δεν υπάρχει και καμιά ουσιαστική ενέργεια για την άμεση μετεγκατάσταση του σε άλλο σημείο. Παράλληλα, της ίδιας αντιμετώπισης τυγχάνουν και οι δεξαμενές λυμάτων στην Κωμιακή, στην περιοχή «Πρίνους», όπου καταστρέφουν και μολύνουν ένα από τα ομορφότερα ρέματα, το οποίο μάλιστα καταλήγει στον Απόλλωνα, αναδεικνύοντας έτσι την αναγκαιότητα για ενιαία αντιμετώπιση του βιολογικού καθαρισμού σε όλο το τοπικό διαμέρισμα Κορωνίδας

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί άλλο και δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο.
Η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι απλό και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει με αυτά.

Εμείς οι κάτοικοι της Τ.Κ. Κορωνίδας και εγώ προσωπικά θα παλέψουμε με κάθε τρόπο και αξιοποιώντας κάθε μέσο άσκησης πίεσης για την οριστική αντιμετώπιση και λύση αυτού του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τον άμεσο έλεγχο και αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης τόσο στην Κωμιακή όσο και στον Απόλλωνα, καθώς και η άμεση λύση του αποχετευτικού με τη δημιουργία μονάδων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων και η ενιαία αντιμετώπιση του αποχετευτικού σε όλο το τοπικό διαμέρισμα Κορωνίδας.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*