Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου: «Να μην γίνει κανόνας στα νησιά η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών»

Τήνος: γενική απεργία ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Newsroom
23/12/2020 12:38
 
 
 

Αντίθετη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου ο Δήμαρχος Τήνου σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών δήλωσε η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Σύμφωνα με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, στήθηκε «λαϊκό δικαστήριο» για ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να απασχολεί τα νησιά, όπου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει κανόνας η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

«Δεν θα πρέπει να κατηγορούνται ως λαϊκιστές οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου που θα εκφέρουν αντίθετη άποψη και θα αναφέρουν προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου», που καταψήφισε την ανακοίνωση που εκδόθηκε για το θέμα από την Περιφερειακή Αρχή και αφορούσε στον δήμαρχο της Τήνου.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου»:

Σε λαϊκό δικαστήριο εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε ο δήμαρχος της Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος, γιατί υπερασπίστηκε τις θέσεις του και κατ’ επέκταση και των κατοίκων του νησιού.
Επί τρεις και περισσότερο ώρες δέχθηκε την κριτική και τις αρνητικές τοποθετήσεις, των μελών της πλειοψηφίας.
Και αυτό για ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσε να είχε εκδοθεί μια ανακοίνωση, με την οποία θα υπογραμμίζονταν πως οι αποφάσεις για την εγκατάσταση, των ανεμογεννητριών στην Τήνο είχαν ληφθεί πριν χρόνια από τον ένα από τους δύο ΟΤΑ του νησιού και πως η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις διοικητικών οργάνων, δηλαδή όλα τα γεγονότα όπως έγιναν απλά και ξεκάθαρα.
Η έκταση που πήρε το θέμα, ήταν υπερβολική.
Για να μην κατηγορηθούμε πως λαϊκίζουμε ή πως διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, υπογραμμίζουμε ότι γνωρίζουμε το ιστορικό της υποθέσεως και δεν στρεφόμαστε κατά της περιφερειακής αρχής. Είμαστε αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε σήμερα τον δήμαρχο της Τήνου. Οι απαντήσεις πρέπει πολιτικά να δίνονται. Δεν χρειάζονται τα πολύωρα αυτοδιοικητικά λαϊκά δικαστήρια για ένα πρόβλημα, που θα έρθει ξανά στην επικαιρότητα σε άλλο νησιωτικό δήμο ίσως. Το πρόβλημα μας είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που δεν θα πρέπει να γίνει κανόνας στα νησιά.
Τις θέσεις της παρατάξεως για το θέμα αυτό ανέπτυξαν τόσο η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νατάσα Βενετοκλή, όσο και ο κ. Μηνάς Λυριστής, επίσης μέλος του σώματος ο οποίος τόνισε πως στο τέλος όλοι οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου που θα εκφέρουν αντίθετη άποψη και θα αναφέρουν προβλήματα θα κατηγορούνται ως λαϊκιστές.
«Εμείς είχαμε ταχθεί υπέρ του αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι κάτοικοι της Τήνου, πολύ περισσότερο τώρα που σύρονται και στα δικαστήρια. Σαφής είναι η θέση μας και για της ΑΠΕ αρκεί η λειτουργία τους να βοηθά τα νησιά και όχι να γίνεται αιτία καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν χρειαζόταν για το θέμα της Τήνου να γίνει λαϊκό δικαστήριο για όσα είπε ο δήμαρχος του νησιού και περιέγραψε στην ανακοίνωση του. Αρκούσε μια αναλυτική ανακοίνωση από την Περιφέρεια σε όσα είπε» τόνισε η κ. Βενετοκλή.
Τα μέλη της παρατάξεως καταψήφισαν την ανακοίνωση που εκδόθηκε για το θέμα από την Περιφερειακή Αρχή και αφορούσε στον δήμαρχο της Τήνου.
Θα στηρίξει η παράταξη όμως το ψήφισμα που ανέγνωσε στη συνεδρίαση η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αναστασία Δεληγιάννη η οποία διώκεται ποινικά για τον αγώνα της στο θέμα αυτό. Το κείμενο της θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε άλλη συνεδρίαση του σώματος.
Επίσης, τα μέλη της παρατάξεως δήλωσαν πως αποχωρούν από τη συνεδρίαση κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό για το έτος 2021, καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στις παρατάξεις της μειοψηφίας να εκφέρουν αντίθετη άποψη για το θέμα παρά μόνο αν έχουν συντάξει και καταθέσει σχέδιο για τον προϋπολογισμό.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*