Επείγουσα επιστολή Χατζημάρκου σε κυβερνητικά στελέχη για δασικούς χάρτες και βιομηχανικές ανεμογεννήτριες

Newsroom
04/05/2020 10:50
 
 
 

 

Επίλυση στα – καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των νησιών – ζητήματα των δασικών χαρτών και της αδειοδότησης πάρκων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ζητά με επείγουσα επιστολή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μέσω της ενσωμάτωσης των σχετικών προτάσεων της Περιφέρειας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Στην επιστολή, η οποία εστάλη στις 2 Μαΐου, ο κ. Χατζημάρκος εκθέτει τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας επί του νομοσχεδίου (αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με το σύνολο των φορέων των νησιών), καθώς και τις αντίστοιχες προτάσεις της Περιφέρειας για τα κρίσιμα ζητήματα των δασικών χαρτών και της αδειοδότησης των πάρκων ανεμογεννητριών στα νησιά, ζητήματα που έχει αναδείξει πολλές φορές και πάντα σε συνεργασία με το σύνολο των Δήμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή, ο Περιφερειάρχης επανέρχεται σχετικά και αιτείται μέσω της επιστολής του, όπως:
1. Άμεσα ανακληθεί το έγγραφο 27639/11.05.2018 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το οποίο οδήγησε σε κατάρτιση Δασικών Χαρτών που καταστρατήγησαν κάθε έννοια Συνταγματικής Προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας.
2. Αποκατασταθούν τα σημεία του Π.Δ. 32/2016 που οδηγούν σε υφαρπαγή και απαξίωση της συνταγματικά προστατευόμενης ιδιωτικής περιουσίας.
3. Ανασταλούν οι ήδη αναρτημένοι δασικοί χάρτες και αναμορφωθούν όλοι κατόπιν ενσωμάτωσης στο νέο νόμο των προτάσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
4. Προστεθεί στη διαδικασία αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η δεσμευτική έγκριση των κατά τόπους αρμοδίων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη και δεν ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο οι παραπάνω άνω προτάσεις της Περιφέρειας, ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει με απόλυτο τρόπο ότι τίθεται σε ορατό και άμεσο κίνδυνο η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ακόμη και η ίδια η επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, η ασφάλεια των συναλλαγών, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη που θα πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης κάνει λόγο για πρωτοφανή επίθεση κατά της ατομικής περιουσίας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας (που πραγματοποιήθηκε το έτος 2016 με το ΠΔ 32/2016 υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος), καθώς απαξιώνεται σε σημαντικό βαθμό η κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που αφορά στον ευρύτερο κύκλο του τουριστικού προϊόντος.
Προς επίρρωση των ανωτέρω, αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νησιά Πάτμος, Ανάφη και Σύμη, στα οποία – σύμφωνα με τους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες – η επιφάνεια των εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν δασικές, ανέρχεται σε ποσοστό 82%, 75% και 60% της συνολικής τους επιφάνειας αντίστοιχα.

Στην επείγουσα επιστολή του, ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι το δεύτερο ζήτημα, αυτό της αδειοδότησης πάρκων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το περιβάλλον των νησιών, θα οδηγήσει σε δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα θέσει σε κίνδυνο τη μοναδική πηγή εισοδήματος τους, τον Τουρισμό, που σημειωτέον παράγει έσοδα τόσο για τα νησιά όσο και για τη χώρα ολόκληρη.

Σημειώνεται ότι η επιστολή είχε ως αποδέκτες τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Εργασίας και Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, τον Υφυπουργό Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και Δημήτρη Οικονόμου, τις και τους εκπροσώπους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στο Κοινοβούλιο κ.κ. Μίκα Ιατρίδη, Κατερίνα Μονογιού, Βασίλη Υψηλάντη, Γιάννη Παππά και Φίλιππο Φόρτωμα, τον Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Αραβώση, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Πολύκαρπο Πολυχρονάκη και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου και Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*