VIDEO: Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του νερού

dimotiko symvoulio nero
admin
28/09/2016 22:03
 
 
 

Σε τεταμένο κλίμα συνεδρίασε την Τρίτη το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με το θέμα της έλλειψης νερού λόγω της λειψυδρίας και τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα, να προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και με αφορμή την κατάθεση αιτήματος του Συνδέσμου Άρδευσης Γαλήνης – Εγγαρών για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του θέματος της ξηρασίας του ποταμού στην Εμπολή λόγω υπεράντλησης παρακείμενης γεώτρησης.

eggares syllogos

Όπως καταγγέλθηκε από τους κατοίκους των Εγγαρών το ποτάμι -στο οποίο χειμώνα – καλοκαίρι τρέχει νερό- φέτος λόγω της υπεράντλησης γεώτρησης από το δήμο, ξεράθηκε προκαλώντας “οικολογική καταστροφή στην περιοχή” όπως σημείωσε η κ. Θέκλα Κίζη, κάτοικος Εγγαρών. “Οι χελώνες μετανάστευσαν, τα χέλια πέθαναν και η Εμπολή έχει γίνει βάλτος…” σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Κίζη (π. γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου).
Σύμφωνοι με τα λεγόμενα της κ. Κίζη εμφανίστηκαν τόσο ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης όσο και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης που παραδέχτηκαν ότι το ποτάμι ξεράθηκε λόγω της γεώτρησης.
“Είχαμε τεράστιο πρόβλημα με τη φετινή ανομβρία. Αντιμετωπίσαμε την κατάσταση και δεν υπήρξε πρόβλημα σε κανένα σπίτι. Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν θυσίες… Με τις εκμισθώσεις γεωτρήσεων σίγουρα θα υπήρχαν προβλήματα. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά” σημείωσε ο Μανόλης Μαργαρίτης προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” Βασίλη Βρούτση.

“Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”

vroutsis vasilis

“Συζητάτε συνεχώς για μια δύσκολη χρονιά, ζητάτε να κάνουμε προσευχές και επικαλείστε συνεχώς το Θεό… Έξι χρόνια ως δημοτική αρχή τι έχετε κάνει για να αντιμετωπίσετε προληπτικά ενδεχόμενη έλλειψη νερού; 8 Μαρτίου σας είχαμε προειδοποιήσει. Δεν κάνατε τίποτα. 26 Ιουνίου προτείνατε μίσθωση γεωτρήσεων. Διαφωνήσαμε με επιχειρήματα και σας ζητήσαμε να κάνετε μελέτη για να δείτε τι επιπτώσεις θα έχει η υπεράντληση. Έρχεται αυτή η κατάσταση στις Εγγαρές και μας επιβεβαιώνει… ” σημείωσε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: “Αν μέλημα σας ήταν να μην ξεμείνουμε από νερό θα μπορούσατε να το είχατε φροντίσει εγκαίρως γιατί “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. Ακόμα μπορείτε… Μπορείτε να προχωρήσετε στην ενοικίαση αφαλάτωσης όπως ο δήμος Χίου και Μυκόνου. Να ενημερώσετε τον κόσμο… Αναθέσατε σε τυπογραφείο την εκτύπωση αφισών, 2.500 ευρώ και δεν τις είδαμε πουθενά. Επιτέλους, μπορείτε να κάνετε κάτι σωστό;”.

lianos dimitris

Το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός ο οποίος δικαιολόγησε τα λεγόμενα του Βασίλη Βρούτση …λόγω ηλικίας. “Σας δικαιολογώ απόλυτα για όσα λέτε διότι είστε νέος. Κατηγορηθήκαμε το χειμώνα ότι δεν αντλούσαμε τα πηγάδια, με ρίσκο παίρναμε νερό από τη λιμνοδεξαμενή {….}. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς ήταν να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Δεν άκουσα κανένα να το αναφέρει αυτό… Υπάρχουν συντοπίτες μας με ευαισθησίες που θέλουν να παραχωρήσουν δωρεάν νερό στο δήμο ή τα χωράφια τους να κάνουμε γεωτρήσεις. Θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε τα τέλη ή να κάναμε μηνύσεις ή ακόμα και να κόβαμε το νερό… Δεν κάναμε τίποτα από αυτά”.

“Να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νάξος για το νερό”

polykretis manolis

Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Ζουγανέλης ενημέρωσε το σώμα ότι σε λίγες ημέρες στην ύδρευση θα περάσει το νερό από το “Μαρμαροπέραμα”. “Η υπηρεσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει οτιδήποτε για να μην υπάρχει πρόβλημα με το νερό” σημείωσε και πρόσθεσε ότι προτείνει να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άμεση ήταν η αντίδραση του Μανώλη Πολυκρέτη ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα επιτρέψει να κηρυχτεί ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όταν μπει το νερό από το Μαρμαροπέραμα στο δίκτυο θα μειωθεί η άντληση από τη γεώτρηση του κ. Κουνάδη στις Εγγαρές εξαιτίας του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το ποτάμι στην Εμπολή.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι νερό πίνει

vassalakis adonis

“Το πρόβλημα είναι τραχύ” σημείωσε ο κ. Αντώνης Βασαλάκης ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
“Να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη η Νάξος. Να γίνει έλεγχος στο νερό τώρα! Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι διαδικασίες και ο κόσμος να ξέρει τι νερό πίνει” σημείωσε ο κ. Βασαλάκης και πρότεινε να κοπεί άμεσα η λειτουργία της γεώτρησης στις Εγγαρές έστω και για 1 ή 2 ημέρες. “Αν δεν το καταλαβαίνει ο κ. Πολυκρέτης… εδώ γίνεται οικολογική καταστροφή και το ίδιο πρόβλημα θα το έχουμε και τα επόμενα χρόνια” τόνισε, αναφερόμενος στην ξήρανση του ποταμού στις Εγγαρές εξαιτίας της υπεράντλησης νερού.

Δείτε στο βίντεο, αναλυτικά τη συζήτηση του θέματος:

{youtube}DX8v0dIwpF4{/youtube}

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*