Αποκλεισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου από την διαβούλευση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο καταγγέλλει η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου

Newsroom
05/05/2020 11:48
 
 
 

 

Αποκλεισμό των περιφερειακών παρατάξεων της μειοψηφίας από την διαβούλευση και την κατάθεση προτάσεων για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο καταγγέλλει η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» και ο επικεφαλής της Μανώλης Γλυνός.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατηγορεί τον κ. Χατζημάρκο ότι γνώριζε για την κατάθεση του (αντισυνταγματικού σε πολλά σημεία του) νομοσχεδίου και δεν ενημέρωσε το Σώμα, αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα έκφρασης άποψης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά και στην Περιφέρεια.
«Το γεγονός αυτό θυμίζει άλλες εποχές αλλά εγείρει και ερωτηματικά για το πού θα οδηγηθεί τελικά αυτή η υπόθεση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ξεσηκώσει τους αυτοδιοικητικούς σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Όσα προηγήθηκαν και κυρίως το γεγονός ότι οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου και ο ίδιος ο θεσμός του Περιφερειακού Συμβουλίου, αγνοήθηκαν επιδεικτικά και υποβαθμίστηκαν, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά.

Πριν από τέσσερις ημέρες έγινε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ουδεμία ενημέρωση υπήρξε από τον Περιφερειάρχη για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το οποίο γνώριζε, ενώ η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» και οι υπόλοιπες παρατάξεις όχι.

Έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης των παρατάξεων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά στην Περιφέρεια, περνάει με διαδικασίες εξπρές, εν κρυπτώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης, έλλειψης διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων προς διαβούλευση.

Είναι φανερό επίσης ότι η περιφερειακή αρχή ήταν σε συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και αγνόησε επιδεικτικά τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου που έπρεπε να ενημερώσει και μάλιστα αναλυτικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αποκλειστήκαμε από το δημόσιο διάλογο για ένα νομοσχέδιο που κρίνεται σε πολλά σημεία του αντισυνταγματικό, αντιβαίνει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραβιάζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο μέσω των συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Το άρθρο 93 του νομοσχεδίου επί της ουσίας μεταφέρει τις αρμοδιότητες του ειδικού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) από επίπεδο νομού που ήταν έως σήμερα, σε επίπεδο Περιφέρειας και εν προκειμένω στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως και στην Ιονίων Νήσων.

Η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική αφού αντιβαίνει την επιταγή του Συντάγματος για τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των νησιών, είναι οπισθοδρομική, μη λειτουργική και βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τα ίδια ισχύουν και για το άρθρο 27 και την αυθαίρετη ενοποίηση των φορέων διαχείρισης εντελώς ασύνδετων προστατευομένων περιοχών.
Αναρωτιόμαστε, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφωνούν με αυτά;
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν έπρεπε να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν προτάσεις προς διαβούλευση;

Ο κύριος Περιφερειάρχης μόνος του συναινεί, αποφασίζει και προχωράει, υποβαθμίζοντας το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Περιφερειακών Συμβούλων και αποκλείει τη δυνατότητα έκφρασης άποψης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά και στην Περιφέρεια.

Είναι απορίας άξιον την ώρα που η πανδημία δεν έχει εκλείψει, το όλο σχέδιο να διαμορφώνεται, χωρίς διαβούλευση, διάλογο και προτάσεις από τους αυτοδιοικητικούς.

Το γεγονός αυτό θυμίζει άλλες εποχές αλλά εγείρει και ερωτηματικά για το πού θα οδηγηθεί τελικά αυτή η υπόθεση.

Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής της παρατάξεως κ. Μανώλης Γλυνός δήλωσε:

«Μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, τις διαμαρτυρίες και των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης θα δώσει απαντήσεις ή θα συνεχίσει να αγνοεί τους πάντες; Θα καλούνται τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να εκφράζονται και να καταθέτουν προτάσεις ή θα συνεχιστεί η τακτική της απαξίωσης; Υπήρξε συνεννόηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νομοθέτηση και πού ήταν το περιφερειακό συμβούλιο; Γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η κοινωνία του Νοτίου Αιγαίου; Γιατί υποβαθμίστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο; Για την απαξίωση των περιφερειακών συμβούλων, που είναι οι εκπρόσωποι των νησιών και των τοπικών κοινωνιών, θα απαντήσει κανείς;».

(Visited 31 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*