«Πονοκέφαλος» για τους αγρότες της Νάξου η λειψυδρία

foni eas septembrios 2016 1
admin
16/09/2016 13:57
 
 
 

«Εάν δεν βρέξει… χαθήκαμε». Αυτός είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της 10ης έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας «Η Φωνή» της ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ, η οποία βρίσκεται ήδη στους χώρους διανομής, αποτυπώνοντας τον παλμό, αλλά και την αγωνία των αγροτών του νησιού για το αύριο.

Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Βαγγέλη Ζαχαράτου, παραγωγού από το Γλινάδο, που – ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση – έγινε αγρότης. Με την φθινοπωρινή σπορά πατάτας να έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Ζαχαράτος δηλώνει κατηγορηματικά πως «αν δεν βρέξει ως τον Οκτώβρη, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο γιατί τώρα τα πηγάδια ουσιαστικά δεν έχουν νερά». Θυμάται ότι η έλλειψη νερού είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητή και τη διετία 2000-2001, οπότε και είχε δεχθεί πλήγμα ο ναξιώτικος πρωτογενής τομέας, ενώ μοιράζεται την εμπειρία του και εξηγεί για ποιους λόγους το επάγγελμα του γεωργού γίνεται όλο και πιο δύσκολο με κάθε χρόνο που περνά.
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του Υδρολογικού έτους (2015-16) βρίσκει τη Νάξο να καταγράφει το 3ο χειρότερο ρεκόρ αποθεμάτων νερού από το 2000-2001. Μάλιστα, μόνο μια φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτέμβρη, η βροχόπτωση ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

 

foni eas septembrios 2016 2

Τα προϊόντα της Ένωσης στην Ελλάδα και τον κόσμο
Στην 10η έκδοση της «Φωνής» γίνεται επίσης, αναφορά στο ταξίδι των μελών του Δ.Σ. της ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ στο Ντουμπάι και τα Αραβικά Εμιράτα, όπου – στο πλαίσιο του προγράμματος “GreatFlavor” – επιχειρείται προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αμερική.
Οι διοικούντες την «Ένωση» επέστρεψαν ικανοποιημένοι, καθώς τα προϊόντα της (και κυρίως η γραβιέρα Νάξου) έτυχαν θερμής ανταπόκρισης και οι συμφωνίες είναι προ των πυλών για άμεση είσοδο στα σούπερ μάρκετ της χώρας.
Επιπλέον, οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν για τη συμφωνία διακίνησης προϊόντων στο συνεταιρισμό ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Μαραθώνα, με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής να μπορούν να βρίσκουν σε προσιτές τιμές τα προϊόντα της Νάξου.

Άλλα θέματα
Στη «Φωνή» δημοσιεύονται, ακόμη, ένας μίνι απολογισμός της στρατηγικής που ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς για την ώθηση του πρωτογενή τομέα μέσα από το πρόγραμμα Συμβολαϊκής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, η παρουσίαση των άμεσων οφελών που έχουν οι εμπλεκόμενοι με τον πρωτογενή τομέα και φυσικά, οι τακτικές συνεργασίες με τους γεωπόνους της ΕΑΣ για συμβουλές προς τους γεωργούς σε εποχικά ζητήματα, «Μικρά και ενδιαφέροντα» νέα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και το ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις σελίδες του Ιστορικού Αρχείου Νάξου.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*