Σύσκεψη του Περιφερειάρχη με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Newsroom
18/06/2020 4:59
  •  
  •  
  •  

Σύσκεψη με τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου, Χρήστου Ευστρατίου.

H σύσκεψη, στην οποία παρευρέθησαν ο Συντονιστής Αιγαίου και Κρήτης Υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Βασίλειος Κοκμοτός, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου Πύραρχος Ιωάννης Τσιτσικάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου Αντιπύραρχος Νικήτας Βενιός, συνοδευόμενοι από τον Επιπυραγό Φώτιο Ματσούκα, τον Υποπυραγό Γεώργιο Παπαθανασόπουλο και τον Πυρονόμο Απόστολο Λουλουδάκη, επικεντρώθηκε σε τρία ζητήματα:
*τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος,
*την εκπόνηση ειδικού σχεδίου για τα μικρά νησιά και
*τη μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί της Ρόδου, στο σημείο όπου έχει επιλεγεί και για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος (θέμα στο οποίο η Περιφέρεια έχει συμβάλει με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, με το υψηλότερο ποσοστό από ΠΕΠ στην Ελλάδα που έχει διατεθεί για αγορά εξοπλισμού σε Πυροσβεστικό Σώμα, με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ) συμφωνήθηκε και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο (ΕΣΠΑ 2020-2027) να ξεκινήσει η προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εξασφαλισθεί εκ νέου χρηματοδότηση για να καλύψει νέες ανάγκες που έχουν εμφανισθεί στα νησιά.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε είναι η εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου για τα μικρά νησιά, στα οποία δεν εδρεύουν πυροσβεστικά κλιμάκια και στα οποία θα πρέπει το Πυροσβεστικό Σώμα – με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων των νησιών αυτών – να εκπονήσουν μία μελέτη για τον ελάχιστο εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να υπάρχει σε κάθε μικρό νησί. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε να εξασφαλίσει τους πόρους για τη χρηματοδότηση αγοράς του εξοπλισμού αυτού.

Το τρίτο θέμα της σύσκεψης αφορούσε στη μεταστέγαση του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί της Ρόδο, με στόχο να φύγει από το κέντρο της πόλης προς τις παρυφές, κάτι που επικροτεί και ο Δήμος Ρόδου. Για τον σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε η συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου, ούτως ώστε να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό η δυνατότητα μεταφοράς του Πυροσβεστικού Σταθμού από το κέντρο της πόλης στο σημείο, όπου θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, οι δύο κρίσιμες αυτές δομές, που σε οποιοδήποτε περιστατικό έκτακτης ανάγκης είναι και οι πιο στενά συνεργαζόμενες, θα είναι συγκεντρωμένες στο ίδιο σημείο.

Υπήρξε καταρχήν συμφωνία ως προς τον χώρο μετεγκατάστασης και στη συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες, από τις οποίες θα γίνει γνωστό το ύψος του προϋπολογισμού του έργου, για το οποίο ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ένταξης του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

(Visited 31 times, 1 visits today)