Περισσότερο από 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Newsroom
08/04/2021 13:12
 
 
 

1,253 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν, μέσω τεσσάρων χρηματοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου Οικονομικών, από την αρχή της πανδημίας για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Από τα χρήματα που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα 670 εκατ. ευρώ αφορούν τον Νομό Δωδεκανήσου και τα 583 εκατ. ευρώ αφορούν τον Νομό Κυκλάδων.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες, στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, καθώς και βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο».

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Ειδικότερα, λοιπόν, όσον αφορά στο Νότιο Αιγαίο έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ:

Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 1,253 δισ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:

*724 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 27.990 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 25.857 ευρώ.
*31 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.

*407 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 2.080 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

*91 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

 

Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:
*389.643 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
*9.000 ευρώ στον τομέα της παραγωγής ανθέων.
*35.500 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
*866.543 ευρώ στους τομείς: α) της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
*1.052.800 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
*2.746.691 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων

*Μαρίνες/Λιμένες:

-Λιμένας / Μαρίνα Μυκόνου: Προετοιμάζεται μελέτη για το σύνολο του λιμανιού και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για τον βέλτιστο τρόπο παραχώρησης.

-Μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου: Διεξάγεται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος για την Μαρίνα , προκειμένου να προχωρήσει απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου για έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας.

*Ακίνητα:

-Ιαματική πηγή και Ξενία Κύθνου: Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία με e-auction και αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 18.05.2021.

-Αφάντου Ρόδου: Για το Νότιο Αφάντου έγινε οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής πώλησης για τουριστική ανάπτυξη τον Ιούλιο 2019. Για το Βόρειο Αφάντου αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021.

Λοιπές παρεμβάσεις

*Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών
*Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ τα δικαιώματα επί ακινήτων φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων.
Ορισμένα από αυτά τα νησιά ανήκουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

*Παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30.06.2021

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετα-κορονοϊό εποχή» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Τίποτα φυσικά δεν μπορεί να αναπληρώσει μια οικονομία που λειτουργεί με ζωντάνια αλλά και τίποτα, επίσης, δεν μπορεί να μας τυφλώνει τόσο ώστε να ανεχόμαστε τις κραυγές του μηδενισμού. Εξαντλούμε πάσης φύσεως δυνάμεις για να σταθούμε όρθιοι μέσα στην καταιγίδα και, λειτουργώντας υπεύθυνα, οφείλουμε να κρατήσουμε δυνάμεις και για την επόμενη ημέρα. Με ξεπερνάει φυσικά το γεγονός ότι πολλές από τις κραυγές της εποχής έρχονται από ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην χρηματοδότηση αυτή, αλλά γνωρίζοντας τα κίνητρα αυτών δεν εκπλήσσομαι. Σε αυτή την μάχη, μένουμε σταθερά στην πλευρά της καθημερινής δημιουργίας. Σε αυτό τον αγώνα, επιστρατεύουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στη νίκη» έγραψε ο κ. Χατζημάρκος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Καμπουράκης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Λειβαδάρας.

Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ) κ. Πάππου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου (ΟΕΒΕΔ) κ. Τσούλλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιαννικουρής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Καρατάσος, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κα Κουσαθανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου κ. Μπαρδάνης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα Σβύνου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου κ. Μιχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πάρου – Νάξου κ. Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Μπόνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Αλεξανδρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου κ. Κουτελιέρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας κ. Νομικός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου κ. Τσιμέκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Βρακίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Εγγλέζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου κ. Μαγγιώρος και ο Γραμματέας του Σωματείου Εστίασης Ρόδου κ. Ζουρούδης.

Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της ΝΔ των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*