Σχόλιο Σαντορινιού για την επίσκεψη Αμυρά και τους Δασικούς Χάρτες: «Η μετακύλιση ψευδών ευθυνών δεν πιάνει πια»

santorinios Naxos 1
Newsroom
12/04/2021 17:40
 
 
 

Την άποψη ότι τα όσα αναφέρθηκαν ανάμεσα στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκο αναφορικά με τους δασικούς χάρτες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, εξέφρασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες ως «εμβληματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», την οποία η ΝΔ, «με τις ανερμάτιστες και αποσπασματικές παρεμβάσεις της προσπάθησε να ξηλώσει, προκαλώντας πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

«Η μετακύλιση ψευδών ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως ένα επικοινωνιακό τερτίπι για να κρυφτούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης, δεν πιάνει πια. Όμως δε φτάνει μόνο να σοβαρευτεί η Κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένοι αιρετοί, όπως ο κ. Χατζημάρκος, του οποίου οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μονοπωλούν έργο και δηλώσεις» δήλωσε ο κ. Σαντορινιός, με το πλήρες περιεχόμενο του σχολίου του να έχει ως εξής:

Όσα αναφέρθηκαν ανάμεσα στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, σε σχέση με τους Δασικούς Χάρτες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και τις ευθύνες που η Κυβέρνηση έχει για τη λανθασμένη ανάρτησή τους. Τα Δωδεκάνησα για ακόμη μια φορά υφίστανται το «επιτελικό» μπάχαλο της ΝΔ. Ας πάψουν επιτέλους να υπερασπίζονται τα λάθη τους και ας παραδεχτούν την αλήθεια:

1. Ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος κος Σκρέκας παραδέχεται με δελτίο τύπου του Υπουργείου ότι στους αναρτημένους δασικούς χάρτες δεν έχει ενσωματωθεί η υπουργική απόφαση 182363/2395/13.05.2019 του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, για το χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Άρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλυσε το πρόβλημα και τώρα που αναδείξαμε το πρόβλημα της ανάρτησης θα ενσωματωθεί αυτή η ρύθμιση. Το ανακοινώνει ο κος Σκρέκας στην Κρήτη, δεν το έχουν ακούσει οι κ.κ. Αμυράς-Χατζημάρκος. Αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως για τις πράξεις της διοίκησης και τους δασωμένους αγρούς δεν έχουν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ΝΔ.

2. Τα λάθη και οι παραλήψεις στην ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν οφείλονται στο ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αν ήταν έτσι, όφειλε να διορθώσει η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και 2 χρόνια. Οφείλονται στην προφανή προχειρότητα με την οποία προχώρησαν οι αναρτήσεις.

Άλλωστε ποιο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να ευθύνεται όταν, αναρτήθηκαν χάρτες με λάθος αναδασωτέες εκτάσεις, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εγκύκλιος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΑΔΑ: 61ΤΗ4653Π8-Ω7Θ) σχετικά με τον άμεσο αποχαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέες;

Οι εκτάσεις αυτές τελικά δεν αποσαφηνίστηκαν, με ευθύνη της τωρινής Κυβέρνησης και με αποτέλεσμα σε πολλά νησιά όπως στην Ρόδο, στην Κω, την Κάλυμνο ή και την Κάρπαθο, να εντάσσονται στους Δασικούς Χάρτες τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, αγροτικοί δρόμοι, δημοτικά ακίνητα, δεξαμενές ύδρευσης, Δημοτικές εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού, οικίες πολιτών με νόμιμες οικοδομικές άδειες, πορτοκαλεώνες, ελαιώνες ακόμη και ολόκληρες ξενοδοχειακές μονάδες!

3. Ποιο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός, ότι ειδικά στην περίπτωση του Καστελόριζου, δεν έχει αποτυπωθεί το περίγραμμα του οικισμού με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα του νησιού αλλά και το αεροδρόμιο θεωρούνται δασικά;!

4. Η Κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε τις αναρτήσεις των χαρτών, σταμάτησε τις εγκεκριμένες προσλήψεις δασολόγων/δασοπόνων και πάγωσε τη διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων. Με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020 άλλαξε τις προδιαγραφές των χαρτών, ενώ αυτοί είχαν εκπονηθεί, προσπάθησε να καλύψει καταπατήσεις και συμφέροντα και οδήγησε σε μπάχαλο προχειρότητας στην κρατική μηχανή και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Και τώρα που αποκαλύφθηκε το χάος που δημιούργησαν, και ξεσηκώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες, έρχονται να παραδεχτούν τα λάθη τους και να δώσουν παράταση στην ανάρτηση για να διορθώσουν τα λάθη τους.

5. Όμως η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί έχει απορρίψει σειρά τροπολογιών που έχω καταθέσει μαζί με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κρήτης και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στο σημαντικό θέμα του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων, στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, και οι οποίες ανακοινώθηκε πάλι από τον κο Σκρέκα στην Κρήτη ότι επιτέλους θα ληφθούν υπόψη για νομοθετική ρύθμιση. Εμείς βέβαια τα καταθέσαμε και το 2019 και το 2020 και το 2021. Αλλά η ΝΔ περίμενε να ξεσηκωθεί ο κόσμος για να καταλάβει τις ευθύνες της και το μπάχαλο που δημιούργησε.

Οι Δασικοί Χάρτες ήταν μια εμβληματική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που η ΝΔ, με τις ανερμάτιστες και αποσπασματικές παρεμβάσεις της προσπάθησε να ξηλώσει, προκαλώντας πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Οφείλουμε δε, να θυμίσουμε στους κ.κ. Χατζημάρκο και Αμυρά, ότι αναλαμβάνοντας το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση, η χώρα μας, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, είχε κυρωμένους δασικούς χάρτες για μόλις το 1% της έκτασής της. Μέσα σε λιγότερο από μια τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναρτήσει το 55% της έκτασης της χώρας σε δασικούς χάρτες, να έχει κυρώσει το 44% και το υπόλοιπο ποσοστό να έχει ανατεθεί με στόχο στα τέλη του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση του.

Ο χρόνος της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας έχει πια πείσει όλους τους πολίτες ότι λειτουργεί αρνητικά για τη χώρα. Η μετακύλιση ψευδών ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως ένα επικοινωνιακό τερτίπι για να κρυφτούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης, δεν πιάνει πια.

Όμως δε φτάνει μόνο να σοβαρευτεί η Κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένοι αιρετοί, όπως ο κ. Χατζημάρκος, του οποίου οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μονοπωλούν έργο και δηλώσεις. Και θα του προτείναμε πριν μιλήσει ξανά για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικός γιατί πάλι κάποιος Υπουργός της ΝΔ μπορεί να τον διαψεύσει».

(Visited 72 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*