Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας: «Σε απαξίωση οι ανάγκες των νησιωτών»

Newsroom
29/12/2020 18:55
 
 
 

«Υποταγμένα» στην πολιτική της Ε.Ε και της κυβέρνησης, καθώς και στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το έτος 2021, σύμφωνα με την Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι η περιφερειακή αρχή απαξιώνει έργα σε σημαντικούς τομείς (υγεία, παιδεία, αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση), ενώ την ίδια στιγμή δεν μεριμνά για την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, δεν αντιτίθεται στην μεταφορά αρμοδιοτήτων που είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους, ούτε έρχεται σε καμιά πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την κυβέρνηση για τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου:

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας για το 2021, υποτάσσονται συνολικά και πολύπλευρα στην πολιτική που είναι υπαγορευμένη από ΕΕ – Κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε και τα δύο θέματα, αναδεικνύοντας με στοιχεία την απαξίωση των έργων που έχει ανάγκη ο λαός των νησιών μας, την ίδια στιγμή που η περιφέρεια «τρέχει» για την εξειδίκευση σε περιφερειακό επίπεδο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Από τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού που αφορούν στην υλοποίηση έργων μέσα στο 2021, προκύπτει ότι, υγεία, παιδεία, αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση (όχι μόνο τα ρέματα) ή είναι υποβαθμισμένα ή πετιούνται εκτός. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο να υποδεικνύουν πρώτα οι υπάλληλοι διακοπή κυκλοφορίας σε γέφυρες γιατί θα «πέσουν», προκειμένου να πάρει η διοίκηση της περιφέρειας μέτρα! Η επικαιροποίηση και η εκπόνηση νέων μελετών αντιπλημμυρικών έργων είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτά τα έργα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΝΑΙ.

Η αντικατάσταση πολλών παλιών σχολείων στη περιφέρεια πρέπει επίσης να αποτελέσει τμήμα του τεχνικού προγράμματός της. Ειδικά τώρα με την πανδημία. Επίσης η παροχή της καθ’ όλα ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών. Ειδική μέριμνα για την ειδική αγωγή, για άτομα με ειδικές ανάγκες που θέλουν βοήθεια και στήριξη αυτήν ειδικά τη περίοδο.

Η μείωση πάλι και φέτος της κρατικής χρηματοδότησης δεν αφήνει περιθώρια νέων προσλήψεων, παρ’ όλο που οι κενές θέσεις στην περιφέρεια αυτή τη στιγμή είναι 246. Εδώ έρχεται να «κουμπώσει» και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στον οποίον πρωτοστατεί η περιφέρεια, που θα αποδομήσει τις τεχνικές υπηρεσίες από το προσωπικό της και θα δρομολογήσει ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών της με αναθέσεις σε ιδιώτες.

Η «ανάπτυξη» που διαλαλούν με πακέτα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι «α λα καρτ», κάτω από ευρωπαϊκές οδηγίες και με προσανατολισμό δυναμικές επενδύσεις ξένων και ντόπιων μεγάλων επιχειρήσεων στην πράσινη ενέργεια, ΑΠΕ, διαχείριση αποβλήτων, ψηφιακή οικονομία, τουρισμό.

Αντίθετα ο νησιωτικός λαός εξακολουθεί να βιώνει τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνεη πανδημία.

Η άμεση ή έμμεση εξάρτηση των κατοίκων των νησιών από τον τουρισμό που φτάνει μέχρι και το 93% των συνολικών δραστηριοτήτων τους περίπου, είχε σαν αποτέλεσμα η απασχόληση να τελματώσει μέσα στην πανδημία. Σε μεγάλες επιχειρήσεις που λειτούργησαν για κάποιους μήνες, η καταστρατήγηση από την εργοδοσία ακόμα και αυτών των κουτσουρεμένων εργατικών δικαιωμάτων ήταν σχεδόν κανόνας, εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες και την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» ανάλογα με τα συμφέροντα, (π.χ. στα αεροπλάνα εφαρμόστηκε πληρότητα 100%, στα καράβια 85%), μαζί με διάφορες επιδοτήσεις στήριξε την κερδοφορία εφοπλιστών, αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών ομίλων. Αντίθετα τα μικρομάγαζα έκλεισαν και πολλά από αυτά κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο. Νέα βάρη φορτώνονται πάλι στο λαό μπροστά στη νέα συγχρονισμένη κρίση που εξελίσσεται.

Η περιφερειακή αρχή πέρα από τα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση προγράμματα που διαχειρίζεται, δεν έρχεται σε καμιά πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση με αυτήν για τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών.

Αποφεύγει μέχρι και σήμερα να κάνει την παραμικρή νύξη για τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας, σύμφωνα με αυτά που απαιτούσαν όλοι οι σύλλογοι των υγειονομικών της περιοχής μας.

Το ίδιο διάστημα, η περιφερειακή αρχή όπως και οι υπόλοιπες περιφερειακές αρχές στο σύνολό τους διέθεσαν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την αγορά υγειονομικού υλικού (αναπνευστήρες, τεστ, μάσκες κ.λπ.), δημιούργησαν υποστηρικτικές δομές όπως τηλεϊατρικής και άλλες δράσεις, με στόχο να «μπαλώσουν» κραυγαλέες ελλείψεις που αποκαλύφθηκαν στο σύστημα Υγείας, σιγοντάροντας το ψευδεπίγραφο αφήγημα της «εθνικής υπευθυνότητας και ομοψυχίας». Επιπλέον στόχος ήταν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούσε η αποποίηση της κρατικής ευθύνης και η αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση για την προστασία της υγείας του λαού.

Ο περιφερειάρχης μάλιστα δήλωσε διατεθειμένος να αναλάβει την συνολική ευθύνη της υγείας στην περιφέρεια. Η επιλογή αυτή θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας με την υποχρηματοδότηση που την ακολουθεί. Η απάνθρωπη εγκληματική πολιτική στο τομέα της υγείας εκ μέρους της κυβέρνησης αποδείχτηκε και στη μείωση κατά 600.000.000 των δαπανών του κρατικού προυπολογισμού για την υγεία το 2021. Μείωση βέβαια έκανε η κυβέρνηση και στη χρηματοδότηση των περιφερειών κατά 6.000.000.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ξεσκεπαστεί και ν’ αντιπαλευτεί από τον νησιωτικό λαό που βιώνει τις συνέπειες.

*Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας.

*Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα του ενιαίου χαρακτήρα τους.

*Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

*Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.

*Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδοτηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές.

*Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*