Ανοιχτοί για το κοινό δυο ναοί εξαιρετικού ενδιαφέροντος στο Χαλκί

ναός Αγίου Γεωργίου Διασορίτη
admin
26/07/2016 08:20
 
 
 

Δύο πολύ αξιόλογα μνημεία της Νάξου, δύο ναοί εξαιρετικού ενδιαφέροντος φέτος θα είναι ανοιχτοί για το κοινό κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, μετά από ενέργειες του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας και σε συνεργασία με τον Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας.

Πρόκειται για τον Βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί (επισκέψιμος καθημερινά από τις 11:00 μέχρι τις 13:30) και για τον Παλαιοχριστιανικό – Βυζαντινό ναό της Παναγίας Πρωτοθρόνου στο Χαλκί (ανοιχτός κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10:00 μέχρι τις 13:00).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας, υπεύθυνες για τη φύλαξη των ναών αυτές τις ώρες είναι ομάδες εθελοντών του συλλόγου, που ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το εξειδικευμένο προσωπικό που θα πρέπει να προσληφθεί για να επιτηρεί και να ξεναγεί τον επισκέπτη στα μνημεία. Οι εθελοντές θα διατηρούν ανοιχτούς τους ναούς για τις προαναφερόμενες ώρες, ενώ θα επιτηρούν και τη συμπεριφορά των επισκεπτών για την αποτροπή ζημιών και φωτογραφήσεων μέχρι να καταστεί δυνατή η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενημέρωση των επισκεπτών γίνεται με έντυπα μεταφρασμένα σε 7 γλώσσες που διατίθενται στους χώρους των ναών.

Ο Σύλλογος της Τραγαίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ιδιαίτερα στους υπεύθυνους του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων, με τη συνεργασία και υπό την επίβλεψη των οποίων ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα του, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας ώστε να είναι ανοιχτοί για το κοινό δύο από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της περιοχής.

Ευχαρίστησε, επίσης την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας που συμπαραστέκεται στο εγχείρημα αυτό, αλλά και όλους τους πολίτες που προθυμοποιήθηκαν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, προσφέροντας εθελοντική εργασία για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού, καθώς και όσους συνέβαλαν τα τελευταία έτη ποικιλοτρόπως σε αυτή την προσπάθεια.

«Πιστεύουμε πως το εγχείρημα αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν δύο πολύ αξιόλογα μνημεία του τόπου μας και ευελπιστούμε πως θα γίνει η αρχή για να συντηρηθούν και να καταστούν επισκέψιμα και άλλα μνημεία» καταλήγει η ανακοίνωση του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*