Δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσης εργαζομένων του τουριστικού τομέα στα υγειονομικά πρωτόκολλα

Newsroom
19/05/2020 12:49
 
 
 

 

Στην προσπάθεια ασφαλούς επαναλειτουργίας της τουριστικής αγοράς επιστρατεύουν το αυτοδιοικητικό ΚΕΚ. «Γ. Γεννηματάς» ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

Την κοινή τους αυτή απόφαση ανακοίνωσαν χθες στον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου Π. Εγγλέζο και τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Αθ. Σταμούλη, κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη (παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χρήστου Ευστρατίου, της Προέδρου Κ.Ε.Κ. «Γ. Γεννηματάς» Α.Ε. Χαρούλας Γιασιράνη και της Διευθύνουσας Συμβούλου Βάνας Αγγελοπούλου Μανωλάκη).

Μάλιστα, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος εξέφρασαν την ανάγκη και τη βούλησή τους να συνδιαμορφώσουν με τους κοινωνικούς εταίρους κοινό μέτωπο για την επαναλειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας, την εξασφάλιση της απασχόλησης και την στήριξη της οικονομίας.

Έτσι, την ίδια μέρα που θα ανακοινωθούν επίσημα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Κυβέρνησης, όπως καταρτισθούν και εγκριθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το αυτοδιοικητικό Κ.Ε.Κ. θα είναι έτοιμο να παρέχει – στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Δράσεις Ενημέρωσης, Επιμόρφωσης και Κατάρτισης», το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και το σχετικό ενημερωτικό υλικό, το οποίο θα διατεθεί για την εκπαίδευση όλων των μελών του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου (του μεγαλύτερου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ελλάδας), του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου αλλά και όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο (π.χ. εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, κ.α.) σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζήτησε από τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου να καταγράψουν από κοινού τις κατηγορίες των εργαζομένων που χρήζουν περαιτέρω στήριξης, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ παράλληλα, τους ενημέρωσε για την προσπάθεια της Περιφέρειας να διευρυνθεί το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και το πρόγραμμα του κοινωνικού παντοπωλείου και αναζήτησης επιπλέον χρηματοδοτικών πηγών.

Ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε σχετικά: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Περιφέρεια τηρεί τη δέσμευσή της να διαθέσει όλους τους πόρους και την ενέργειά της στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας και στην ασφαλή επανεκκίνηση του Τουρισμού στα νησιά μας. Ανάμεσα στα διακυβεύματα της περιόδου είναι και η κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική συνοχή είναι ένα πολύ σκληρό προαπαιτούμενο μιας κοινωνίας, η οποία μένει όρθια συλλογικά. Σε αυτό τον αγώνα, στεκόμαστε με αφοσίωση, με μια πολιτική, η οποία είναι ανθρωποκεντρική και το μήνυμα το οποίο, για ακόμα μια φορά, στέλνουμε στους νησιώτες μας είναι πως μόνο ενώνοντας δυνάμεις, μόνο συνεργαζόμενοι και μόνο διαφυλάττοντας αγαθά, όπως την κοινωνική και εργασιακή ειρήνη, μπορούμε να βγούμε από την αγωνία, στην οποία σήμερα βρισκόμαστε».

Από την πλευρά του, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε: «Προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε το εισόδημα, την εργασία και την κοινωνική συνοχή της πόλης και της Περιφέρειάς μας, η οποία δυστυχώς εξαρτάται σε τεράστιο ποσοστό από τον Τουρισμό. Υπό σαφέστατες και λιτές προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας, υποχρεούμαστε να πέσουμε σώμα και ψυχή στη μάχη, για να κερδηθεί το στοίχημα της επαναφοράς στην κανονικότητα της εργασίας μας. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε όλοι καλύτεροι και δυνατότεροι στην προ ιού εποχή, απαιτούνται θυσίες και να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Μέσα σε αυτό το κλίμα, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο προχωράμε, σε συνεργασία με τους τοπικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, την εκπαίδευσή τους όχι μόνο για τα Πρωτόκολλα που αναφέρονται στις ειδικές συνθήκες αλλά και για αυτά, τα οποία δεν γράφονται σε κανένα Πρωτόκολλο: το να αντιμετωπιστεί ο επισκέπτης ευπρόσδεκτα και με σεβασμό και να προστατευθούν ο εργαζόμενος, ο συνάδελφός του και ο επισκέπτης, κατά τρόπον που να μην ξεφεύγει από τα όρια της λογικής».

Η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται στον κοινό στόχο τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των κοινωνικών εταίρων για την στήριξη της τουριστικής αγοράς, των επιχειρήσεων και απασχολούμενων, στο δύσκολο εγχείρημα επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας σε περιβάλλον πανδημίας. Στο ίδιο πνεύμα, εξάλλου, κινήθηκε και η προηγηθείσα απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να μισθώσει ξενοδοχεία COVID στους τουριστικούς προορισμούς για την απομόνωση τυχόν κρουσμάτων ασυμπτωματικών ή ελαφρώς ασθενούντων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στα σεμινάρια του Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς είναι δωρεάν και θα παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης, καθώς και σχετικό ενημερωτικό υλικό. Απολύτως απαραίτητη θεωρείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ασφαλή και καθολική συμμετοχή των χιλιάδων ενδιαφερόμενων από όλα τα νησιά, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Σύντομα, θα ακολουθήσουν πληροφορίες και οδηγίες στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι το αυτοδιοικητικό Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς λειτουργεί από το 1995 στο χώρο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων ενώ παράλληλα έχει εκπονήσει έρευνες και μελέτες σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ενώ συμμετέχει και στην υλοποίηση κοινοτικών πρωτοβουλιών και ολοκληρωμένων προγραμμάτων κατάρτισης. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμος Ρόδου συλλειτουργούν τη συγκεκριμένη δομή συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων με ίδιους πόρους.

(Visited 127 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*