Παράταση για τη λύση του προβλήματος της παραλίας Νάξου

paralia naxou 2
admin
04/10/2016 17:38
 
 
 

Με …πίστωση χρόνου για τη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει στην παραλία της Νάξου και τους καταστηματάρχες, έφυγε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η αντιπροσωπία από τη Νάξο αποτελούμενη από το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Σέργη και το γενικό γραμματέα του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Γιάννη Παπαδόπουλο…

Ομοθυμία των βουλευτών Κυκλάδων

Αρχικά, η πρώτη συνάντηση της Ναξιώτικης αντιπροσωπίας έγινε στη βουλή, στη 1:00 το μεσημέρι της Τρίτης, στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις βουλευτές του νομού Ν. Συρμαλένιος, Α. Συρίγος, Ν. Μανιός και Γ. Βρούτσης που σύσσωμοι στήριξαν τα δύο αιτήματα που τέθηκαν, για τη νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης λιμένος Νάξου και να μην υπάρξουν κυρώσεις στους καταστηματάρχες μέχρι να γίνει η νομιμοποίηση.
Οι βουλευτές του νομού μάλιστα εξουσιοδότησαν ομόφωνα το Νίκο Μανιό να τους εκπροσωπήσει και να χειριστεί το θέμα.

Πίστωση χρόνου με συγκεκριμένες διαδικασίες

Στις 3:00 το μεσημέρι η αντιπροσωπία από τη Νάξο, μαζί με το Νίκο Μανιό και τον Αντώνη Συρίγο, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής πολιτικής Χρήστο Λαμπρίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να του θέσουν τα θέματα που έχουν προκύψει και να αναζητηθούν λύσεις.

Σε ότι αφορά το πρώτο αίτημα, δηλαδή τη νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Νάξου ο κ. Λαμπρίδης σημείωσε ότι για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει μια γενικότερη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης που αφορά όλη την επικράτεια.
Για το δεύτερο αίτημα, η λύση που συμφωνήθηκε είναι, άμεσα να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και η χερσαία ζώνη λιμένος Νάξου (που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία), να περάσει στα χέρια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προκειμένου να δοθούν προσωρινές άδειες παραχώρησης χώρου στους καταστηματάρχες, με τη δέσμευση ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (ενός, ενάμισι έτους) το Λιμενικό Ταμείο να έχει καταθέσει σχέδιο για τις πέργκολες με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και βάση αυτού του σχεδίου να διαμορφωθούν οι πέργκολες των καταστημάτων.

Δηλώσεις Μανόλη Μαργαρίτη και Νίκου Σέργη

Σε δηλώσεις του στο naxostimes.gr ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου -επιτέλους- να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις συναντήσεις της Τρίτης ο Μανόλης Μαργαρίτης σημείωσε ότι από την πλευρά του Υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια για τις νομιμοποιήσεις χερσαίων ζωνών της χώρας με τα Λιμενικά Ταμεία να χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Τοπικής, μείζονος και εθνικής σημασίας. Το λιμάνι της Νάξου όπως επισήμανε ανήκει στην κατηγορία “μείζονος”. “Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά, να τηρηθούν οι υποσχέσεις και σύντομα να περάσει στα χέρια του Λιμενικού Ταμείου το δικαίωμα παραχώρησης χώρου στα καταστήματα της παραλίας” σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Νίκος Σέργης δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις στο naxostimes για το θέμα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, η χερσαία ζώνη (όπου υπήρχε αυθαιρεσία) ανήκει στην κτηματική υπηρεσία.
Πλέον, εάν ισχύσουν όσα συμφωνήθηκαν, αυτή θα περάσει στα χέρια του Λιμενικού Ταμείου το οποίο θα έχει το δικαίωμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (περίπου ένα με ενάμιση χρόνο) να παραχωρήσει άδειες για τις πέργκολες στα καταστήματα.
Παράλληλα, στο χρονικό διάστημα αυτό, το Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο για τις πέργκολες, με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, στο οποίο θα πρέπει να συμμορφωθούν όλοι οι καταστηματάρχες. 
Ο κ. Σέργης παρέμεινε στη Αθήνα ουτοσώστε να συνεχιστούν οι επαφές με τους αρμόδιους φορείς και να επισπευστούν όσο το δυνατόν οι διαδικασίες για τη λύση του προβλήματος. 

Η ανακοίνωση του δήμου

Μέσα σε κλίμα ομοθυμίας και σύμπνοιας πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της Ναξιακής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη με τους τέσσερις Βουλευτές Κυκλάδων, στη Βουλή, για το ζήτημα της νομιμοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων και των στεγάστρων της παραλίας της Χώρας.

margaritis ypourgeio naftilias
Ειδικότερα, ο Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Σέργη και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Γιάννη Παπαδόπουλο επισκέφθηκαν του Βουλευτές Νίκο Μανιό, Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και Γιάννη Βρούτση στη Βουλή, όπου τους παρέθεσαν το ζήτημα της νομιμοποίησης της παραλίας και των στεγάστρων που έχουν τοποθετηθεί. Συμμεριζόμενοι τις απόψεις της ναξιακής αντιπροσωπείας και μετά από εκτεταμένη συζήτηση υπήρξε σύμπλευση όλων των Βουλευτών στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος, εν όψει μάλιστα της συνάντησης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη, το Νομικό Σύμβουλο Μ. Θαλασσινό και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που ακολούθησε στο Υπουργείο, συζητήθηκε η νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, καθώς και το ζήτημα διευθέτησης και αναστολής των επικείμενων κυρώσεων προς τους επιχειρηματίες της παραλίας εξ αιτίας των στεγάστρων στη χερσαία ζώνη. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε ώστε με νομοθετική ρύθμιση να επιλυθεί το θέμα των νομιμοποιήσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με τις πέργκολες και τα στέγαστρα στην Παραλία, ο Χρήστος Λαμπρίδης προσανατολίστηκε στην παράταση και διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης με προσωρινές άδειες παραχώρησης χώρου μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη στεγάστρων που έχει αναθέσει το Λιμενικό Ταμείο, που θα εξασφαλίζει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για τις κατασκευές στη χερσαία ζώνη και την νόμιμη παραχώρηση χώρου στους επιχειρηματίες.

 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*