“Κραυγή” αγωνίας από τον πρόεδρο της Κορώνου για τις πυρκαγιές

pirkagia
admin
10/02/2015 10:41
 
 
 

"Κραυγή" αγωνίας και πάλι από τον πρόεδρο της Κορώνου Νίκο Χουζούρη σχετικά με την καταστροφή που προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνου, που κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης…

Ο κ. Χουζούρης καλεί τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, πέρα από το σβήσιμο των πυρκαγιών από την πυροσβεστική υπηρεσία και να φροντίσουν για την πρόληψη και προστασία του χωριού αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Σημειώνει επίσης ότι "Η αντοχή και η υπομονή μας έχει στερέψει" και καλεί το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του χωριού, αλλά και την πυροσβεστική υπηρεσία "να εξιχνιάσει αυτά τα εγκλήματα που συντελούνται κατά του ανθρώπου και της φύσης". Τέλος καλεί και την εισαγγελική Αρχή να παρέμβει αποτελεσματικά σε αυτήν την προσπάθεια…

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της Κορώνου Νίκος Χουζούρης, αναφέρει τα εξής:

Για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες το χωριό μας και η ευρύτερη περιοχή παραδόθηκαν στις φλόγες, ύστερα από φωτιά που προκλήθηκε από ασυνείδητα και  αντικοινωνικά άτομα. Όπως και στο τέλος Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, έτσι και την περασμένη Πέμπτη εκατοντάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης καταστράφηκαν. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πλούσια βλάστηση στην ορεινή Νάξο.

Η ευθύνη των αρμόδιων Αρχών είναι μεγάλη. Δεν αρκεί να παρεμβαίνει κατασταλτικά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο για να σβήσει τις φωτιές για να αποτρέψει τα χειρότερα, αλλά πρέπει να συμβάλλει μαζί με τους άλλους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη, την προστασία του χωριού μας και την ανακάλυψη και τιμωρία των δραστών. Κάθε φορά που βλέπουμε πυρκαγιές πάνω από την Κόρωνο δε σκεπτόμαστε μόνο την εγκληματική οικολογική καταστροφή του τόπου μας και τις επιπτώσεις στον προβληματικό υδροφόρο ορίζοντά του. Σκεπτόμαστε και τον κίνδυνο πλημμυρών, που μπορεί να πλήξουν το χωριό και να προκαλέσουν ολέθριες καταστροφές στο φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον του.

Η αντοχή και η υπομονή μας έχει στερέψει.

Απαιτούμε ξανά:

– Κήρυξη ως αναδασωτέας κάθε έκτασης που καίγεται, επομένως και αυτών που κάηκαν το φθινόπωρο και τώρα.

– Ολοκλήρωση του δασικού δρόμου και κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου πάνω από την Κόρωνο, για προστασία  του χωριού από τα όμβρια ύδατα και για γρήγορη πυροσβεστική παρέμβαση σε πιθανές φωτιές. Αυτά ακριβώς ζητούσαμε και στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά οι αρμόδιοι «ζουν στον κόσμο τους», αφήνοντάς μας στο έλεος του Θεού και του καιρού.

– Ταυτοποίηση και παραδειγματική τιμωρία των δραστών, που δείχνουν εξακολουθητικά μια τέτοια παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να καίγεται ένα κομμάτι της γης στην ορεινή Νάξο και οι τοπικοί αρμόδιοι να μένουν απαθείς ή να περιορίζονται στα πυροσβεστικά και κατασταλτικά τους καθήκοντα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις των πυρκαγιών το ερώτημα είναι:

Ποιος ωφελείται; Δεν έχουν παρά να ερευνήσουν ποιοι νέμονται τη γη και ποιοι εισπράττουν εισοδήματα από αυτή τη νομή. Η παράλειψή τους να κάνουν το αυτονόητο είναι εγκληματική, ενισχύει και αποθρασύνει τους δράστες.

Καλούμε το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες που όφειλε να δρομολογήσει, όπως του είχαμε επισημάνει, από τον περασμένο Οκτώβριο για την προστασία του χωριού μας.

Καλούμε τις αρμόδιες πυροσβεστικές και δασικές Αρχές να εξιχνιάσουν επιτέλους αυτά τα εγκλήματα που συντελούνται κατά του ανθρώπου και της φύσης και την εισαγγελική Αρχή να παρέμβει αποτελεσματικά σε αυτήν την προσπάθεια.

 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*