Νέα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

admin
26/12/2015 20:13
 
 
 
 
Την προμήθεια οκτώ (8) ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στα νησιά, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από πόρους του νέου ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020, ενώ επίκειται αντίστοιχη χρηματοδότηση και για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων.
Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως μεγάλης σημασίας πολιτική απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου να δεσμεύσει πόρους από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (παρά τις περιορισμένες δυνατότητες του Προγράμματος), προκειμένου να καλύψει την δημοσιονομική αδυναμία του κεντρικού κράτους και να ενισχύσει δύο κρίσιμους τομείς, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί που έγιναν σε εθνικό επίπεδο και διήρκεσαν περισσότερα από 7 χρόνια, ολοκληρώθηκαν προσφάτως, ωστόσο η προμήθεια τόσο των ασθενοφόρων, όσο και των πυροσβεστικών, προσέκρουσε στην αδυναμία των αντίστοιχων υπουργείων να καλύψουν το κόστος αγοράς των οχημάτων.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την  αγορά τους, από το ΠΕΠ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και υπέγραψε ήδη την ένταξη  της πράξης «Προμήθεια 8 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ», συνολικής δαπάνης 478.716 .
Πρόκειται για 8 οχήματα ‘’VAN’’ κλειστού τύπου που πληρούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων, τα οποία θα διατεθούν στις μονάδες ΕΚΑΒ των νησιών Σύρου (1), Πάρου (1),  Νάξου (1),  Μυκόνου (1),  Σαντορίνης (1),  Κω (1) και Ρόδου (2).
Τα ασθενοφόρα οχήματα έχουν την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Ο εσωτερικός χώρος του θαλάμου ασθενούς, είναι διαμορφωμένος  ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς. Διασφαλίζονται επίσης  οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις και να τους επιτρέπουν τη διέλευση ή στροφή από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη και η δέσμευση ποσού 3 εκατ. ευρώ, από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, για την προμήθεια σημαντικού αριθμού πυροσβεστικών οχημάτων, που θα διατεθούν στα νησιά της Περιφέρειας.
 
Ειδήσεις: Νότιο Αιγαίο
(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*