Το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά θα θέσει στους θεσμούς ο Αλ. Τσίπρας – Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό

admin
07/11/2015 18:08
 
 
 

Να θέσει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής, ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Αυτό υποστήριξαν με κυβερνητικές πηγές, ενώ στην ίδια σύσκεψη υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που – μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο) θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες.

Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παραβρέθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Φλαμπουράρης, Κουρουμπλής και Κουίκ, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ζαννετίδης, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι πέντε από τους έξι μητροπολίτες των παραπάνω νησιών (η Λέσβος έχει δύο μητροπολίτες), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου οι πρόσφυγες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Τα πέντε νησιά – πιθανόν να προστεθεί και η Κάλυμνος που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα – έχουν επιλεγεί για να αποτελέσουν τους τόπους όπου θα αναπτυχθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hot Spots), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καταγραφής, εξακρίβωσης εθνικότητας και παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, θα δημιουργούν δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα), τα οποία και θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες.
Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, η δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων είναι αναγκαία, για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της εσωτερικής μετεγκατάστασης (relocation) στην Ευρώπη, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου με την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο 30 προσφύγων.

Η οικονομική πτυχή

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ – κοινό αίτημα από τους δημάρχους – στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία, προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί, που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενος ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. ευρώ από τους θεσμούς της Ευρώπης, προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί.

Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία (συνδιαχείριση) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ζαννετίδη ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκατ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

Ακόμα, οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι στόχος των hot spots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η εκκλησία

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα.

Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Και, βέβαια, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής. Καταγράφηκε, επίσης, η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφοι σοροί. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Εκκλησία για την έως σήμερα ανταπόκρισή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.

 

Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης στον πρωθυπουργό

Ο κ. Ζαννετίδης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κατά την τοποθέτησή του, μετέφερε την αγωνία που βιώνουν οι νησιώτες, λόγω της συνεχούς και αθρόας ροής μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι οποίες καλύπτονται οικονομικά από ιδίους πόρους και είναι πέραν των αρμοδιοτήτων της. Ο αντιπεριφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη ελαχιστοποίησης του χρόνου παραμονής των σορών στα νοσοκομεία των νησιών, τα οποία στερούνται υποδομών, στην άμεση κίνηση των διαδικασιών από το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να αποστέλλονται στις οικείες χώρες, καθώς και στην παροχή δυνατότητας στις Περιφέρειες αγοράς και απόδοσης κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ.) στα σώματα ασφαλείας των νησιών που πλήττονται.

Δήλωσε, επίσης, πως θα πρέπει να υπάρξει συνδιαχείριση κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης των ευρωπαϊκών χρημάτων για το μεταναστευτικό. Κλείνοντας, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο δύσκολο έργο της ελληνικής κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως θα είναι δίπλα της σε αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα.

(Πηγή: in.gr)

 

Ειδήσεις: Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*