Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρόδου: «Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Αντώνης Καμπουράκης»

Newsroom
04/05/2020 19:45
 
 
 

 

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις από την, αυθαίρετη όπως διαφαίνεται, πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη να σπεύσει να στείλει επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούσε (εξ ονόματος όλων των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου!) την επίσπευση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου και την άμεση ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά.

Μετά από δημάρχους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που έχουν ήδη δηλώσει άγνοια για την εν λόγω επιστολή, τώρα και η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρόδου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητά από τον κ. Καμπουράκη να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι τόσο στον ροδιακό λαό, όσο και στον λαό του Νοτίου Αιγαίου γενικότερα, καθώς είναι «απόλυτα έκθετος» απέναντί τους.

Για τον λόγο αυτό, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ ζητά άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για την απόσυρση του νομοσχεδίου – έκτρωμα με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», το οποίο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τα νησιά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ρόδου με τίτλο «Ο Δήμαρχος Ρόδου να πάρει τις ευθύνες του!» έχει ως εξής:

Ανυπολόγιστες θα είναι οι συνέπειες για το νησί μας με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο-τερατούργημα που κατέθεσε άρον άρον στη Βουλή η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση συντονίζονται και διαβουλεύονται μπροστά στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για μεγάλες μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα όποια στοιχειώδη μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος στέκονται ακόμα όρθια, με το νομοσχέδιο αυτό αίρονται.

Εδώ συναντάμε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Δημάρχου Ρόδου και τη σύμφωνη γνώμη του στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά. Στην εταιρεία αυτή οι Δήμοι θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο με 60% και 40% η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 93 του νομοσχεδίου.

Απόλυτα έκθετος ο Δήμαρχος Ρόδου γι’ αυτές τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε και οφείλει ν’ απαντήσει όχι μόνο στο Ροδιακό λαό, αλλά και σ’ όλο τον λαό των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, στο όνομα του οποίου λειτούργησε ως πρόεδρος της ΠΕΔ.

1. Πώς επικαλείται τηλεδιάσκεψη στις 29 Απριλίου με όλους τους δημάρχους Νοτίου Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες και Επάρχους, όταν καμία τέτοιου είδους τηλεδιάσκεψη εκείνη τη μέρα με αυτό το περιεχόμενο δεν είδε το φως της δημοσιότητας, εκτός αν έγινε εν κρυπτώ.
2. Πότε πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη όταν την ίδια μέρα (29/4) ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στη σύσκεψη 200 Δημάρχων απ’ όλη την Ελλάδα με τον υπουργό κ. Αυγενάκη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (με τη μορφή τηλεδιάσκεψης), όπως ο ίδιος δημοσίευσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
3. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ούτε η Περιφέρεια δεν δημοσίευσε τη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους τηλεδιάσκεψη με αυτό το περιεχόμενο, (εφόσον ο κ. Δήμαρχος αναφέρεται στη παρουσία του Περιφερειάρχη), παρά μόνο στην συνέντευξη τύπου του κ. Χατζημάρκου Γ. σε δημοσιογράφους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκησε μάλιστα 3 ώρες.
4. Πώς ισχυρίζεται ότι «επαναβεβαιώθηκε εις το ακέραιον και υπογραμμίστηκε η απολύτως θετική θέση όλων μας εις το θέμα..» σ’ αυτή τη τηλεδιάσκεψη, όταν μέχρι στιγμής ο δήμαρχος Πάρου διαψεύδει ότι συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λέρου ότι συναινεί στις διατάξεις του άρθρου 93 και άγνωστον πόσοι άλλοι δήμαρχοι.

Οι ολέθριες συνέπειες για τον τόπο μας με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο έκτρωμα, το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση το συζητά την Τρίτη στις 5 του Μάη, πρέπει να αποτραπούν με λαϊκή παρέμβαση.

Να ανοίξει πλατιά συζήτηση και ενημέρωση με τους κατοίκους του νησιού μας, τι μέτωπα ανοίγονται με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έχοντας την πείρα από άλλες περιοχές που έχουν μονάδες καύσης αποβλήτων και οι κάτοικοι ζουν μέσα στο καρκίνο για να θησαυρίζουν επιχειρηματίες.

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα και να πάρει τις ευθύνες του απέναντι στο Ροδιακό λαό όπως υποχρεούται.
Να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*