Ανεμογεννήτριες – φυσικό περιβάλλον: σημειώσατε 2!

anemogennitries andros
Newsroom
29/06/2020 15:24
 
 
 

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (και των συνοδών σε αυτό έργων) σε 14 νησίδες του Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, όλες οι περιοχές εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι αιολικοί σταθμοί θα καταλάμβαναν συνολική έκταση 5.556,04 χλμ. που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου!

Μάλιστα, στις 106 ανεμογεννήτριες της υπό εξέταση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προβλέπεται συνολικά η τοποθέτηση 289 ανεμογεννητριών στην ίδια περιοχή του Αιγαίου Πελάγους (δηλαδή επάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο και επάνω σε κρίσιμα ενδιαιτήματα της ορνιθοπανίδας).

Για παράδειγμα:
*Στην Αμοργό έχουν λάβει άδεια παραγωγής 21 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΡΑΕ άλλες 52.
*Στην Αστυπάλαια έχουν λάβει άδεια παραγωγής 48 ανεμογεννήτριες (όλες στο δυτικό τμήμα του νησιού) και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΡΑΕ άλλες 22 ανεμογεννήτριες (στο ανατολικό τμήμα).
*Στην Ανάφη έχουν λάβει άδεια παραγωγής 25 ανεμογεννήτριες.
*Στη Νίσυρο βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΡΑΕ 15 ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, τα προτεινόμενα έργα θα προκαλούσαν σημαντικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, τα μεταναστευτικά πτηνά και τους οικοτόπους των νησίδων (π.χ. αποικίες Μαυροπετρίτη, Μύχου και Αρτέμη, περιοχές φωλεασμού Αιγαιόγλαρου και Θαλασσοκόρακα, λιβάδια Ποσειδωνίας κ.α.).

Στην γνωμοδότηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι νησίδες (κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι το αδιατάρακτο του φυσικού περιβάλλοντος από την ανθρώπινη παρουσία) αποτελούν ειδική περίπτωση οικοσυστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ηπειρωτικές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 από τις 14 νησίδες δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία εδώ και δεκάδες χρόνια, ενώ σε δύο από αυτές (Κίναρο και Λέβιθα), για δεκαετίες, ζει μια ολιγομελής οικογένεια κτηνοτρόφων (1-3 άτομα) σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

«Η υπό εξέταση επένδυση, εφόσον υλοποιηθεί, είναι πιθανόν να αλλοιώσει οριστικά και μη αναστρέψιμα αυτό το αδιατάρακτο των νησίδων, καταστρέφοντας αμετάκλητα τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και εκδιώκοντας τα είδη της ορνιθοπανίδας, αίροντας ουσιαστικά το καθεστώς προστασίας και τους λόγους ένταξης αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura 2000» τονίζει η γνωμοδότηση.

Για «μια τεράστια νίκη για την προστασία των νησίδων μας» έκανε λόγο σε ανάρτησή της στο Facebook η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, η οποία σημείωσε ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «έπραξε το αυτονόητο και με ορθή επιστημονική τεκμηρίωση».

«Η ενημέρωση και η δημοσιότητα είναι τα δυνατά μας χαρτιά! Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αγώνας μας θα ευοδωθεί!» τονίζει στην ανάρτηση και προσθέτει ότι «μεγάλο μερίδιο αυτής της επιτυχίας πιστώνεται στην ακούραστη και μαχητική Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» που εργάζεται χρόνια για τη σωτηρία των νησίδων.











(Visited 238 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*