Αίτημα της Περιφέρειας για ενίσχυση πτηνοτρόφων και όσων διαθέτουν θερμοκήπια

Newsroom
13/11/2020 13:25
 
 
 

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Μάκη Βορίδη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης, ζητώντας του να συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις λόγω πανδημίας, τους πτηνοτρόφους και όσους διαθέτουν θερμοκήπια.

Στην επιστολή του, ο κ. Ζαννετίδης τονίζει ότι πλέον διακυβεύεται και η βιωσιμότητα του κλάδου των θερμοκηπίων γεωργικών καλλιεργειών, καθώς και του κλάδου της εκτροφής πουλερικών με κατεύθυνση κυρίως στην ωοπαραγωγή, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί παραγωγοί, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας της νησιωτικότητας και της υψηλής εξάρτησης των παραγωγικών κλάδων με τον τουρισμό.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, στα Δωδεκάνησα τα θερμοκήπια υπολογίζονται σε 420 στρέμματα στη Δωδεκάνησο, ενώ στις Κυκλάδες στα 285 στις Κυκλάδες. Όσον αφορά στα πτηνοτροφεία, όλο το Νότιο Αιγαίο διαθέτει 19 τέτοιες επιχειρήσεις.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον υπουργό με θέμα “Ένταξη στα μέτρα στήριξης, κλάδων του αγροτικού τομέα που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19” έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ
Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε έχει επηρεάσει δυσμενέστατα όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σε μια ευάλωτη περιοχή όμως όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, κυρίως λόγω της νησιωτικότητας αλλά και της υψηλής εξάρτησης των παραγωγικών κλάδων με τον τουρισμό, η προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας απ’ ό,τι στις άλλες περιοχές.

Το υψηλό μεταφορικό κόστος και η μικρή κλίμακα παραγωγής αποτελούν εμπόδια στους τοπικούς παραγωγούς μας στην προσπάθειά τους να διαθέσουν τα προϊόντα τους εκτός του νησιού τους. Επίσης, η πολύ μικρή τουριστική δραστηριότητα που παρουσιάστηκε στα νησιά μας αφενός οδήγησε στους παραγωγούς στην μείωση της παραγωγής των προϊόντων τους, αλλά και στην αδυναμία παράδοσης ικανών ποσοτήτων προϊόντων στην αλυσίδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους.

Παρά τη στήριξη αρκετών κλάδων του αγροτικού τομέα που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας Covid 19, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας μας που χρήζουν επίσης ενίσχυσης, δεδομένης και της υψηλής εξάρτησης τους με τον τουρισμό. Τέτοιοι είναι α) ο κλάδος των θερμοκηπίων γεωργικών καλλιεργειών και β) ο κλάδος της εκτροφής πουλερικών με κατεύθυνση κυρίως στην ωοπαραγωγή.

Κύριε υπουργέ,
μεταφέροντας και την αγωνία των επιχειρηματιών των παραπάνω κλάδων παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων των παραπάνω κλάδων στο καθεστώς στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν και πλήττονται από την πανδημία Covid-19 για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και οι θέσεις εργασίας σε αυτές.

(φωτό: agrotypos.gr)

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*