«Ποτοποιία Βαλληνδρά»: Γιόρτασε 120 χρόνια διαρκούς παρουσίας και παραγωγής

kitro naxoy giorti 1
admin
21/08/2016 21:26
 
 
 

Τα 120 χρόνια από την ίδρυση της και τη διαρκή παραγωγή του πιο διάσημου και πολυβραβευμένου ναξιώτικου ηδύποτου, του «Κίτρου Νάξου», γιόρτασε χθες το βράδυ σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στο Χαλκί η ποτοποιία Βαλληνδρά, με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας και του Φεστιβάλ Νάξου.

Κεντρικός ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Αντώνης Τζιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα του ιδρυτή της ποτοποιίας Μάρκου (Μαρκάκη) Γρηγ. Βαλληνδρά, στον συνεχιστή της παράδοσης Γιάννη (Γιαννάκη) Σακελιάδη, καθώς και στην επιτυχημένη δραστηριότητα των σημερινών διαδόχων τους (Ειρήνη Σακελλιάδου – Φραγκουδάκη).

kitro naxoy giorti 2

kitro naxoy giorti 3

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Νάξου Μάριος Βαζαίος τόνισε την αξία που έχει το παράδειγμα της καθετοποιημένης παραγωγής του «Κίτρου Νάξου» για τα άλλα προϊόντα του νησιού, αλλά και την επίδραση που έχει στην κοινωνία και την τοπική οικονομία η συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας από γενιά σε γενιά.

Αναγνωρίζοντας τη γενναία προσπάθεια που κατέβαλε και καταβάλλει η κα Φραγκουδάκη για τη συνέχεια της επιχείρησης σε περιβάλλον αντίξοο, αλλά και τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Νάξου στη δημιουργία της σύγχρονης ταυτότητας του νησιού, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη ντόπια παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και τα σύγχρονα αγαθά του πολιτισμού, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ κ.κ. Κρασανάκης και Βαζαίος της απένειμαν το «Κυκλαδικό Όσκαρ», το οποίο φιλοτέχνησε ο Klaus Pfeiffer.

kitro naxoy giorti 5

kitro naxoy giorti 4

kitro naxoy giorti 6

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σε επιμέλεια Αλέξανδρου Καλογερά. Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι δοκίμασαν κίτρο ειδικής συνταγής σε συλλεκτικά ποτηράκια που κράτησαν ως αναμνηστικό.

kitro naxoy giorti 7

kitro naxoy giorti 8

kitro naxoy giorti 9

kitro naxoy giorti 10

kitro naxoy giorti 11

kitro naxoy giorti 15

kitro naxoy giorti 16

kitro naxoy giorti 17

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανάμεσα τους ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης και ο πρόεδρος του Χαλκίου Γιώργος Γαβαλάς), ο πρώην υπουργός Μίκης Πρωτοπαπαδάκης, επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος κόσμου. Έκπληξη αποτέλεσε η (ανεπίσημη) παρουσία του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος βρέθηκε στη Νάξο για ολιγοήμερες διακοπές.

kitro naxoy giorti 12

kitro naxoy giorti 13

kitro naxoy giorti 14

Πληροφορίες-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς και Φεστιβάλ Νάξου

(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*