Συνάντηση δημοτικής κίνησης «Πολίτες για τα Νησιά μας» με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη

polites gia ta nisia mas
admin
09/08/2016 12:52
 
 
 

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη είχε η Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για τα Νησιά μας», επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του στη Νάξο.

Ο υπουργός ενημέρωσε τη δημοτική κίνηση για τις εξελίξεις και τις ενέργειες που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του, ενώ τα μέλη της Κίνησης έθεσαν μια σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών και έχουν να κάνουν με τη Νάξο.      

 

«Να καταργηθεί ο Καλλικράτης»

Την κατάργηση του Καλλικράτη και την αντικατάσταση του από έναν νόμο που θα σέβεται τη δημοκρατία, τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε τόπου, αλλά και το πραγματικό αυτοδιοίκητο των δήμων, ζήτησαν από τον υπουργό οι «Πολίτες για τα Νησιά μας», διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη η άποψη των πολιτών μετά από πραγματική διαβούλευση.

Η Κίνηση χαρακτήρισε, μάλιστα, τον «Καλλικράτη» ως νομοθετικό μόρφωμα που συγκεντρώνει υπέρμετρες εξουσίες στον δήμαρχο, ενώ υπονομεύει πλήρως τις Κοινότητες αφού δεν έχουν καμία ουσιαστική αποφασιστική αρμοδιότητα.

 

Τα κτιριακά προβλήματα των δημόσιων υπηρεσιών στη Νάξο

Στη συνέχεια, έθεσαν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νάξος αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δημοσίων υπηρεσιών (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΚΕΠ, Υπηρεσία Δόμησης, ΕΛΤΑ, ΔΟΥ, Τελωνείο, Επαρχείο, Δικαστήρια, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, ΔΕΔΔΗΕ, κ.λπ.), οι οποίες – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – στεγάζονται σε μισθωμένα και ακατάλληλα κτήρια τόσο για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Δημοτική Κίνηση ζήτησε τον προγραμματισμό αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος με νέα κτίρια, όπου θα συγκεντρωθούν ομοειδείς υπηρεσίες με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

Κατάθεση αιτημάτων για τη νησιωτικότητα και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Τέλος, αναφορικά με τη νησιωτικότητα και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι «Πολίτες για τα Νησιά μας» ζήτησαν ενδεικτικά τα παρακάτω:

*Να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στους παραγωγικούς φορείς και στους πολίτες το παραγωγικό – αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

*Να δεσμευτεί η Πολιτεία για ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της διαβούλευσης στις στρατηγικές σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών.

*Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων λαμβάνοντας μέτρα στήριξης της ντόπιας παραγωγής.

*Να αναγνωριστούν οι διαφορές που υπάρχουν στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι νησιώτες σε σύγκριση με τους δημότες της ηπειρωτικής Ελλάδας και να σχεδιαστούν δράσεις εξισορρόπησης αυτών των διαφορών.

*Να στηριχθούν οι δημόσιες υποδομές με κίνητρα στελέχωσης των υπηρεσιών – κινητικότητα υπαλλήλων.

*Βελτίωση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών στην εσωτερική τους και εξωτερική τους επικοινωνία (με το κοινό).

*Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού (περιβαλλοντικό όφελος) & κόστους αναλώσιμων.

*Βελτίωση της διαφάνειας με ανάρτηση όλων των ηλεκτρονικών αρχείων εκεί που απαιτείται.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*