Στο Καστελλόριζο ο Γιώργος Χατζημάρκος για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού – Επίσκεψη υψηλών συμβολισμών της ΠτΔ

Newsroom
15/09/2020 15:41
 
 
 

Το Καστελλόριζο επισκέφθηκε το τριήμερο από 12 έως 14 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, προκειμένου να υποδεχθεί την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην υψηλού συμβολισμού διήμερη επίσκεψη της την Κυριακή 13 και την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρών ήταν και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου.

Ο Περιφερειάρχης υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Κυριακής. Εν συνεχεία παρέστη σε δοξολογία, που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, στην τελετή του Δήμου Μεγίστης (όπου η κα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης), ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στην πυραυλάκατο «ΜΥΚΟΝΙΟΣ».

Το βράδυ της Κυριακής, ο Περιφερειάρχης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας σε εστιατόριο του νησιού.

Για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο σε μια περίοδο κατά την οποίαν κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Υποδεχόμαστε την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην πύλη του Αιγαίου, στο κέντρο του ελληνικού έθνους, το Καστελλόριζο, την ημέρα που γιορτάζει το νησί, το Αιγαίο, η Ελλάδα, ο ελληνισμός. Το Καστελλόριζο δεν “κείται μακριά”. Κείται στο κέντρο του ελληνικού έθνους.

Κείται πανέμορφο στην ηλιόλουστη πύλη του Αιγαίου, στο κέντρο της ελληνικού έθνους ως απαράμιλλο και ζωντανό παράδειγμα της ελληνικής ψυχής. Μέσα από την ταραχώδη ιστορία του, το μικρό Καστελλόριζο μας προσφέρει, σήμερα, στην επέτειο της Απελευθέρωσης, ένα πολύτιμο μάθημα για την πρωτοφανή όσο και σύνθετη ιστορική συγκυρία που διανύουμε και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Από το ανατολικότερο άκρο της Eλληνικής γης, που κυματίζει υπερήφανα η Eλληνική σημαία, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας για το υψηλό φρόνημα και την αποτελεσματικότητα κατά την επιτέλεση του ιερού καθήκοντος της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας αλλά και της φύλαξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων”.

Την Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης παρέστη στην θεία λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια μετέβησαν στο σχολείο του νησιού που στεγάζει το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Καστελλορίζου, για την τελετή του αγιασμού με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, πρώτη μέρα της επίσκεψής του στο Καστελλόριζο, ο Περιφερειάρχης μετέβη στη Στρογγύλη όπου η Περιφέρεια χρηματοδότησε και κατασκεύασε προβλήτα για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο νησί.

Για το έργο αυτό ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Η κατασκευή της προβλήτας στην Στρογγύλη, το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής γης, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα έργο που εξυπηρετεί μια λιμενική ανάγκη.

Κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, έχει τη δική του προστιθέμενη αξία, που μπορεί να βρίσκεται στις φωνές των παιδιών που αθλούνται σε ένα γήπεδο, σε ένα σχολείο. Μπορεί να βρίσκεται σε ένα Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, σε ένα υδραγωγείο ή σε μία αφαλάτωση. Σε ένα πολιτιστικό κέντρο ή σε μια ασφαλτόστρωση. Στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Βρίσκεται στην αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργείται σε έναν τόπο από ένα έργο υποδομής, στην ανακούφιση που αισθάνονται ευάλωτες ομάδες συμπατριωτών μας από μια δράση που προνοεί γι’ αυτές. Στο Καστελλόριζο, εμείς κάνουμε την “διπλωματία των έργων”. Αυτή τη διπλωματία ασκεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

(Visited 62 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*