Ξεκίνησε η δημόσια Διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: Υπερδιπλάσιοι πόροι ύψους 357 εκατ. ευρώ για το Νότιο Αιγαίο

Newsroom
03/02/2021 10:00
 
 
 

Ενόψει της κατάρτισης του νέου Περιφερειακού Προγράμματος της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξεκινά δημόσια διαβούλευση για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που θα υιοθετηθούν και αναπτυχθούν στην Περιφέρεια την περίοδο αυτή, μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμας με τίτλο «Συμμετέχω – συμβάλλω στον προγραμματισμό».

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ένα ευρύ σύνολο από δημόσιους φορείς, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, τα Επιμελητήρια και οι αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας, καλούνται σε πρώτη φάση να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο στον σύνδεσμο https://espa3.pepna.gr/oxe, που υπάρχει στην πλατφόρμα διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, κα-θώς και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου http://www.pnai.gov.gr.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ η ηλεκτρονική διαβούλευση θα συνεχιστεί μέσω της πλατφόρμας σε όλη τη διάρκεια του προγραμματισμού της νέας περιόδου.

Όπως και κατά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τόσο Τομεακών (τα οποία αφορούν στη χρηματοδότηση οριζόντιων δράσεων που υλοποιούνται στο σύνολο της χώρας), όσο και Περιφερειακών (ένα για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες).

Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η χρηματοδότηση μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, είναι υπερδιπλάσια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και συγκεκριμένα, 357 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, έναντι των 172 εκατ. ευρώ της περιόδου 2014-02020.

Σημειώνεται ότι την τελευταία 20ετία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα από ευρωπαϊκούς πόρους, διότι ανήκε στην κατηγορία των πιο αναπτυγμένων περιφερειών της Ευρώπης. Στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, το Νότιο Αιγαίο έχει δικαίως επιτύχει τη μεγαλύτερη αύξηση, διότι άλλαξε ο ευρωπαϊκός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται η κατάταξη των περιφερειών.

Ο υπερδιαπλασιασμός των πόρων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για έναν σχεδιασμό του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος που θα απαντά στις ανάγκες της πολυνησιακής Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.

Στη νέα Προγραμματική Περίοδο, οι Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) εντάσσονται στον Στόχο Πολιτικής που έχει τον τίτλο «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες μέσω της προώθησης της βιώσιμης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, καθώς και μέσω της στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών».

(Visited 104 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*