Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου για το μεταναστευτικό: «Τα ανθρώπινα δράματα δεν έχουν τελειωμό»

admin
11/09/2015 13:57
 
 
 

Να καταγγείλει τους υπεύθυνους, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει την λήψη των άμεσων μέτρων για το μεταναστευτικό κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου.

Στην τοποθέτηση της, η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ απέδωσε τη διόγκωση του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος στις στρατιωτικές επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της, σε συμμαχία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα υποκριτική τη συμπεριφορά τους, η οποία «ανοίγει δρόμο και νομιμοποιεί την επικίνδυνη δράση φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων», όπως η Χρυσή Αυγή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου άσκησε κριτική στην πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και τόνισε ότι χωρίς άλλη καθυστέρηση θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου έχει ως εξής:

Τα νησιά μας, και ιδιαίτερα η Κως δέχονται το τελευταίο διάστημα ένα τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα. Οι αριθμοί αλλά πολύ περισσότερο η πραγματικότητα τρομάζουν. Τα ανθρώπινα δράματα δεν έχουν τελειωμό.

Τα λόγια συμπάθειας, οι υποσχέσεις οι συσκέψεις των κυβερνητικών, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. που μεταφέρουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο περισσεύουν.

Είναι πρόκληση ακόμα και η αναφορά ότι αιφνιδιάστηκαν. Όλοι γνώριζαν τι έρχεται. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) γιατί επιχείρησαν να καθησυχάσουν και να κουκουλώσουν το μεγάλο πρόβλημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Η διόγκωση του κύματος προσφύγων και μεταναστών έχει αιτία, είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της σε συμμαχία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.α. Είναι συνέπεια της στήριξης από την EE και τους συμμάχους της αντιδραστικών καθεστώτων, χρηματοδότησης και εξοπλισμού δυνάμεων, όπως ο ISIS, καταλήστευσης του πλούτου των λαών, ελέγχου των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και του πετρελαίου.

Είναι υποκριτική η στάση της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της που με τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους από τη μια πλευρά ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους και από την άλλη εφαρμόζουν πολιτική καταστολής όσων μεταναστών «περισσεύουν» με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Τα προβλήματα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών μπορούν να επιλυθούν μόνο εάν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που τα γεννούν, δηλαδή η καπιταλιστική εκμετάλλευση και το σύστημά της. Αυτή είναι που γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, σε περιοχές όπου μαίνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Όσο εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν δυνάμεις όπως τους ισλαμιστές του ISIS για να προωθούν τα σχέδιά τους. Τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αυξάνονται. Όταν έρχεται πάνω σου η φωτιά του πολέμου, το να πάρεις το δρόμο της φυγής και να πέσεις στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά σου φαντάζει ως σωτηρία.

Το μεταναστευτικό και η προσφυγιά δεν αντιμετωπίζονται με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ με την επωνυμία EUNAVFOR Med στα παράλια της Μεσογείου. Τα δουλεμπορικά κυκλώματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται με την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, αλλά, αντίθετα, γιγαντώνονται ανεβάζοντας τις τιμές των δουλεμπόρων, που χρησιμοποιούν ακόμα πιο ριψοκίνδυνα δρομολόγια με νέες πολύνεκρες τραγωδίες.

Η τοποθέτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι δηλώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δ. Αβραμόπουλου, που ζητούν διαδικασία γρήγορων απελάσεων και φυλάκιση μέχρι την απέλαση τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις τους απορρίπτονται, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών μέσα από τη δημιουργία των λεγόμενων “Hotspots” και τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε «νόμιμους» και «παράνομους» μετανάστες εντείνουν την καταστολή και αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα θύματα των δικών τους ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, σαν πάμφθηνη εργατική δύναμη, βορά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή, όσους δεν χρειάζεται άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο, τους προορίζει για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και για μαζικές απελάσεις, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία τους, παραδίδοντάς τους στα κυκλώματα των διακινητών, που η πολιτική της ΕΕ αναπαράγει και διογκώνει. Αυτή η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της είναι άλλωστε που ανοίγει δρόμο και νομιμοποιεί την επικίνδυνη δράση φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων, της εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης της ΧΑ. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις μάσκες που φορά. Ανάλογα το ποιο πρόβλημα είναι οξυμμένο τη μια φορούν αυτή «του αγανακτισμένου», την άλλη «του υπερπατριώτη» και «του αντιμνημονιακού» όμως το πραγματικό τους πρόσωπο είναι αποκρουστικό. Αυτοί μισούν τον μετανάστη όπως μισούν τον εργάτη, το νέο, τον αγρότη που παλεύει για ο δίκιο του. Όπως μισούν κάθε λαό που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του.

Ο ρόλος του στρατού πρέπει να είναι, ένας και μόνο: Να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας από άλλους στρατούς. Όχι να παίρνει μέρος, με διάφορα προσχήματα, σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών, ούτε να σκοτώνει πρόσφυγες και να πνίγει τα μωρά τους, όπως θέλουν οι ναζιστές της ΧΑ!

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο.

Δεν θέλουμε οι θάλασσές μας να γίνονται μαζικοί τάφοι, να βρίσκουν φρικτό θάνατο μικρά παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν θέλουμε τα νησιά μας να μετατρέπονται σε κέντρα ταλαιπωρίας των απελπισμένων εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβερνητικής αδιαφορίας, της ανεπάρκειας υποδομών, εξοπλισμού και στελέχωσης των υπηρεσιών. Ούτε να γίνουν τόποι όπου δρουν και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες κυκλώματα και συμμορίες.

Οι κάτοικοι δικαιολογημένα ανησυχούν καθώς βλέπουν να περιπλανιόνται, ταλαιπωρημένοι και αβοήθητοι, εκατοντάδες και χιλιάδες πρόσφυγες αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο φυγής. Όταν διαπιστώνουν ότι οι δομές της Δημόσιας Υγείας (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν σε προσωπικό, δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ιατρική εξέταση και την περίθαλψη των προσφύγων.

Η λαϊκή αλληλεγγύη που πολύμορφα εκφράζεται και πρέπει να δυναμώσει δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα της κρατικής οργάνωσης στην καταγραφή, στη στέγαση, στη σίτιση, στην περίθαλψη και μετακίνηση.

Είναι δικαιολογημένη η απόγνωση που νοιώθουν οι γυναίκες και οι άντρες του λιμενικού, της αστυνομίας, άλλων κρατικών υπηρεσιών που προσπαθούν να σώσουν, να βοηθήσουν ενώ είναι πολλοί λίγοι και δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την πρέπουσα στήριξη.

Η Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ διεκδικεί, στην βουλή, στο ευρωκοινοβούλιο, παντού, καλεί τους κατοίκους των νησιών να ενώσουν την φωνή τους απαιτώντας να ληφθούν τώρα:

*Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές.

*Να καλυφθούν οι ελλείψεις τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και να ενισχυθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες.

*Να εξασφαλισθεί αξιοπρεπή υγιεινή διαμονή και διατροφή, μέχρι να αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.

*Να απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση γι’ αυτό από ΟΗΕ και ΕΕ.

*Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου 3 και όχι μόνο α λά καρτ αναστολή εφαρμογής, η συνθήκη Σένγκεν και η οδηγία 2008/115 που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των μεταναστών.

*Να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα μέσα γρήγορης και επαρκούς μεταφοράς τους στις χώρες προορισμού τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, να καταγγείλει τους υπεύθυνους, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει την λήψη των άμεσων μέτρων.

(φωτό: thetoc.gr)

 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*