Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις ιαματικές πηγές ζητά η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»

Newsroom
15/02/2021 17:29
 
 
 

Τον φόβο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα χάσει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους, λόγω του σχεδίου νόμου που κατέθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές, εξέφρασε η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Όπως υποστήριξε η παράταξη του Μανώλη Γλυνού, μέσω του νομοσχεδίου, θα ανοίξει η «Κερκόπορτα» για την απώλεια κι άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των Δήμων, ζητώντας να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα μέλη του να πάρουν ξεκάθαρα θέση.

«Κανείς δεν πρέπει να σιωπήσει στην κατάλυση του θεσμού της αυτοδιοίκησης σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες!» καταλήγει η ανακοίνωση της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου», το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Η απόσυρση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού, πρέπει να είναι η απαίτηση των Δήμων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Διαφορετικά η ψήφιση του σχεδίου νόμου, θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση, να δημιουργήσει ένα νέο υπερ-ταμείο τύπου ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο δεν θα μετέχουν οι δήμοι, που θα διαχειρίζεται στους ιαματικούς πόρους θα καρπώνεται τα έσοδα και θα τους αποδίδει… ψίχουλα.

Αναλυτικότερα, με τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα φέρει το όνομα «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». «Με έδρα την Αθήνα, θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων – μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων. Στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν ή απλά θα παραχωρηθούν, χωρίς αντάλλαγμα, δικαιώματα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, όλα τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών πόρων, των ακινήτων και των υποδομών και των εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που ανήκουν σήμερα στο Δημόσιο ή/και στους οικείους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μόνη την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών».

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του σχετικού κειμένου του σχεδίου νόμου το μόνο που θα εισπράττουν οι ΟΤΑ, είναι ένα ποσοστό «επί του τιμήματος ή επί των κάθε είδους αποδόσεων, τα οποία θα εισπράττει η προς σύσταση εταιρεία από την αξιοποίηση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και το οποίο θα καθορίζεται από τους ως άνω συναρμόδιους υπουργούς».

Με τον τρόπο αυτό για άλλη μια φορά απογυμνώνεται, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού χάνει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους.

Καταλύεται η αυτοτέλεια των Δήμων και ανοίγει η Κερκόπορτα για την απώλεια και άλλων σημαντικών περιουσιακών τους στοιχείων.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σύμφωνος, με την απαλλοτρίωση των… δικαιωμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα γίνει πράξη με την δήμευση των ιαματικών πηγών.

Επιλέγει η κεντρική διοίκηση, να μην θυμάται τους αγώνες που έγιναν για να μεταβιβαστούν στο Δήμο Ρόδου, οι Ιαματικές Πηγές Καλλιθέας. Ξεχνούν τον τιτάνιο αγώνα του τότε Δημάρχου Καλλιθέας Γιάννη Ιατρίδη, για να επισκευαστούν οι Ιαματικές Πηγές και να γίνουν στολίδι και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της Ρόδου. Σημειώνεται πως ο κύριος Ιατρίδης είχε εκπονήσει μελέτη για τη λειτουργία των Ιαματικών Πηγών. Με αυτή θα άνοιγε πλέον ο δρόμος και για την ανάπτυξη και πάλι, του ιαματικού τουρισμού στη Ρόδο.

Δεν θυμούνται ή επιλέγουν να μην θυμούνται στην κεντρική διοίκηση, τι έγινε στην Κω και την Κάλυμνο και το γεγονός ότι οι Νισύριοι απόδημοι, με το υστέρημα τους δημιούργησαν τις Ιαματικές πηγές για να γίνει πόλος έλξης το νησί τους.

Δεν υπολογίστηκαν οι αγώνες όλων των Δήμων, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, κόντρα στο τέρας της γραφειοκρατίας.

Δηλώνουμε για όλους αυτούς τους λόγους, την αντίθεση μας στο σχέδιο νόμου που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού και ζητούμε την απόσυρση του. Επιπλέον ζητούμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα μέλη του να πάρουν ξεκάθαρα θέση και να υπερασπιστούν την αυτοδιοίκηση, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, που χάνει τα κεκτημένα της.

Κανείς δεν πρέπει να σιωπήσει στην κατάλυση του θεσμού της αυτοδιοίκησης σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες!

(Visited 116 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*